Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

23 februari 2020

De portemonnee van Pluk de Droom (32)

De portemonnee van Pluk de Droom (32)

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... R (32) van Pluk de DroomStel je zelf voor…


Mijn naam is R. ik ben 32 jaar en ik woon in het midden van het land.  Hier woon ik samen met mijn partner, dochter en hond.  Ik werk 30 uur als office manager bij een klein bedrijf en mijn partner werkt 36 uur. 

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Ja, sinds kort heb ik www.plukdedroom.nl, hierop blog ik over mijn zoektocht naar duurzaam leven, financiële vrijheid en balans. Al jaren ben ik op zoek naar balans in mijn leven en het lukt me maar niet om dit te vinden. Dit ligt grotendeels aan mijzelf, mijn doorzettingsvermogen is niet heel groot. Mijn doel met dit blog is om jou te helpen en te inspireren. Ik wil jou als lezer ook gebruiken als stok achter de deur, jouw suggesties en aanmoediging op mijn blogposts kunnen mij helpen. Zo helpen we uiteindelijk elkaar.

En welke financiële blogs volg je graag?

Zuinigeman, Porterenee, Thinksaveretire.com


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 31,45 gezamenlijk geld en 15,20 eigen geld.

Wat zijn jullie netto-inkomsten per maand?


€ 3587,- dit is het totale bedrag. Hiervan gaat € 2500,- naar de gezamenlijke rekening.
Inkomsten
Salaris R € 1.075,00
Salaris Partner € 1.225,00
Kinderopvangtoeslag € 640,00
Teruggave belastingdienst € 355,00
Totaal € 3.295,00


Wat zijn jullie vaste lasten per maand?


Alleen de vaste lasten van de gezamenlijke rekening
Uitgaven vaste lasten
Hypotheek € 1.041,85
Lening € 187,75
Kinderdagverblijf € 832,22
Zorgverzekeringen € 280,93
Gas / energie € 60,00
Water € 19,51
Internet € 30,00
Verzekeringen € 130,84
Totaal € 2.583,10

Gas/ energie rekening is laag doordat we zonnepanelen hebben en hiermee terug leveren. Bij de verzekeringen zit ook de verplichte overlijdensrisico verzekering en de uitvaartverzekering voor onze dochter.

Wat zijn jullie variabele lasten per maand?


Alleen de variabele lasten van de gezamenlijke rekening

Uitgaven variabele lasten
Kleding dochter € 60,00
Boodschappen € 400,00
Hond € 90,00
Thuisbezorgd € 35,00
Overige aankopen € 80,00
Hout voor houtkachel € 40,00
Totaal € 705,00

euro stapels

Wat zijn jullie variabele lasten per jaar?


Uitgaven variabele lasten per jaar
Hondenbelasting € 65,64
Watersysteemheffing € 342,47
WOZ belasting € 406,71
Riool / afvalstoffen heffing € 441,28
Totaal € 1.256,10

Hoe beheer je de financiën?


Ik hou alles bij in een excel bestand. Mijn partner en ik hebben 1 gezamenlijke rekening voor de  gezamenlijke lasten en beide een eigen rekening waar eigen dingen vanaf gaan. Onder eigen dingen zijn auto (partner heeft auto van de zaak en bijtelling gaat gelijk van zijn salaris af) tanken, kleding voor onszelf, sport abonnement en mobiel abonnement. 

budget beheren

En wie doet de financiën?


Ikzelf.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Niet tevreden. Op dit moment komen we eigenlijk elke maand net iets te kort en dit halen we dan van de spaarrekening af.

We hebben vanaf januari ons tv + internet abonnement opgezegd en ingeruild voor een goedkoper internetabonnement en 2 streamingdiensten. Dit bespaard ons €21,- per maand.  Het geld van de boodschappen ben ik sinds deze maand contant gaan pinnen omdat ik te vaak over dit bedrag heen ga.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Van nature ben ik een big spender, maar nu denk ik bij elke aankoop ‘heb ik dit echt nodig?’

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ja, ik praat erover met familie. Ik maak me veel zorgen over geldzaken. Maar mijn moeder zegt altijd ja maar je verdient genoeg. Dat klopt ook wel, we hebben het goed. Maar dat betekend niet altijd dat het makkelijk is.


Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Aantal jaar terug hebben we een lening afgesloten voor het verbouwen van de zolder. Achteraf gezien hadden we denk ik beter hiermee kunnen wachten. Er zit een hoge rente op waardoor we bijna €200,- per maand hieraan kwijt zijn.  De looptijd hiervan is nog 6 jaar.

Spaar je ook maandelijks geld?


Op dit moment hebben we ± € 1.150,-. Afgelopen 3 jaar ben ik 2 keer een korte tijd werkloos geweest waardoor we wat zijn gaan interen op de spaarrekening. We sparen gezamenlijk  €200,- per maand.  We halen nu wat we tekort hebben elke maand weer van de spaarrekening af. Dat varieert elke maand van €25,- tot €150,-.

We sparen daarnaast nog wel zelf, partner een stuk meer dan ik. Hij spaart voor grotere uitgaven voor het huis, zoals afgelopen jaren het schilderen van het huis en de aanschaf van een houtkachel. En we sparen en beleggen vanaf onze eigen rekeningen voor onze dochter beide €5,- per week.

spaarvarken

En zo ja, waar sparen jullie voor?


Omdat we een beetje krap zitten is het grootste gedeelte van ons spaargeld voor het betalen van de belastingen. Het overige is voor vakantie of dagjes uit.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Dan zitten we niet meer krap bij kas en hebben we meer zicht en mogelijkheden voor onze droom van financiële vrijheid.  We hebben de lening afgelost (we willen deze binnen 3 jaar aflossen) en zijn we begonnen met het aflossen op onze hypotheek.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Ik heb hier wel mijn mening over en een paar tips ook als dat mag. Ik vind het bedrag wat er aan hypotheek betaald moet worden behoorlijk hoog in verhouding tot het inkomen. Wij hebben vergelijkbaar inkomen dus dit is een interessante lijst voor mij om te lezen. Mooi dat energiekosten zo laag zijn. Wat ik mij altijd afvraag wanneer er bij zo'n inkomen en uitgavenpatroon toch belegt wordt? Ook al is het een klein bedrag. Ik zou adviseren om de eigen buffer naar boven te brengen, natuurlijk zo snel mogelijk de lening afbetalen, zodat dit geld weer gespaard kan worden voor eigen bestedingen!

  Wij deden in het begin van ons samenwonen ook ieder een bedrag naar onze gezamenlijke rekening, de rest wat "overbleef" dat mochten we uitgeven of sparen, wat we er maar mee wilden. Ik ben na een paar maanden gaan rekenen wanneer we alles op 1 rekening zouden laten storten en dus daar alle lasten vanaf halen, we veel meer konden sparen! Gewoon omdat het dan meer inzichtelijk was voor ons. Wanneer we iets willen kopen, voor onszelf, dan kan dat gewoon. Succes in ieder geval met alles!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De hypotheek is inderdaad aan de hoge kant. Toen we de hypotheek namen, werkte ik nog fulltime en was mijn uurloon €1,50 per uur hoger, dat verklaart de hoge hypotheek. 2 jaar terug rentemiddeling gedaan en een lening afgesloten voor verbouwing van het huis. Dit is i.o.m. de financieel adviseur een kortlopende persoonlijke lening met een hoge rente waarvan de maandlasten 8 jaar lang 187,75 zijn. Maar daarna zijn we van dit bedrag af. Uiteraard proberen we tussentijds af te lossen, we hebben hierdoor al bijna een halfjaar van de totale looptijd kunnen afsnoepen.

   Mijn partner wil liever niet alles op 1 hoop, dat respecteer ik. Daarin tegen betaald hij wel alles wat met verbouwing van ons huis te maken heeft.

   Verwijderen
 2. Het valt me op hoeveel je betaald voor de hypotheek t.o.v. je inkomsten. Wellicht een mogelijkheid tot een bijbaantje, hoe vervelend dit kan zijn? Dit om ook even een buffer op te bouwen, want ook daarin lees ik dat de buffer laag is. Verder valt me op dat voor kleding van het kind 60 euro per maand gerekend wordt lijk niet zo veel maar t.o.v. de krapte in het budget is het best veel. Mogelijkheid tot kledingbeurs? Zodat je minder kwijt bent. Een ander bedrag wat me opviel was thuisbezorgd 35 euro per mnd. Ook dit is best een hoog bedrag als je niet veel te besteden heb. Wellicht een idee om te kijken wat andere mogelijkheden zijn? Nog een bedrag wat opvalt is de hond 90 euro, misschien mogelijkheden tot alternatieven m.b.t. voer en degelijke. Ik hoop dat jullie zo wat ruimte kunnen krijgen. Misschien helpt het ook voor je om te kijken hoeveel moet ik werken om iets te betalen. Als je uitgaat van de laagst betaalde deze moet ruim 4 uur per maand werken om thuisbezorgd te betalen.......voor de kleding van de dochter zelfs ruim 7 uur per maand dat is best veel. Ik wens je heel veel succes om alles passend te houden. Wellicht nog een tipje voor vakantie er zijn ook mogelijkheden om huizen te ruilen, dat scheelt je in prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben keuzes gemaakt en op sommige zaken wil ik nu liever niet besparen. Als het water ons aan de lippen staat, dan kan ik weer andere keuzes maken, maar zover is het gelukkig nog niet gekomen.

   €60 per maand voor kind zitten ook andere uitgaven dan kleding is, hiermee sparen we ook voor de cadeautjes met verjaardag, Sinterklaas, kerst en voor grotere aankopen zoals een nieuw bed of een fiets.

   €90 voor de hond is inderdaad veel, maar hij krijgt speciaal voer en hier kunnen we niet voor af stappen. Daarnaast betalen we hier de jongen van die hem uitlaat en sparen we voor de dierenartskosten.

   Thuisbezorgd is iets waar we echt vanaf willen, ik haal nu bijvoorbeeld bij de supermarkt 2 pizza's i.p.v. 2 pizza's te laten bezorgen.

   Verwijderen
 3. 1075 euro voor 30uur werken vind ik niet heel erg veel, of ben ik daar de enige in? Als officemanager had ik misschien wel iets meer verwacht, voor een 40 urige werkweek zou dat ongeveer 1430 euro opleveren. Misschien is daar wel iets aan te doen voor je? Zou je misschien wel meer ruimte geven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik schrok van het salaris wat deze officemanager verdient, zeker omdat ik dezelfde functie heb voor 32 uur in de week en ik netto op het dubbele zit (wel met +/- 7 jaar ervaring en WO achtergrond).

   Verwijderen
  2. Ik krijg meer salaris, rond de ± 1550 euro per maand, maar daarvan draag ik elke maand 1075 bij aan de gezamenlijke rekening en 100 euro aan de gezamenlijke spaarrekening. Maar zelfs dan is mijn salaris aan de lage kant en ik wil komende maand dit ook aankaarten bij mijn werkgever.

   Verwijderen
 4. Probeer een boodschappenbugdet per week te gaan hanteren. Dat geeft toch meer een 'grens' aan, Nu geef je misschien de eerse week van je verse budget ongemerkt meer aan en kom je aan het einde van de rit tekort.. 400 euro voor 3 man vind ik ook best hoog. Hier 125 per week voor zes groten. Dus meestal is dat 500 per maand en soms 625,00 (en dan houd ik ook meestal nog over!) Chips eten de pubers hier bv 'gewoon', maar ze moeten het wel in een schaaltje doen. Anders grote kans dat de hele zak in 1 keer op gaat. Luxere Koeken verstop ik, haha. Anders is dat ook op, voor doordeweek is iets simpelers ook prima. Toetjes eten we al tijden niet meer, dat scheelt ook weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hanteer 100 euro per week. incl. drogisterij artikelen. Koek, snoep en chips koop ik nauwelijks. Ik kan nog wel iets verder bezuinigen, maar vind dat best heel lastig. Ik spaar overigens ook zegels bij de Jumbo en de AH. Dus dat zit er ook bij. Beter rendement dan op de spaarrekening, vooral bij die van de AH.

   Verwijderen
 5. Los van wat hierboven al is aangegeven (hoge hypotheek, veel geld aan boodschappen, lage bugger).

  Ik vind hetgeen jullie terug krijgen aan kinderopvangtoeslag ook niet veel in vergelijking met wat jullie betalen en verdienen. Klopt dit wel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij krijgen ze ongeveer 77% van de opvangkosten vergoed.

   Verwijderen
  2. Partner verdiend aardig goed en heeft een lease-auto met bijtelling. Deze rekenen wij er altijd bij, maar de belastingdienst haalt dit bedrag er weer af, waardoor ik tot nu toe jaarlijks 400 euro terugkrijg. Als wij deze bijtelling er zelf af zouden halen dan krijg ik eerst in maart bericht dat ik moet betalen om het vervolgens in juli weer terug te krijgen. Dus we krijgen nu liever per maand iets minder dan dat ik elk jaar weer dat gedoe heb. Dan kunnen we die 400 euro weer lekker sparen!

   Verwijderen
 6. De bedragen kloppen inderdaad niet precies, maar er staat dat er van hun salarissen in totaal 2500 naar de gezamelijke rekening gaat (er staat nu 2300 in het overzicht). We weten dus niet wat hun salaris is per persoon.
  Verder hebben jullie inderdaad hele hoge hypotheeklasten en de boodschappen zijn is ook veel voor 2 volwassenen en een kleintje.
  Beleggen zou ik eigenlijk alleen doen van geld dat je niet direct nodig hebt. Dat hebben jullie niet als je naar het overzicht kijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 2500 gaat inderdaad naar gezamenlijk, 2300 naar de betaalrekening en 200 euro naar de betaalrekening. Beleggen doen we van het geld wat we niet overmaken naar de gezamenlijke rekeningen. Beleggen is ons potje voor de toekomst zodat we hopelijk eerder kunnen stoppen met werken.

   Verwijderen
 7. Ik ga je blog zeker eens bekijken. Blogs kunnen zeker helpend zijn om een duurzame verandering in je leeftstijl aan te brengen is mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je verdient samen €3587,- Hiervan gaat €2500,- naar de gezamenlijke rekening. Logisch dus, dan je het daar dan krap hebt. Je houdt dus €1087,- achter voor andere dingen. Onbegrijpelijk, ten eerste, dat je niet rond kunt komen. Ten tweede dat je belegt ??!! Ik zou persoonlijk met zeer grote spoed die persoonlijke lening naar beneden brengen en de persoonlijke buffer omhoog trekken. Die zou wel iets van €10.000,- moeten zijn, wil je jezelf financieel gezond noemen. Voordat ik uberhaupt aan beleggen zou denken... En dan nog, zou ik eerst de hypotheek razendsnel omlaag brengen, omdat die erg hoog is, voor jullie inkomens. Ik snap wel dat je je zorgen maakt over je financiele situatie. Die is ook best zorgelijk. Ik snap niet dat je wacht met verder ingrijpen, totdat het water je echt aan de lippen staat. Hierboven zijn alle tips al genoemd. De hond de deur uit, thuisbezorgd stoppen, kosten dochter omlaag, meer gaan werken, en een paar jaar afzien, zodat je de boel op orde hebt en een goede basis krijgt voor de toekomst. Met dit inkomen zou je goed moeten kunnen rondkomen, alleen heb je je basis niet op orde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De hond de deur uit gaat absoluut niet gebeuren. Dit is jaren geleden een weloverwogen keuze geweest en hij hoort bij ons gezin. Het is heel makkelijk gezegd, maar een dier is absoluut niet iets wat je 'zomaar' even weg doet als een oude sok.

   Die €1087,- gaat onder andere naar het beleggen ( dat gaat dus niet van die €2500,- af) en is bedoeld als spaarpotje voor ons pensioen. Mijn partner en ik schelen 5 jaar en willen graag samen met pensioen gaan. Daarnaast gaat dit naar persoonlijke kosten ( denk aan kapper, sportschool, mobiele telefoon, kleding voor onszelf) en nog meer sparen om onverwachte kosten aan ons huis te kunnen opvangen.

   Meer gaan werken is geen optie want dan hebben we meer opvang nodig voor dochter en gaan we er nog eens €125,- op achteruit.

   Verwijderen
  2. Ik mag toch hopen dat je per dag meer verdient dan aan opvang kwijt bent.

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken