Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

19 februari 2020

€10.000 sparen gaat moeilijk & €10.000 uitgeven gaat makkelijk

€10.000 sparen gaat moeilijk & €10.000 uitgeven gaat makkelijk

€10.000 sparen gaat moeilijk & €10.000 uitgeven gaat makkelijk €10.000 sparen om dit magische bedrag te sparen kostte mij veel moeite. Maar het is gelukt om vorig jaar die €10.000 bij elkaar te sparen. En daar was ik super blij mee! €10.000 kan je ook makkelijk uitgeven aan mooie horloges, kleding en luxe vakanties. Maar dat doet Zuinigeman natuurlijk niet. Nou ja, vroeger wel maar nu al 4 jaren niet meer.

Natuurlijk hadden wij ook spaardoelen om onze zuur verdiende spaarcenten aan uit te geven. Het verduurzamen en onderhouden van onze woning en het opknappen van de tuin zijn de twee grootste spaardoelen. En zodra deze doelen bewerkstelligt zijn gaan wij kijken naar andere spaardoelen. De hypotheek versneld aflossen en meer geld gaan beleggen dan die ene tientje per maand.

spaar varken kapot maken

Minder dan €10.000


Op mijn spaarrekening staat op dit moment minder dan 10.000 euro! Om precies te zijn 7412 euro! De afgelopen maanden heb ik flink gespaard want ik had nog maar 3000 euro voor noodgevallen. En ondertussen had ik al meer dan €10.000 gespaard en uitgegeven. Liefst heb ik een noodfonds van 10.000. Maar een tochtvrije woning is ook wenselijk en een opgeknapte tuin werd ik ook een vrolijker en blijer mens van. Keuzes maken in het leven.

Zuinigeman moet ook vele financiële keuzes maken in het leven. En ik heb ook liever dat de €10.000 spaargeld onaangebroken bleef, maar dat is niet altijd realistisch. Geld uitgeven in plaats van sparen levert ook wel eens meer geld op. Met de kunststof voordeur is het veel warmer en aangenamer in de woonkamer en de gang en zitten wij veel minder in de kou en tocht. Doordat het warmer is, gaat de verwarming minder aan en dat scheelt op den duur ook weer geld. Zo willen wij ook geld gaan investeren in zonnepanelen en verdere isolatie van onze woning.

gouden spaarvarken

Op weg naar €10.000


Ondertussen spaar ik weer rustig elke maand door om opnieuw 10.000 te sparen. Nog “maar” 2588 sparen en ik heb de 10.000 weer aangetikt. Dat duurt dan nog wel 3 a 4 maanden om mijn spaardoel van €10.000 te behalen.

Maar een bodem van 3.000 op de spaarrekening is voor mij te weinig en de volgende keer ga ik mijn noodfonds wat hoger aan houden als ik spaargeld ga opnemen. Op een of andere manier geeft het mij toch een angst om zonder geld te komen zitten. En dat gevoel heb ik vroeger alleen maar gehad en dat nare gevoel wil ik nu niet meer. Het uitgeven van €10.000 gaat makkelijk met onze spaardoelen, maar om je spaargeld op peil te houden en €10.000 sparen gaat veel moeilijker.

Geef jij je spaargeld uit? Heb jij er moeite mee om spaargeld op te nemen?

 1. Ik heb ook een buffer van 10.000 als bodem. Daarna gaat er 250 per maand ernaartoe. Dus stilaan vermeerderd dat bedrag. De rest van het spaarbedrag gaat naar andere potjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn noodfonds ligt lager, maar heb apart gespaard voor tzt een nieuwe auto,cv is gekocht dus spaar weer voor een nieuwe. Dit is dus buiten mijn noodfonds om.
  Ik kom hier dus ook niet aan voor zoiets als zonnepanelen (die trouenens al op het dak liggen)dat is immers iets wat ik kan plannen.
  Vorig jaar mijn nood potje flink moeten aanspreken, ons hondje ging door haar beide kruisbanden. Afschuwelijk, maar door onze buffer hebben we een gespecialiseerde orthopedische chirurg met een cardioloog kunnen zoeken en met de woorden; "mag ik ff pinnen " waren we 3000 euro lichter maar het was het meer dan waard !
  Ze wordt over 2 maanden 14! Maar rent weer andere honden voorbij.
  Daar is dus mijn acute buffer voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eerlijk? Ik zou 10.000 euro uitgeven juist lastig vinden, haha. Zeker als ik het niet in mijn huis of beleggingen zou mogen stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel herkenbaar dit, zeker voor ons op dit moment! Wij sparen en geven het weer uit, net als jullie, verduurzamen van onze woning. Dit jaar is onze tuin aan de beurt, kost idd een beste duit. Onze bodem is nog veel verder gezakt dan die van jullie dus ik word een beetje nerveus...Terwijl ik in mijn achterhoofd weet dat wet het er makkelijk mee kunnen doen, maar toch. Dit is ook eerst de laatste beste uitgave die we gaan doen. Ik wil daarna even weer rust in en om het huis en portemonnee. Ook onze minimale buffer is 10.000. Eerder ben ik niet rustig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi bedrag 10.000 euro als spaargeld! Dat is mij nog niet eerder gelukt. Vorig jaar zat ik nog in de opbouwfase voor een noodfonds, daar zat 1000 euro in, maar helaas moest dat opgemaakt worden door onverwachte kosten tijdens de verbouwing. Ik moet zeggen dat ik dat ook niet erg prettig vond voelen. Maar nu ben ik weer opnieuw aan het opbouwen en wil ik hem eind van het jaar op 2500 euro hebben staan. Eens kijken hoe snel ik dat kan halen!
  Geld uitgeven aan je huis kan héél hard gaan heb ik wel geleerd afgelopen jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb nu weer de 10.000 aangetikt. Ik laat het er vanaf nu op staan en alles wat meer is, dat gebruik ik voor voor grote uitgaven, zoals de verduurzaming van mijn huis en het vervangen van de keuken e.d. Het voelt goed om een bodem van 10.000 euro altijd te hebben taan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hou wel van plannen, dus een minimale buffer van 6 maanden vaste lasten en alles daarboven wordt geinvesteerd of heeft een bepaald doel (verbouwing, nieuwe auto).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wil ook altijd minimaal 10.000 op mijn spaarrekening hebben eigenlijk en zit er zo min mogelijk aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk om te lezen! 10.000 euro vind ik wel aan de hoge kant. Zelf heb ik minder, maar goed, de rest zit in beleggingen dus als het echt moet kan ik die altijd nog verkopen. Naast mijn eigen "noodpot" hebben we gezamenlijk ook nog een potje voor het huis en dergelijke. Alles bij elkaar zullen we dan ook wel op een dergelijk bedrag p.p. uitkomen denk ik. :)

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken