Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

3 december 2017

Aflossen studieschuld DUO tijdelijk stopzetten?

Aflossen studieschuld DUO tijdelijk stopzetten?

Iedere terugbetaler kan het terugbetalen van de studieschuld tijdelijk stopzetten. De reden maakt niet uit: een wereldreis, een huwelijk, de aanschaf van een auto, een nieuw huis. Of gewoon, omdat het even beter uitkomt.

Ook uw inkomen is hierbij niet van belang. Via DUO kan je een aflosvrije periode aanvragen.

Tijdelijk niet aflossen 
Je kunt het terugbetalen van uw studieschuld maximaal 60 maanden stopzetten. Dat is totaal dus 5 jaar!
- De rente over uw schuld blijft lopen.
- De maximale terugbetalingstermijn van 15 jaar wordt verlengd met het aantal aflosvrije maanden dat u inzet.

Dit klinkt wel heel aanlokkelijk aangezien ik nog een studieschuld heb en de rente op 1 januari 2018 0% is. Dus het kost kost mij feitelijk niets om zelf het bedrag te gaan sparen of investeren in onze nieuwe woning. Via ontsladebaas kwam ik achter deze mogelijkheid.

Alleen komen er nog vele kosten in Januari 2018 eraan, zoals waterschapsbelasting, gemeentelijke belastingen enzovoort. Is het wel heel makkelijk om gratis (ik betaal immers 0% rente) een aflosvrije periode aan te vragen. Uiteindelijk wil ik mijn gehele studieschuld aflossen in (eind) 2018.

Ik heb het nog niet gedaan hoor. Want stel je voor ik los niet af de komende 5 jaar en ik maak al mijn geld op, dan heb ik ondertussen 5 jaar niet afgelost en zit ik ook 5 jaar langer aan deze studieschuld.
Iemand ervaring met het niet aflossen van een studieschuld? Of wat zou jij doen?
 1. Ik zou hier persoonlijk alleen gebruik van maken als ik tijdelijk echt geen aflossingen zou kunnen betalen. Wij hebben juist besloten om, ondanks de lage rente, de aflossingen op onze studieschulden te verdubbelen zodat het wat sneller gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. bij ontsladebaas heb je ook kunnen lezen wat veel mensen er van vonden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij op het blog inderdaad een hoop negatieve reacties gekregen. Maar je moet je leven niet laten leiden door wat anderen van je vinden. Een blog is heerlijk om van je af te schrijven, en te discussiëren, maar niet om je door te laten leiden! Gewoon doen wat je zelf denkt dat goed is. Geld lenen tegen 0% kan afhankelijk van je investeringskans de beste keuze van je leven zijn. Uiteraard alleen mits je in de toekomst alsnog aan deze verplichtingen kan voldoen. Het blijft immers een lening die terugbetaald moet worden.

   Verwijderen
 3. Een studieschuld is een schuld. Hoe laag de rente ook is. Je bent iemand (ook al is het een instantie) geld verschuldigd. Ik zou het z.s.m. aflossen, want ik houd er niet van om bij iemand in het schuld te staan. Ik vind het heel fijn om bij keuzes geen rekening te moeten houden met een ander: nee ik kan niet stoppen met werken want ik moet nog iemand was afbetalen bijv. Ik zou z.s.m. al mijn studieschuld terug betalen (sterker nog: ik heb nog nooit een studieschuld gehad, omdat ik altijd heb gewerkt tijdens mijn studie...)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben nog een studieschuld open staan die we ook 5 jaar stopgezet hebben. Reden is dat de rente zeer laag is en het geld dat we hiervoor apart zetten zo tijdelijk kunnen gebruiken als buffer. De verwachting is dat de schuld over iets meer dan 1 jaar afgelost kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou dat alleen doen in uiterste geld nood. Ik heb een hekel aan schuld en wil het wanneer mogelijk zsm afbetalen. Dat doe ik bijv ook met mijn hypotheek

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je 0% rente betaalt dan zou ik inderdaad tijdelijk stoppen met aflossen. In plaats daarvan zou ik dan toch even zelf dat geld apart zetten en dan kijken wat de rente over 5 jaar doet, en dan eventueel in 1 keer de studieschuld aflossen....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou juist wel aflossen. Dan heb je straks als de rente hoger wordt een veel lagere schuld waar ze de rente over gaan rekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze redenering is niet helemaal zuiver. Als je het nu aflost kost je dat het verschil tussen je verwachte rendement op sparen/beleggen, en 0% (maw het volledige verwachte rendement). Dat is een beste prijs om te betalen.

   Wat je ook kan doen is stopzetten, je geld sparen/beleggen, en dan over 5 jaar, als de rente echt zoveel hoger is, in een klap aflossen wat je in de tussentijd hebt opgebouwd.

   Verwijderen
 8. Je kunt 'm ook prima vast een jaartje stilzetten, dan hou je nog wat 'reservejaren' over voor als het echt nodig is. Stilzetten omdat er grote betalingen als gemeentebelastingen en waterschap aankomen lijkt me echter wel de allerslechtste reden. Dan woon je te duur of geef je gewoon teveel geld uit...

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken