Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

16 februari 2020

De portemonnee van Micha (22)

De portemonnee van Micha (22)

kasboek van Micha (22) salaris 1866 euro netto analist op een microbiologisch laboratorium In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Micha (22)Stel je zelf voor…


Mijn naam is Micha, ik ben 22 jaar en werk nu sinds een jaar 36 uur per week als analist op een microbiologisch laboratorium. Ik woon ook sinds 6 maanden op mezelf in een huur appartementje/studio van 44m2. Ik heb op dit moment nog een studieschuld van €14.400 maar deze ga ik over een jaar in 1 keer aflossen.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee, ik heb zelf geen blog.

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik lees op dit moment graag blogs van Zuinigeman en Simpelrijkleven en ben ook nog om me heen aan het kijken naar andere interessante blogs waar ik dingen van kan leren.

lege portemonnee

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


Er zit 0 euro in mijn portemonnee, ik heb eigenlijk nooit meer contant geld op zak maar pin alles.

Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?


Ik verdien op dit moment €1866 euro netto per maand. Dit is exclusief de 13e maand, vakantiegeld en mogelijke onregelmatigheidstoeslagen door werken in het weekend.

Inkomen
Salaris € 1.866,00
Totaal € 1.866,00

Ik verdien per jaar net te veel om recht te hebben op huurtoeslag of zorgtoeslag.
Wel heb ik een 13e maand en krijg ik vakantiegeld, deze bedragen heb ik afgelopen jaar grotendeels direct op mijn spaarrekening gezet.

geld stapelen

Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten
Huur € 587,00
Voorschot gas, water, stroom en internet € 155,00
Mobiel € 30,50
Zorgverzekering € 110,00
WA en inboedelverzekering € 10,00
Donaties € 13,00
Totaal € 905,50

Wat zijn jouw variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten
DUO lening (studieschuld) potje € 350,00
Boodschappen € 200,00
Sparen totaal (potjes: vakantie, penisoen, buffer, spaarpot) € 225,00
Uitjes, cadeautjes, kleding, etc € 185,50
Totaal € 960,50

Zonder het gespaarde geld is het totaal variabele lasten dus ongeveer €385,50 euro
Soms is het iets meer en spaar ik wat minder.

Ik zit op dit moment in het tweede jaar van mijn twee aflosvrije jaren voordat ik mijn studieschuld van €14.400 euro in 15 jaar tijd terug moet gaan betalen. Een deel van dit bedrag heb ik al op mijn spaarrekening staan doordat ik niet alles heb gebruikt en afgelopen jaar elke maand wat heb gespaard en mijn vakantiegeld en 13e maand opzij heb gezet. Het overige bedrag ben ik nu bij elkaar aan het sparen door elke maand een vast bedrag opzij te zetten op mijn eigen spaarrekening. Dit zodat ik over een jaar mijn gehele schuld in een keer af kan betalen voordat de aflos periode begint.

Verder vind ik het belangrijk om nu al elke maand een klein bedrag opzij te zetten voor mijn pensioen. Je weet maar nooit wat er gebeurt en alle kleine beetjes helpen. Mogelijk zal dit, mocht ik ooit meer gaan verdienen, een groter bedrag worden. Ik ben van plan dit bedrag ooit te gaan beleggen, in plaats van op mijn spaarrekening te laten staan, maar ik wil me hier eerst nog even in verdiepen.

uitgaven onder de loep nemen

Wat zijn jouw variabele lasten per jaar?


Uitgaven variabele lasten per jaar
Disney+ € 70,00
Contributie sport € 250,00
Belasting (ongeveer) € 500,00
Totaal € 820,00

De restjes van het salaris van de 13e maand, mijn vakantiegeld en alles wat ik extra verdien door onregelmatigheidstoeslagen gebruik ik om deze lasten te kunnen betalen en ook voor vakanties of onverwachte grote uitgaven. Ook heb ik een spaarbuffer van op dit moment €2000 achter de hand, waar elke maand ongeveer 50 euro bij komt. Ik vind het belangrijk om ook straks als ik mijn studieschuld heb afgelost nog wel wat spaargeld achter de hand te hebben in geval van nood. Als ik over een jaar mijn duo lening heb afgelost wil ik meer voor mezelf sparen om mijn buffer te vergroten en wil ik gaan sparen voor een koopwoning en een grote vakantie.

1,50 euro

Hoe beheer je de financiën?


Ik heb een schrift waar ik mijn spaardoelen bijhoud en elke maand een kort overzicht maak van de inkomsten en uitgaven. Verder houd ik op mijn laptop een Excel bij waar ik van elk jaar een jaaroverzicht maak van de inkomsten en uitgaven en de spaardoelen/het gespaarde geld. Sparen geeft me een goed gevoel en ik vind het fijn op dit op papier te zien staan. Dit motiveert me om het te blijven doen. Hetzelfde geldt voor het aflossen van mijn studieschuld.

En wie doet de financiën?


Ik doe zelf mijn financiën.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ik ben erg tevreden over mijn inkomsten en uitgaven. Het zou soms fijn zijn om iets meer te verdienen zodat het sparen sneller gaat en ik net iets ruimer zit, maar al met al mag ik niet klagen. Ik kom goed rond elke maand en heb zakgeld achter de hand. Ik kan ook geld aangeven aan leuke dingen en het voelt niet alsof ik veel dingen moet laten liggen.

inkomen en uitgaven

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik ben niet iemand die heel veel geld uit geeft. Meestal ben ik best wel zuinig. Ik heb wel mijn momenten, als ik bijvoorbeeld net mijn vakantiegeld heb gekregen dat ik wat meer geld uitgeef aan leuke dingen en dan soms ook net wat meer dan gepland. Maar die momenten gun ik mezelf dan ook. Over het algemeen plan ik grote uitgaven van tevoren (wanneer mogelijk) en spaar ik het geld bij elkaar om het vervolgens uit te geven.


Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ik praat regelmatig met anderen over geld. Voornamelijk met mijn familie, ook om meer te weten te komen over belastingen en andere zaken. Maar ook over inkomsten en uitgaven en wat wel en niet handig is om te doen met je geld en hoe anderen ervoor staan. Ook met mijn collega’s op werk of vrienden heb ik het er weleens over. Er wordt altijd heel normaal gereageerd, mensen denken mee of doen zelf ideeën op. Ik vind het belangrijk dat er gewoon over je inkomsten (en uitgaven) kan worden gesproken.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Ik heb nog nooit echt een enorme financiële misser gehad. Misschien komt het omdat ik nog geen grote uitgaven heb gedaan en pas net ben verhuisd. Ook kom ik van een gezin met een gemiddeld inkomen waar ik van jongs af aan al heb geleerd dat je aan de ene kant moet sparen maar aan de andere kant ook nu moet genieten wanneer mogelijk. Ik ben mijn ouders nu erg dankbaar voor alles wat ze me geleerd hebben (en leren) over je geld beheren.

sparen

Welk bedrag spaar je maandelijks? En hoeveel heb je inmiddels gespaard?


Ik spaar nu elke maand €350 euro voor mijn studieschuld en dan nog €225 euro voor mijn eigen potjes. Verder spaar ik alle extra beetjes erbij. Inmiddels heb ik ongeveer €3000 euro voor mijn eigen potjes gespaard en voor mijn studieschuld moet ik nog €5000 euro sparen.

En zo ja, waar sparen jij voor?


Zoals eerder gezegd, om mijn studieschuld af te lossen, alvast voor mijn pensioen en daarna om een eigen huis te kopen en voor een grote reis.


We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Hopelijk heb ik dan mijn studieschuld afgelost en heb ik al een flink bedrag bij elkaar gespaard voor een koophuis. Ik hoop mijn grote wereldreis dan al gemaakt te hebben. Ik denk dat ik nog in hetzelfde appartementje woon of wie weet heb ik een partner. Dat kan ik allemaal nog niet voorspellen. Maar het gaat zoals het gaat.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Wat goed dat je spaart om de studielening af te betalen.
  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Misschien vind je zelf je salaris niet zo hoog, ik vind dat je een behoorlijk bedrag verdient als 22-jarige. Het zit rond hetzelfde bedrag dat ik (54 jaar) met 32 uur/week verdien + huur-en zorgtoeslag. Goed plan om te sparen, zodat je straks in 1 keer van je studieschuld af bent. En mooi dat je je ouders bedankt voor het inzicht in geld dat ze je hebben meegegeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw jij bent goed bezig! De meesten van jouw leeftijd zijn totaal niet bezig met zsm de gehele studieschuld aflossen, dus petje af voor jou dat jij dat wel doet! Je hebt zo te lezen heel duidelijk voor ogen hoeveel geld naar welk potje moet om je doelen te behalen, leuk om te lezen! Het komt vast helemaal goed met alle doelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed bezig hoor!! Jeetje, en een mooi inkomen voor jouw leeftijd! Petje voor je af hoe je ermee omgaat. Het gros van jouw leeftijd gooit het maar over de balk en heeft geen reserves!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je zal nog veel mooie tips tegenkomen op blogs, Micha.
  De eerste die voor jou nu van belang is: bouw ook een noodfonds op na de aflossing van de schuld.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi salaris voor een starter, hoor, en je doet het qua uitgaven ook meer dan netjes. Ik herken helemaal wat een goede basis vanuit je ouders meekrijgen kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken