Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

9 juli 2020

€ 1000 bonus voor zorgverleners

€ 1000 bonus voor zorgverleners

€ 1000 bonus voor zorgverleners Zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect te maken hadden met de gevolgen van de uitbraak van COVID-19, ontvangen een bonus van € 1.000 netto. Het gaat om een belastingvrij bedrag van € 1.000 netto. Het geld heeft geen invloed op eventuele andere toeslagen die zorgmedewerkers ontvangen.

Het geld is bedoeld als blijk van waardering voor verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in de zorg. Zij moeten gewerkt hebben tussen 1 maart en 1 september om aanspraak te maken op de bonus. € 1000 bonus voor zorgverleners is een manier om de zorgsector te bedanken voor de extra inspanningen tijdens de coronacrisis

€ 1000 voor zorgverleners


Alleen verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in de zorg krijgen € 1000 netto. Het bedrag wordt niet verdeeld onder alle medewerkers in de coronazorg: zo zijn er op voorhand uitzonderingen gemaakt voor artsen, apothekers en administratief personeel.

Er komt een speciaal loket waar werkgevers de bonus kunnen aanvragen voor hun werknemers en zzp'ers. Het streven is om dit loket uiterlijk 1 oktober 2020 te openen.

Wel of niet terecht?


Veel mensen vinden het terecht dat zorgmedewerkers een bonus krijgen van € 1000 netto. Maar er zijn ook mensen die vinden het onterecht. Zo vind mijn eigen vriend en zwager dat het gewoon mijn werk is om mensen te verzorgen en verplegen. Het komt er op neer, wel of geen corona het is je werk, daar heb je voor gekozen. Zelf had ik nieuws pas later gelezen, toen collega's er over begonnen.

Extra werken in de zorg


Ik heel veel extra gewerkt in de afgelopen periode. Onbeschermd mensen verzorgd, met een grote kans dat ik zelf besmet raakte en ernstig ziek werd. In eerste instantie wilde ik niet werken, maar mijn zorghart is groot en je kan hulp behoevende mensen niet aan hun lot overlaten. Terwijl bijna heel Nederland thuis veilig kon werken in eigen huis. Stond ik alleen in de ochtend op een leeg stationsperron om naar mijn werk te gaan. Ik dacht letterlijk, ik ben nog gek ook, terwijl ik zelf klachten had maar moest door werken tot koorts. Iemand anders werkt veilig thuis en verdient met zijn 24 uur per week op het kantoor € 1000 meer per maand.

De eerste weken liepen verzorgende wij de mensen onbeschermd, even later overleden er meer dan 10 mensen in het verzorgingshuis. Dan zou je denken met al die mensen die overleden zijn dat het rustiger werd op het werk maar dat was niet zo. Mensen werden toch zieker of herstellende van corona maar waren meer hulpbehoevend. Mensen die zelfstandig activiteiten konden doen konden dat niet meer door eenzaamheid. In plaats van warme maaltijd eten in het restaurant moesten de mensen eten krijgen op kamer. En wie moest dat doen? Wij natuurlijk. Familie mocht immers niet komen. Nu zijn wij op dit moment druk bezig met het opnemen van kwetsbare mensen die niet meer thuis kunnen wonen en zo raken alle kamers in het verzorgingshuis weer vol.

Ook ander personeel belonen


In heel Nederland viel het op dat mensen die niet veel geld krijgen voor hun werk juist mensen zijn die in vitale beroepen werken. Een winkelmedewerker is net zo hard nodig als iemand die schoonmaakt. Nu zijn er genoeg beroepen die rustig thuis kunnen werken en mijn schoonzus zijn vader had juist zo weinig werk dat hij de komende tijd thuis moest werken en het werk wat hij nog had ging hij verspreiden zodat hij wat te doen had. Mensen met bullshit jobs daar heb je echt niets aan. En uiteraard krijgt het echte werkvolk weinig geld per maand terwijl een ander thuis met de laptop veel meer geld verdient. Scheef is het wel.

Mijn vriend verdient in de bouw minder geld dan ik. Mijn zwager verdient net zoveel geld als kippenvanger voor 40 uur per week voor hetzelfde geld moet ik er maar 24 uur voor te werken. Natuurlijk is dat ook scheef, maar volgens mij worden alle vitale beroepen te weinig betaald. Zonder bouw geen huizen en zonder kippenvangers geen kip in de winkel.

Hoe zit het met die € 1000?


Ik had liever beschermende middelen in het begin gehad terwijl ik volop aan het werk was in het verzorgingshuis met covid-19 cliënten. Liever geen bonus maar structurele verhoging van salarissen in de zorg. Ik denk dat als jongeren weten dat ze meer verdienen dan een 'kantoorbaan en niet essentieel beroep ze echt wel de zorg in willen. Maar zolang je met bullshit jobs veel geld kan verdienen kiezen ze juist niet voor de zorg.

En nu moet mijn werkgever al het zorg en ondersteunende personeel aanmelden. Eerst moet ik het bedrag van € 1000 zien op mijn bankrekening voordat ik het geloof dat wij het krijgen. En daarna bekijk ik wat ik ga met deze € 1000 ga doen.

€ 1000 bonus terecht of onterecht?

 1. Ik vind het in ieder geval méér dan terecht dat jij het zou krijgen! Als iemand aan de definitie voldoet, ben jij het.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeer terecht en meer dan verdiend! Vooral het feit dat jullie onbeschermd moesten werken, vond ik wrang.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben meer voorstander voor structurele herwaardering van de FWG schalen in de zorg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zeg ook niet dat ik het daar ook niet hoog tijd voor vind... Het een sluit het ander toch niet uit?

   Verwijderen
  2. Hopelijk niet, maar ik denk dat H de Jong wel zal zeggen "jullie kregen toch een bonus"

   Verwijderen
 4. Ik ben blij dat jullie dit krijgen, ik heb ook de petitie ingevuld. Maar structureel meer investering in de zorg - meer mensen, betere beloning - dat zou ik heel graag zien.
  Zijn je uren nu weer normaal en kunnen jullie ook weer verlof opnemen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is een lastig verhaal moet ik zeggen. Toen ik initieel hoorde dat de zorgmedewerkers 1000 euro netto kregen vond ik dat meer dan verdiend, echter als je erover nadenkt is het inderdaad vreemd dat alleen zij daar recht op hadden terwijl de logistiek medewerkers (om maar een voorbeeld te noemen, er zijn nog zat andere sectoren) ook vele uren extra hebben moeten draaien om ons levensmiddelen systeem overeind te houden.

  Waar leg je dan de grens wie wel en wie niet recht erop heeft. Hetzelfde probleem heb je met de salarisverhogingen..... Wie krijgt nu wel structureel en wie niet.

  Daarom hoe goed bedoeld deze bonus ook is, zorgt het voor meer kwaad bloed en scheve gezichten dan dat het goed doet en hadden ze hem beter weg kunnen laten. Maar goed, als het om gratis geld gaat zal het altijd op een discussie uitkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat mensen voor wie de bonus bedoeld is, ook direct met corona patiënten te maken hebben gehad, waardoor zij meer risico lopen op de ziekte en hun cliënten hebben zien wegvallen. Hard werken, overuren maken, cliënten die doodgaan, collega´s die uitvallen, zelf klachten hebben en toch door moeten. Tsja dan is in een busje zitten, bestellingen rondbrengen nog relatief veilig.

   Verwijderen
  2. Het risico was zeker groter, dat ben ik met je eens, maar feit blijft dat ze ook zeker risico liepen. Je ziet het bij de slachthuizen.... Als 1 zo een bedrijf eenmaal iemand heeft die geïnfecteerd is kan het hard gaan. Moet je eens voorstellen als een groot distributie gebouw wordt geraakt....
   Zoals ik al zei, het is een gevoelig onderwerp, van alle kanten zullen er terechte punten zijn.

   Verwijderen
 6. Ik herken me voor een deel in je verhaal. Ik had het ook dat ik soms rationeel dacht ik ben gek dat ik nog ga. Maar het zorghart tikte harder dan mijn ratio. Ook ik behoor tot de kwetsbare mens. Heb gekozen om alleen te gaan werken nergens heen te gaan. Onbeschermd moeten werken.......dit voelde als kanonnenvlees om het maar te beschrijven. De angst om iemand te besmetten was groter dan zelf besmet te worden. Geen sociale contacten hierdoor en heel veel onder hoge druk moeten werken, met de vijand op de loer, je gevoel van je eigen angst aan de kant te zetten om ruimte te geven aan het gevoel van de cliënten. Het gevoel van eenzaamheid als je weer thuis was. Nee voor mij is het niet goed te maken met 1000 euro. Liever de oplossing voor bescherming altijd aanwezig.....en niet die verhalen er is genoeg aanwezig. Klappen voor de zorg voelde voor mij ook niet goed, immers het is mijn vak, maar geef wel de voorwaarden om mijn vak uit te oefenen en geef mij steun om het geestelijk en lichamelijk dragelijk te maken, dat zou ik willen.......Nu raken we weer veel collega's kwijt, immers een aantal zijn op, een aantal willen dat niet meer en als klap op de vuurpijl een aantal ziekenhuizen zorginstellingen krijgen minder geld, want de zorg die gedaan had moeten worden kon even niet meer.......ook dat is weer een afknapper. Die 1000 euro verwacht ik niet, immers mijn werkgever viert de dag van de verpleging niet, waarom iets bijzonders dan moet ik ook de dag van de tuinman doen enz....dat is de visie van mijn werkgever. Ook dat geef weer ongelijkheid zoals zoveel dingen ongelijkheid geven immers de cassiere en de chauffeur, maar ook de moeder die het niet vol kon houden in de baan vanwege kinderen thuis willen ook graag beloond worden...........het geeft alleen maar discussie en met geld is het m.i. niet goed te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die 1000 euro gun ik je van harte. Liever had ik gezien dat de salarissen structureel omhoog gingen en er op tijd beschermende middelen waren geweest. Ik ben nog wel benieuwd hoe ze dat gaan doen met die 1000 euro. Feitelijk is dat volgens mij loon waarover je belasting zou moeten betalen. Je krijgt het geld immers omdat je onder moeilijke omstandigheden erg goed hebt gepresteerd. Ik ben benieuwd wat de Belastingdienst erover te zeggen heeft. Het zal mij niet verbazen als andere beroepsgroepen zich gaan beklagen. Maar nogmaals, echt van harte gegund

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben eveneens een zorg medewerker. werkzaam als verpleegkundige in een groot ziekenhuis.
  Op zaterdag kreeg ik een appje :vanaf vandaag worden we covid afdeling, niemand wist waar hij of zij mee te maken zou hebben.
  En ik zal je zeggen, vooral in het begin was het doodeng.
  Je omkleden buiten de kamer maar je vieze spullen uitdoen binnen de kamer zonder sluis (er zijn immers teveel patiënten en te weinig sluizen )
  Iedere dienst stierf wel iemand, ik kan ze bijna niet meer tellen.
  Zo'n afschuwelijke manier van te moeten sterven, vrij jonge mensen die niet wilde dood gaan maar tussen mijn vingers uit glipte zonder dat ik ze kon helpen. hopelijk heb ik ze met medicatie wat comfort kunnen bieden want dat is alles wat ik kon.
  Ook ik heb die tijd ipv 28 uur, 48 uur gewerkt.
  Ben hbo opgeleid en zal je vertellen dat met mijn onregelmatigheids toeslag ik 50 euro meer verdien dan iemand die (veilig) op kantoor werkt met een mbo opleiding.
  Klagen? nee,ik klaag niet. Voor mij is de zorg nog altijd iets wat ik leuk vind en ook goed in ben. Het is mijn keuze om anderen te helpen. Het was alleen niet mijn keuze om het met gevaar voor eigen leven te doen of nog erger een dierbare mogelijk te besmetten omdat ik het zo nodig vind om anderen te moeten helpen.

  Terecht of onterecht?
  Er zijn veel die structureel wat procenten erbij krijgen, zij kunnen de tent sluiten om in beroep te gaan.
  Mensen in de zorg doen het velen malen minder want wie betaalt er de boete voor je patiënt of bewoner en dat wil je immers niet.
  1000 euro, ik laat ze in ieder geval niet liggen.
  Had ik liever structureel wat meer salaris? Uiteraard.
  Beter was nog geweest wat meer handen aan bed maar welk jong mens is nou zo gek om voor de zorg te kiezen als je voor hetzelfde geld veilig op kantoor kunt zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het principieel onterecht maar ik gun het alle mensen die het krijgen van harte!!
  Jullie moeten structureel meer verdienen, jullie hadden allemaal goede beschermingsmiddelen moeten hebben. Applaus en een eenmalige bonus is een zoethoudertje.
  Stem dus niet op de VVD, het CDA, D66 of de Christen (!) Unie. Deze partijen zijn tegen het verhogen van de salarissen in de zorg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ten eerste kan je je afvragen of je je stem moet laten afhangen van één onderdeel van het verkiezingsprogramma. Ten tweede is het maar de vraag of het zo verstandig is om de lonen in de zorg over de volle breedte te verhogen. De zorgkosten zijn al bijna niet meer te betalen en dat zal de komende jaren alleen maar erger worden.

   Wat wel interessant is, en dat is niet iets waar de politiek over gaat, is om te kijken naar de CAO. Misschien moeten bepaalde (ondersteunende of leidinggevende) functies minder krijgen zodat de handen aan de bedden meer kunnen krijgen.

   Verwijderen
 10. er is volgens mij niet eens genoeg in die 1000 euro pot van de overheid....om alle verpleegkundige die bonus te geven (incluis verzorgenden, helpenden, schoonmakers, etc)Daarbij is het ronduit belachelijk, eerst zijn we de ruggegraat van heel nederland, korte tijd later zijn er niet eens genoeg stemmen voor betere arbeidsvoorwaarden, gaan we dit pikken??
  Ik voel een nieuwe witte woede opkomen ....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Alle werkers in de zorg zouden structureel meer moeten gaan verdienen, ze worden onderbetaald! De eenmalige 1000 euro is een doekje voor het bloeden. Niet dat ik je dit eenmalige geld niet gun, maar als je inkomen voor de rest bij het zelfde blijft, vind ik dat niet terecht. Het inkomen zou gewoon een stuk omhoog moeten. Dan wordt bovendien het beroep voor meer mensen aantrekkelijk.
  Ik sta achter het stemadvies van Janne.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind het voor sommigen een terechte bonus. Maar niet iedereen verdient weinig in de zorg. Een collega/kennis van me is 3 jaar geleden als zzp (verzorgende ig) begonnen via zo'n bureau wat de opdrachten regelt. Werkt nu (nog steeds) meestal bij ons in het huis. Alleen verdient ze nu 4x zoveel! Ze vertelde me gemiddeld 8000 per maand te verdienen . Nachtdiensten, toeslagen enz. Dan maakt het niet uit dat je geen pensioen opbouwt want je kan genoeg sparen. Belasting is weinig wegens veel belastingvoordeel en aftrekposten. Tijdens de coronatijd weigerde ze naar de afdeling te gaan waar mensen besmet waren.....

  BeantwoordenVerwijderen
 13. In principe zijn dit soort extra beloningen niet eerlijk omdat er altijd mensen zijn die het niet ontvangen en er mogelijk net zoveel recht op hebben. Maar dat gezegd hebbende: ik gun het de mensen van harte en jou, Zuinigeman, zeer zeker! Geniet er van! Doe er iets leuks mee (of iets verstandigs!)!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Of die 1000 euro terecht is wil ik even in t midden laten, ik heb namelijk geen idee wat een verzorgende verdiend. Als het meer is dan iemand in de bouw kan dat best heel veel zijn. Ik ken mensen met 3500 netto in de bouw. Prima salaris.

  Wat mij een beetje stoort is dat je zo.n rare en eigenlijk domme opmerking schrijft over bull shit banen en mensen achter een laptop die makkelijk hun geld verdienen.

  Als je denkt dat dat zo makkelijk is, waarom ga je dat dan niet doen? Zeker voor iemand die zich schijnbaar ontzettend onder gewaardeerd voelt in zijn werk, snap ik niet waarom je andere hardwerkende mensen moet afvallen.

  Weet je zonder handjes geen omzet, maar zonder adminstratie geen werk (acquisitie), geen facturen, geen geld, geen salaris, geen baan.

  We moeten het samen doen. Handjes en Hoofd. Zonder beide is niemand ergens.

  Jammer dat je dat niet inziet.
  Hoeveel extra werk denk je dat die mensen achter laptops hebben gehad om extra handjes spullen schoonmaak locaties ed te regelen.

  Nouja gewoon een hele foute opmerking. Pas als jij hun baan doet kun je daar over oordelen. En andersom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 40% van de mensen in Nederland geeft zelf aan, als ze geïnterviewd worden, dat ze een bullshitbaan hebben. Dat is dus niet iets wat Zuinigeman hier verzonnen heeft.

   En bullshitbanen hebben dus ook hun nadelen... Bijvoorbeeld dat je weet dat je minimaal acht uur per werkdag ergens mee bezig bent wat geen bal uit maakt. Maar wel voor lekker veel geld. Dus veel mensen blijven 't toch doen.

   Jij lijkt geen bullshitbaan te hebben. Nou, wees er maar blij mee.

   Verwijderen
 15. Vind de bonus meer dan terecht. Maar ik vind je wel erg kort door de bocht over kantoorbanen.
  Ik heb zo'n "bullshitbaan". Werk bijna 30 jaar ergens, maar mijn salaris is ook niet echt enorm hoor. Zie dat verzorgenden vaak meer verdienen... En de werkdruk is enorm. Ik mocht/moest dan thuiswerken, maar vereenzaamde thuis. Woon in een flat waar altijd veel rumoer is, het is klein. En woon alleen. Werd er gewoon depressief van. Gelukkig mocht ik als uitzondering weer op kantoor werken.
  Maar je moet niet oordelen over dingen waar je geen weet van hebt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ergens de werkdruk hoog is, is het in de verpleging hoor. En dat het salaris van een verzorgende soms hoger uitvalt dan een kantoorbaan dat is dan vooral vanwege de onregematigheidstoeslag. Werken in de nacht, avonden en weekenden. Een compensatie voor het plegen van een aanslag op je lijf en sociale leven. Als je ‘geluk’ hebt werk je van 7.00 tot 15.00. En daar krijg je dan weer geen ort voor. Verder heb je in de zorg veel te maken met korte spitsdiensten van 3,4 of 5 uur. 8 uur per dag maken is niet vanzelfsprekend.

   Verwijderen
 16. Wat ik zo vreemd vind, is dat je werkzaam moet zijn (geweest) in de periode tot 1 september. Dus als je nu, nu het allemaal minder hectisch en meer beheersbaar is, besluit om je vroegere werk in de zorg weer op te pakken, heb je ook recht op die bonus?! Mijns inziens zou het eerlijker zijn als er wordt gekeken wie er gewerkt heeft in een bepaalde periode. En dan belonen per gewerkt uur, want of je 8 of 40 uur per week werkte maakt m.i. nogal veel verschil.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ga hem niet krijgen ook al heb ik tot juni gewerkt op een afdeling waar Corona erg huis hield. 2/3 van de bewoners en de helft van het personeel heeft het gehad. Ik ben mijn grenzen over gegaan en heb mijn werk boven mijn gezin gesteld. Mijn uitwonende kind met beperkingen kreeg geen fysieke hulp meer van de zorgverleners. Ik kon er niet naar toe vanwege besmetting gevaar. Toen ik op een vrije dag, ik in het ziekenhuis zat bij een besmette cliënt brak ik.ik zat op mijn vrije dag daar terwijl mijn eigen kind al 6 weken zonder enige hulp zat. De volgende dag Mijn leidinggevende opgebeld en besloten mijn contract niet te verlengen. Gelijk corona test gehad en twee weken in quarantaine geweest daarna kon ik eindelijk de zorg voor mijn eigen kind op me nemen. Ik krijg nu geen uitkering, ben zelf gestopt en ben volledig mantelzorger van mijn zoon en moeder. Geen spijt, zeker niet. Maar,het is wel. Zuur.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken