Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

13 oktober 2018

Studieschuld DUO 60 maanden aflosvrije periode

Studieschuld DUO 60 maanden aflosvrije periode

Ik heb nog een studieschuld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), net iets boven de 3000,00 euro. Ik betaal hier 0% rente over de komende jaren. Bij de DUO kan je maximaal 60 maanden je aflossing pauzeren. Dit heet ook wel aflosvrije periode bij de DUO, begin van het jaar heb ik dit aangevraagd.

Eerder zat ik er nog over te twijfelen en vorig jaar heb ik er ook over geschreven. Maandelijks houd ik 45 euro per maand “over”, omdat ik dat bedrag maximaal 60 maanden lang niet hoef te betalen. En dan denk je wat doe je dan met die 45 euro? Op dit moment zit dat bedrag in maandelijkse sparen van 570 euro per maand.


Waarom heb ik het stop gezet?
Ten eerste krijg ik rente op mijn spaarrekening, ook al is deze rente heel er laag. Verder willen wij de komende maanden onze woning verduurzamen en dat kost geld! Geld wat wij niet willen lenen via een persoonlijke lening of krediet, maar zelf ophoesten door zuinig aan te leven en te sparen.

Duurzamer huis maken
Verbouwen en verduurzamen van een woning kost veel geld maar uiteindelijk levert het ons ook geld op als je zonnepanelen neemt, dalen de maandlasten voor stroom. Neem je hr++ glas i.p.v. enkel glas dan scheelt het maandelijks geld door minder stookkosten.


Genoeg geld in kas om te betalen
Ik heb genoeg geld op de spaarrekening om de DUO lening in een keer af te betalen. Maar ik betaal de lening van de DUO pas af als ik rente moet betalen of als onze  woning duurzamer is gemaakt en ik voldoende geld achter de hand hebt voor noodgevallen.

Op dit moment heb ik alleen een schuld bij de DUO, ook heb ik samen met vriendlief een hypotheek en dat is ook een schuld. Paar jaar geleden had ik nog schulden bij Wehkamp, schuld bij een vriend, persoonlijke lening, twee creditcard, terug betalen van toeslagen belastingdienst, 1000 euro roodstand betaalrekening en een hypotheekkrediet. Gelukkig heb ik deze schulden niet meer.

Heb jij ook een studieschuld? En wat zou jij doen?
  1. Tja, moreel gezien zou ik zeggen als je het kunt terugbetalen, betaal het dan terug. Maar ik snap jou heel goed en het is ook je goed recht om het voorlopig niet terug te betalen. En financieel gezien is dat ook verstandig en onze overheid wil ook dat we verstandig met geld omgaan....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gelukkig heb ik geen studieschuld. De enige schuld hier is onze hypotheek. Ik denk dat ik het misschien toch terug zou betalen, simpelweg om het gevoel dat het geeft dat je die schuld kwijt bent. Maar ik begrijp je overwegingen om het niet te doen heel goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een studieschuld van dik 50,000 euro. Na 9 jaar ploeteren de knoop door moeten hakken te stoppen. Maximaal aanvullend krijgen omdat ouders te weinig verdienden tikt dan opeens behoorlijk aan. Vanaf januari moet ik beginnen met aflossen, maar mijn loon is precies laag genoeg om 0 euro te hoeven aflossen, maar wel hoog genoeg om gewoon te kunnen leven en zelfs nog een klein beetje te sparen. Als ik ooit omhoog ga in uren of loon zal ik natuurlijk wel moeten aflossen natuurlijk, maar het zal nooit het hele bedrag zijn omdat de maanden dat je op 0 euro staat van de 35 jaar worden afgetrokken en geen aflosvrije periode is. Ik geloof zelfs dat ik het aanvullende beurs deel over twee jaar kan laten kwijtschelden..

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken