Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

4 november 2017

Studieschuld wel of niet afbetalen?

Studieschuld wel of niet afbetalen?

Ik zit alweer een beetje in dubio, want het liefst heb ik geen studieschuld meer bij de DUO (dienst uitvoering onderwijs). In februari 2017 heb ik nog een bericht er over geschreven, met de titel zonder studieschuld geen opleiding.

Op dit moment betaal ik over mijn studieschuld 0,6% (geldig t/m 31-12-2017). Op 30 oktober kreeg een bericht van de DUO met een nieuwe rentepercentage en een nieuwe maandbedrag, dat ingaat op 1 januari 2018. De studieschuld van de DUO moet uiteindelijk afbetaald worden.

Hieronder een overzicht van de studieschuld.

Saldo € 3.038,29
Rente in het saldo studieschuld is berekend tot en met 30 september 2017

Uw rente en resterende maanden aflosfase vanaf 1 januari 2018

Schuld 1
Rentepercentage 0%
Rentevaste periode januari 2018 t/m december 2022
Resterende maanden aflosfase 144

Periode januari t/m december 2018     € 45,41 per maand

Mijn huidige saldo studieschuld rente is berekend tot 1 november 2017 € 3.039,83. Vanaf januari 2018 betaal ik 0% rente.


En nu klinkt 0% rente wel heel mooi om de komende 4 jaren de studielening nog niet in 1 keer af te betalen. En zo mijn eigen buffer voor de komende maanden weer op te bouwen. Want als ik binnenkort deze studieschuld zou aflossen heb ik geen buffer meer en is mijn spaarrekening leeg.

Aan de ene kant denk ik de studieschuld volledig afbetalen en dan heb ik ook geen schuld meer. En aan de andere kant denk ik, nog eventjes wachten met volledig aflossen, en de spaarrekening aanvullen, want ik betaal straks ook geen rente de komende 4 jaren.

Als ik gewoon maandelijks blijf betalen dan betaal ik nog 12 jaren af aan de DUO en dat is nog een hele lange tijd!
 1. Sparen levert weinig op...studieschuld afbetalen levert je ook geen extra kosten op. Maar volgens mij ben je een persoon die zich beter voelt zonder schulden. Als je nu gewoon een beetje buffertje opbouwt en je studieschuld toch snel aflost. Ben je er vanaf, geeft je geen dilemma's meer in de toekomst ook.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben je blij met je huidige buffer? Je kan er ook voor kiezen om de komende maanden je buffer niet aan te vullen, maar maandelijks een extra bedrag in de aflossing te stoppen. Dan houd je én je buffer én ben je sneller klaar met aflossen :). Een schuld is een schuld ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar, ik zit met hetzelfde dilemma. Wij hebben er voor gekozen om geld wat over is als eerst als extra aflossing te gebruiken voor de hypotheek. Ons rentepercentage daarop is hoger, dus daar verdienen we meer op om daar extra op af te lossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De vraag is denk ik vooral: wat doe je als je buffer niet voldoende blijkt te zijn bij vervanging van onvervangbare spullen? Als het antwoord is dat je dan in het rood moet of zo, dan zou ik zeker niet gaan aflossen.

  Persoonlijk heb ik nooit gekozen voor aflossen van mijn studieschuld, maar gewoon na mijns studie maandelijks het bedrag betalen dat moest van DUO.

  Met de kennis en ervaring die ik in de afgelopen 25 jaar heb opgedaan, zou ik maximaal lenen en gaan beleggen ... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is voor een groot deel psychologisch. Ja, je kan meer rendement halen door extra geld te beleggen in plaats van een 0% rente schuld sneller af te betalen, maar schuldvrij zijn geeft ook wel een gevoel van rust. Dat kan ook wat waard zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. over rustgevoel gesproken: als je arbeidsongeschikt raakt wordt je studieschuld kwijtgescholden, maar je hypotheek moet je nog steeds aflossen.
  Aflossen op je hypotheek geeft dus meer rustgevoel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is inderdd een dilemma, ik hou niet van schulden dus die werd bij mij als eerste afbetaald, maar kan me voorstellen als je verder weinig buffel hebt dat je dan ook ff achter je oren krabt.
  Dus misschien eerst een potje op bouwen en dan de speed er in of af te betalen?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zijn op onze rekening aan het sparen om de studieschuld in één keer af te lossen. Zoals Tom al aangeeft gaat het gewoon om een schuld die, onder normale omstandigheden, gewoon afgelost dient te worden. Dat willen wij dan ook zo snel als mogelijk doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik los mijn studieschuld niet af, om de reden dat de rente zo ontzettend laag is. Ik laat dat geld lekker op de beleggingsrekening staan en los zo weinig mogelijk af. Sterker nog, van DUO mag je in totaal 60 maanden zonder opgaaf van redenen de terugbetaling stopzetten. Dat heb ik dus voor het komende jaar maar gedaan. Normaal gesproken zou ik zeggen dat dit niet slim is, maar voor een rente van nul is dit juist wel slim (tijdwaarde van geld).

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken