Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

3 april 2018

Veel huishoudens hebben te weinig in de spaarpot

Veel huishoudens hebben te weinig in de spaarpot

Veel huishoudens hebben maar weinig spaargeld beschikbaar om financiële schokken op te kunnen vangen. Daar zitten ook hoge inkomens tussen, meldt het Centraal Planbureau (CPB).

Bijna de helft van de huishoudens heeft minder dan €10.000 aan financieel vermogen, blijkt uit onderzoek van CPB. Dat gaat om zogenoemde liquide buffers, dus geld dat direct beschikbaar is om een schok op te vangen. Dat kan gaan om het kopen van een nieuwe auto, maar ook een situatie als arbeidsongeschiktheid.


Geld niet direct beschikbaar
Dat betekent overigens niet dat we geen geld hebben, maar vaak is dit niet direct beschikbaar. Veel huishoudens hebben bijvoorbeeld wel een groot pensioenvermogen of een flinke overwaarde in het huis.

Huurders hebben minder vermogen
Huishoudens met een eigen koopwoning hebben vaak meer vermogen dan huurders, ook als de inkomens en leeftijden vergelijkbaar zijn. Dan gaat het overigens niet meer om beschikbare buffers, maar om het totale vermogen (inclusief eigen woning en de eventuele schuld daarop).


Waarde eigen woning
Het vermogen van mensen met een woning zit hem dan ook vaak voor een groot gedeelte in de waarde van de eigen woning. Zeker bij wat oudere mensen die de hypotheek al voor een groter deel afgelost hebben. Huurders hebben dat vermogen uit het eigen huis niet en bouwen het ook niet op een andere manier op. Bron: Telegraaf


Zelf geen buffer van €10.000
Ik heb zelf ook minder dan 10.000 euro aan buffer, op dit moment heb ik iets meer dan 5000 euro aan buffer. Samen met vriendlief komen wij boven de 10.000 euro aan financieel vermogen door flink te hebben gespaard.

En ik heb zelf ook een aantal jaren een woning gehuurd, maar ik merk nu wel dat ik meer geld over hou op de langere termijn, toen ik mijn eerste woning kocht. Maandelijks lossen wij 330 euro af aan onze woning en zodoende bouwen wij al een flinke spaarpot op, ook al zit het voor in de stenen.

Heeft jouw huishouden meer of minder dan 10.000 euro aan financieel vermogen?
 1. Veel huishoudens leven op of onder de armoedegrens. Niet alleen mensen met minimuminkomen als bijstand maar ook zzp-ers.
  Voor gehandicapten gaat het nog erger worden, er is van onze regering een plan om mensen met handicap te laten werken onder minimumloon en zonder opbouw van pensioen.

  Dit plan om werkgevers te 'ontlasten' zorgt voor ongelijke kansen voor mensen met een beperking en zorgt ervoor dat hoe hard zij ook werken, nooit een volwaardig loon zullen krijgen of een pensioen op kunnen bouwen. Dit druist in tegen artikel 1 en het VN-verdrag voor mensen met een beperking.

  Teken alsjeblieft deze petitie als je tegen ongelijkwaardigheid bent. en wilt voorkomen dat dit initiatief werkelijkheid wordt.https://petities.nl/petitions/wij-staan-op-gelijke-kansen-op-de-arbeidsmarkt?locale=nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je vertelt dat je €330 per maand aflost, zit daar dan ook rente in?
  Deze blogs schudden me altijd (een beetje) wakker, wij geven €1000 netto uit aan onze hypotheek per maand maar geen idee wat aflossing of rente is... (weet wel dat we over 8 jr klaar zijn)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij lossen 330 euro per maand ongeveer af, en daarnaast rond de 200 euro per maand aan rente. Onze netto hypotheek. En dan heb ik de hypotheekrente aftrek nog niet mee geteld die wij nog krijgen.

   Verwijderen
 3. Gelukkig hebben wij wel meer dan 10.000 euro aan beschikbare buffer. Maar dat is dan ook alles wat we hebben. Huis net niet onder water en een beetje gespaard in onze bankspaarhypotheek. Blijft lastig wat wijsheid is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben ook ruim boven de 10K als direct beschikbaar spaargeld. We hebben net sinds een jaar een eigen woning, lossen ook iedere maand af, beetje vergelijkbaar met jullie hypotheekbedrag. Uiteindelijk mochten we de boel willen verkopen, hebben we iig geen onder water staand huis, of de woningmarkt moet zo instorten, maar dan blijven we er fijn wonen. Hij is levensloopbestendig, dus hier kunnen we wel oud worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 10.000 is voor mij ook zo'n magisch getal. Dat wil ik echt wel graag hebben als buffer voor calamiteiten.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken