Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

11 juli 2020

Bespaarjaar – de stand na een half jaar

Bespaarjaar – de stand na een half jaar

Bespaarjaar – de stand na een half jaar Een jaar lang geen geld uitgeven aan kleding! Wanneer ik dit aan collega’s vertel dan krijg ik nog steeds vreemde blikken en opmerkingen. In mijn vriendenkring is dit gelukkig al een stuk minder. De mensen in mijn omgeving hoeven mij ook niet te begrijpen, het met me eens te zijn of me te volgen in mijn challenge. Maar ik leg het natuurlijk wel graag aan ze uit indien gevraagd. En als ik dit dan gedaan heb vinden de meesten het ook wel een leuk project, maar voor zichzelf zien ze het dan toch niet zitten. Gelukkig zijn er veel medestanders op de diverse blogs en al surfend op het net leer ik ook nog steeds bij over ‘slow fashion’. Vorige week nog las ik hierover nog een interessant stuk op de site KouweKleren.

Inmiddels is er een half jaar voorbij en heb ik nog geen cent hoeven óf willen uitgeven aan kleding, schoenen en accessoires. Er waren weinig verleidingen omdat veel winkels een tijdlang ‘no go’ waren. Vanwege de coronapandemie waren de meeste kledingwinkels een aantal weken dicht. De bedrijven waar nog wel gewinkeld kon worden heb ik, voor zover dat kon, zoveel mogelijk gemeden. Ik koop regelmatig spullen online, maar dan alleen als ik het echt nodig heb en het betreffende product niet lokaal kan kopen. Mijn voorkeur gaat namelijk nog steeds uit naar kopen in een fysieke winkel. Ik vind het een kleine moeite om een stukje te fietsen om bij een winkel te komen en heb er ook geen probleem mee dat ik misschien niet binnen 24 uur van mijn aankoop kan genieten. De laatste online-aankoop die ik heb gedaan is Ghewol voetenbadpoeder, dit is werkelijk nergens te koop! Goed, ik dwaal af…terug naar mijn challenge. 

Ik ben in het eerste half jaar weer tot de conclusie gekomen dat ik echt voldoende kleding heb, waarvan het meeste nog in zeer goede staat. Ik kan heel veel combinaties maken zodat mijn garderobe ook nog steeds niet gaat vervelen.  Mijn ‘nette’ kleding (aka werkkleding) heb ik sinds half maart niet meer gedragen. Dit zijn blazertjes, rokken, broeken en een paar jurken. Tijdens de coronacrisis werkte ik thuis. Het is niet zo dat ik 4 maanden in een joggingpak heb geleefd (ik héb niet eens een joggingpak!) maar ik draag wel andere kleding wanneer ik thuis ben dan wanneer ik naar mijn werk ga. Het onderwijs is geen mantelpakken en jasje dasje omgeving, maar ik vind het prettig om wel wat meer representatief voor de dag te komen dan wanneer ik in weekenden en vakanties thuis ben. Ik sta een aantal uren voor de klas en ontvang ook wel mensen van buiten de school en wil er daarom netjes uitzien. Het bekende ‘bad hair day’ effect geldt ook voor een ‘bad outfit day’. Het is niet meteen zo dat de dag gedoemd is te mislukken als ik niet netjes gekleed ga,  maar mijn kleding en hoe ik me daarin voel draagt wel bij aan mijn zelfvertrouwen.

Afgelopen week was ik in een winkelcentrum en liep ik langs een paar kledingzaken. De deuren stonden uitnodigend open, de etalages waren aantrekkelijk ingericht en de aanbiedingen schreeuwden me toe.  “Oh ja”,  dacht ik toen, “zo werken impulsaankopen!”. De verleiding was namelijk enorm groot om even tussen de rekken te snuffelen, het zag er allemaal zo leuk en zomers uit! Daarnaast was het ook nog prachtig zomerweer en dan zijn al die leuke jurkjes van maar een paar tientjes heel aantrekkelijk. Maar ik ben de winkels niet binnengegaan omdat ik op tijd bedacht dat ik nog heel wat leuke zomerjurkjes in de kast heb hangen. En straks komt het tussenseizoen en kan ik weer andere dingen uit mijn opbergdozen halen. Iedere keer bij de wisseling van seizoenen komen er dan weer kledingstukken tevoorschijn die toch een beetje ‘nieuw’ voelen.  En nu ga ik vol enthousiasme op naar de laatste zes maanden van het bespaarjaar!

Zou u een jaar lang geen kledingaankopen kunnen of willen doen?


Stella
 1. Ja voor mijzelf geen kleding kopen vind ik erg gemakkelijk.Ik heb items in mijn kast hangen die al meer dan 10 jaar oud zijn. hahah
  Ik ga niet met de mode mee en houd mijn kleding erg basic.
  Ik heb 1 paar winterschoen, 1 paar zomer sneakers, 1 paar sandalen en 1 paar slippers.
  o ja en nog 1 paar sportschoenen.
  Ik koop pas nieuwe als ze bijna versleten zijn,dan gaan de oude ook weg.

  Voor de kids koop ik wel makkelijker kleding wel alleen als het echt nodig is.
  Voor mijn zoontje heb ik dit jaar geen enkele korte broek gekocht. Alle broeken met gaten heb ik omgezoomd en worden nu gebruikt in de zomer garderobe.
  Ik koop voor de kinderen nieuw en tweedehands.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heel gemakkelijk,uitzondering is ondergoed en sokken voor man en zelf,de rest hebben we meer dan voldoende ,meedoen aan de "mode"doen we niet dat is vooral de kas spekken van de winkeliers en fabrikanten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik al zeker meer dan een jaar geen kleding heb gekocht...... En dat ik nog steeds daar geen spijt van heb. De kledingkast puilt uit en heb nog meer dan genoeg variatie. Ik denk dan ook dat ik dit hele jaar ook geen nieuwe kleding zal kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Budgetmama: knap hoor om met zo weinig uit de voeten te kunnen. Mijn ideaal is een zgn capsule wardrobe, maar ik denk dat ik wel iets meer nodig zal hebben/wil hebben.
  @Wil: ik doe ook niet echt mee aan de mode, heb een hele eigen stijl en die is vrij strak en klassiek. Ik houd niet van teveel franje en opsmuk en heb heel veel spullen die vrij tijdloos zijn.
  @Luxe of Zuinig: niets kopen went heel snel vind ik. Het wordt ook steeds leuker om te doen met wat je hebt zeker als je, net als ik, een uitpuilende kledingkast hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een jaar geen kleding kopen is voor mij totaal geen uitdaging. Ik koop het sowieso al bijna nooit. Destijds heb ik mijn kast zo gevuld dat ik voor zowel zomer als winter genoeg kleding heb van goede kwaliteit wat niet na 1 seizoen al kapot gaat. Daardoor vind ik het niet nodig om kleding te blijven kopen. Wanneer er iets kapot gaat vervang ik dat. Ook draag ik op mijn werk hele simpele kleding gewoon letterlijk een broek met t shirt. De t shirts beginnen wel wat te slijten nu, maar wanneer ik volgend jaar (najaar) op vakantie ga, koop ik gewoon weer wat leuke t shirts van Gran Canaria erbij en is het weer opgelost. Als ik al kleding koop is dat meestal alleen als ik op vakantie ben (meestal dus op Gran Canaria).
  Maar je bent wel goed bezig! Leuk om te lezen dat je eigenlijk dezelfde mening hebt als ik; als ik genoeg heb, waarom zou ik dan nog meer kopen!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken