Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

16 maart 2019

De 24-urige werkweek

De 24-urige werkweek

Er is al een boek geschreven over een 4-urige werkweek. Dat lijkt mij ook wel wat, 4 uur per week werken en de rest van de week relaxen, leuke dingen doen, familie en vrienden bezoeken en anderen mensen helpen.

Een 4-urige werkweek daar kom ik nog lang niet aan, er moet immers brood op de plank komen. Per 1 november 2017 ben ik wel 4 uur per week minder gaan werken, ik ben van een 28-urige werkweek naar een 24-urige werkweek gegaan. Doordat ik ook geen hoger vast contract kon krijgen dan 24 uur. En ik had op 24 uur per week gesolliciteerd toen.

Onregelmatige diensten


Doordat ik nu vaak nachts, avonds, korte en dagdiensten en om het weekend werk. Met 24 uur verdien ik net zoveel geld per maand als met een 28-urige werkweek, waar ik vooral dagdiensten door de weeks werkte. Tot nu toe bevalt mij het goed 24 uur per week werken in het verzorging/gedeeltelijk verpleeghuis moet ik er niet aan denken om meer uren per week te gaan werken. Het werk is mentaal zwaar maar ook lichamelijk zwaar werk. Ook doordat je wisselende diensten hebt.

In de thuiszorg had ik toch iets “makkelijkere” cliënten en meer tijd voor mensen dan in het verzorgingshuis/verpleeghuis. Ik moet een cliënt in 25 minuten douchen, bed opmaken, gordijnen en een raam openen, ontbijt verzorgen, medicatie toedienen, verpleegtechnische handelingen, prullenbakken legen, opruimen van de was en nog tijd en aandacht schenken aan de cliënt en dan heb ik nog niet het werken met passieve en actieve tilliften.


Tot mijn 71ste blijven werken


Volgens mijn pensioen overzicht, is de verwachting dat ik tot mijn 71ste moet gaan werken. Het werken in de zorg kan je echt niet vol houden tot je 71ste en ik weet nu al dat dat echt niet gaat lukken. Vriendlief werkt in de bouw, die moet nog langer door werken dan 71 jaar omdat hij jonger is. Het werk wat hij doet is ontzettend zwaar, in weer en wind staat hij 10 hoog van allerlei werkzaamheden uit te voeren. Ondertussen proberen wij onze huishouden zo in te richten dat wij steeds met minder geld kunnen rond komen. Met minder geld kunnen rondkomen, betekent dat wij ook minder kunnen werken. Met kleine stappen werken wij er aan om financieel onafhankelijk te worden. Vriendlief en ik willen graag eerder stoppen met werken en/of minder uren per week werken.

Deeltijd werken


Wij kunnen nu ook er voor kiezen om fulltime te gaan werken en dan op onze 55ste jaar te gaan stoppen met werken. Fulltime werken doen wij allebei al niet meer, ik leef nu en wij willen nu ook nog genieten van het leven en daar past deeltijd werken heel goed in. Waarom pas minder werken en meer genieten als wij 25 jaar ouder zijn? Wij leven nu en willen nu ook genieten van onze vrije tijd, want er is meer in het leven dan werken of financieel onafhankelijk worden binnen 10 jaar in plaats van 15 jaar. Wij beseffen ons goed dat het een 'luxe' is om nu op jonge leeftijd al niet meer fulltime te moeten werken.


Met minder geld rondkomen


Omdat wij steeds met minder geld kunnen rondkomen, willen wij de komende jaren ook steeds minder uren per week werken. Op dit moment kunnen wij niet veel minder werken, het zou wel kunnen maar dan kunnen wij minder sparen en onze huidige woning moet nog opgeknapt worden. Zodra het kan en wij genoeg buffer hebben en onze woning opgeknapt is, dan gaan wij allebei minder uren per week werken.

Misschien ga ik andere dingen gaan doen naast mijn werk, zoals; meer bloggen op zuinigeman of een ommezwaai maken en een andere baan gaan nemen wat minder zwaar en lichamelijk minder belastend is. Een werkweek van 4 uur en van dat geld elke maand rond kunnen komen, daar gaan wij de komende jaren ook aan werken. Want wie wil dat nou niet?

Hoeveel uren werk jij per week? Een 4-urige werk week is dat iets voor jou?

  1. Op moment 0 uur. Ik ben werkloos. Hiervoor heb ik altijd tussen de 30 en de 40 uur gewerkt. De laatste 10 jaar of zo, 30 uur. Dat beviel mij prima.
    Omdat ik nu al een paar maanden rond moet komen van een uitkering (die niet extreem hoog is), weet ik dat ik met minder geld toe kan, en nog steeds een leuk leven kan leiden. Iets met prioriteiten.
    Vandaar dat ik nu solliciteer op alles tussen de 24 en 32 uur. Dat laatste is echt mijn maximum.
    Ik werk om te leven, ik leef niet om te werken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik werk nu nog 4x9, maar wel overdag. Dat scheelt enorm. Plus ik doe een specialisatie opleiding. Ik moet zeggen dat de combinatie van FT werk en de opleiding me nogal tegenvalt. Gelukkig is de opleiding maar een jaar. Ik ben van plan om uiteindelijk wel minder te gaan werken, ik ben er nog niet uit hoe dat eruit gaat zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Even een vraagje: Waarom ga je niet als zzp-er in de zorg werken? Er is zat werk en er zijn zat bemiddelingsbureaus, zeker als je bereid bent om wat verder te rijden dan alleen je eigen woonplaats. Het is even verdiepen in de administratie en je eigen pensioenopbouw, maar hier kan een accountant je eventueel in adviseren als je er zelf niet uitkomt. Je kan zeker wel tussen de 30 en 45 euro per uur verdienen als VIG-er zzp.. Ik ken iemand die doet ook 12-uurs of 24-uurs diensten 1 op 1 bij iemand thuis die volledige zorg, hulp, maar ook gezelligheid nodig heeft. Een paar van die diensten in de maand en ze is klaar. Nachtdiensten tikt ook lekker aan. Bevalt haar goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede vraag. Wel eens over nagedacht,maar als ik kijk naar mijn netto uurloon nu, vakantiegeld en dertiende maand en pensioen opbouw dan kan ik dat nooit als zzp-er krijgen a 30 euro per uur. En als ik ziek raak, dan krijg je niet doorbetaald. Misschien in loondienst iets minder uren gaan werken en dan als zzp-er erbij of als zorgplanner aan de slag want dat deed ik 14 uur per week in mijn vorige baan en 14 uur per week bij de cliënten thuis. Als startende zzp-er aan de slag in de zorg, dan houd je de eerste 3 jaren nog veel geld over, daarna draag je meer af volgens mij.

      Verwijderen
  4. Jullie denken er net zo over als wij; waarom nu volle bak aan het werk om heel veel eerder of minder of niet meer te werken? Mijn vriend werkt, naast zijn wao uitkering, nog 16 uur. Ik werk 22,5 uur over 3 dagen. Ik heb dus gewoon 4 dagen vrij in de week en dat bevalt ons heel erg goed. We kunnen nu "al" genieten van mooie dagen, als de zon schijnt gewoon met een kop thee en een boek buiten zitten, even een middagje lekker fietsen, af en toe een dagje met de auto op pad om een andere plaats te zien...kortom genieten van ieder mooi moment. We verdienen voldoende voor een fijn leven, we sparen wat, moeten nog 2 dure uitgaven aan ons huis doen en daarna gaan we proberen versneld af te lossen, zodat we als we willen stoppen met werken, geen hypotheek meer hebben! Nu genieten, maar hopelijk laat nog meer genieten...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuke blogpost! Ik zit zelf heel erg te twijfelen. Op dit moment ben ik vol op de toer van fulltime (40-50 uur) werken om zoveel mogelijk inkomen te genereren om eerder te kunnen stoppen met werken.
    Wat jullie doen is echter ook interessant. Waarom niet 3 dagen werken en dan maar wat langer doorwerken? Dat is ook niet erg.

    PS: heb je het boek van Tim Ferriss echt gelezen? The 4 hour work week gaat niet persé over maar 4 u per week werken, meer over het automatiseren en uitbesteden van saaie, onnodige klussen waardoor je meer tijd aan de interessante activiteiten kan besteden. Tim zelf werkt veel meer dan 4u per week (alleen al zijn podcast is meer dan dat).

    PPS: Zou je het leuk vinden om op onze (die van mij en Stoppen Voor Mijn Vijftigste) podcast (Goed met Geld Podcast) te worden geïnterviewd en te vertellen over jullie filosofie van geld besparen en minder werken? Dat lijkt mij heel interessant voor de luisteraars, en voor jou een nieuw platform om je verhaal te vertellen. Laat het mij gerust weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi, toch even een opmerkinkje wat betreft je verhaal over een 24-urige werkweek. Ik wek zelf in de wijk en de "makkelijke klanten"die jij benoemt zin er echt niet meer hoor in dee wijk. De mensen moeten nu eenmaal langer thuis blijven wonen waardoor de zorg thuis steeds zwaarder wordt. In het verpleeg en verzorgingshuis heb je direct collega's om je heen die je kunnen helpen en hier sta je dus veel in je eentje te ploeteren. En ploeteren dat is het. Overvolle paketten, fietsen van hot naar her en enorme tijdsdruk. Tijd voor koffie is er niet meer. Ik begon met 32 uur, toen 28 uur, toen 24 uur, toen 20 uur, toen 15 uur, 10 uur en nu ga ik per 1 Oktober 8 uur werken per week. Ik heb geluk gehad, heb vorig jaar mijn huis goed verkocht en kan het hiermee uitzingen tot mijn pensioen. Wel zuinigaan natuurlijk maar dat is niet erg, ben het gewend. Voorheen moest ik zoveel werken met 3 studerende kinderen, nu zijn ze allemaal uitgevlogen en ben ik alleen (met kat) haha. Veel tijd over dus om lekker te lantefanteren en te lummelen haha. Ook tijd voor vrijwilligerswerk. Tenslotte hoef je niet overal geld voor te vangen. Je heb groot gelijk om part-time te gaan werken, als je nog iets minder kan dan raad ik je dat aan. Groeten Wendy

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken