Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

15 januari 2019

Hoe spaar je als je weinig inkomen hebt?

Hoe spaar je als je weinig inkomen hebt?

Inzicht in je financiën is heel belangrijk als je weinig inkomen hebt. Zorg dat je weet wat er aan geld erin komt en hoeveel geld eruit gaat en wat je dus eventueel kunt gaan sparen of tekort komt per maand. Maak daarbij gebruik van een kasboek.

Zorg er voor dat je gaat besparen op je vaste lasten, want deze lasten komen elke maand terug. Als je per maand 5 euro op je zorgverzekering, internet of telefoon kunt besparen is dat mooi meegenomen. En 5 euro per maand besparen is op jaarbasis 60 euro besparen en dat bedrag kan je weer gaan sparen.


Omrekenen naar per jaar

Zelf bereken ik alles om van maand naar jaar basis en dan schrik je soms wat je op jaar basis betaald aan een verzekering of mobiele telefoon abonnement. Schrap ook abonnementen die je niet nodig hebt zoals bijvoorbeeld een rioolabonnement.


Besparen op variabele lasten

Voor je variabele lasten zoals boodschappen, cadeautjes, kleding en uitjes kun je jezelf elke maand een budget geven. Hou je daarom ook aan het budget en maak gebruik van een kasboekje. Heb je een keer extraatjes of een financiële meevalleer, zet dit bedrag dan opzij. Dat is een makkelijke manier om te sparen.

Geen leningen meer

En misschien nog wel het belangrijkste: heb je leningen? Los die leningen en rood staan op de betaal rekening dan als eerste af. De rente op leningen zijn vaak ontzettend hoog, je betaald tussen de 12 en 15 procent aan rente op jaarbasis, het maakt het sparen heel erg moeilijk als je leningen hebt. Uiteindelijk kan iedereen sparen! Begin met een klein bedrag per maand te sparen.

Zelf ben ik ooit met begonnen met 20 euro per maand sparen en als je begint met sparen begin je vaak met kleine bedragen per maand, ondertussen spaar ik zelf nu honderden euro's per maand.

Kan jij sparen met weinig inkomen?

 1. Leuk artikel! Toch wel jammer dat er een opmerking wordt geplaatst door ene "Lehmann Schulz" die aangeeft leningen en rentekredieten te verstrekken. Dit staat een beetje haaks op de inhoud van het artikel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is een spam reactie. Vaak worden deze automatisch niet geplaatst maar het komt voor. De spam reactie van Lehmann Schulz is verwijderd.

   Verwijderen
 2. Lijkt me verstandig als je bovenstaande reactie z.s.m. verwijderd.
  Ik houd al mijn inkomsten en uitgaven bij, schrijf het inderdaad op in een soort kasboekje, en heb in mijn leven nog nooit een lening afgesloten, behalve een hypotheek (en die was flink lager dan de aankoopwaarde van de woning doordat ik spaargeld kon gebruiken).
  Ik heb een laag inkomen maar door bij elke uitgave goed na te denken of die echt nodig is, kom ik goed rond. Als ik iets wil kopen wat ik niet direct nodig heb (en waar ik niet voor naar de winkel ging, dus een impulsaankoop), dan koop ik het niet. Laat het eerst 2 dagen bezinken, en dan heb ik inmiddels meestal al bedacht dat die aankoop niet nodig is/ik heb een (goedkoper)alternatief bedacht als ik het wel nodig blijk te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op dit moment sluis ik simpelweg zo veel mogelijk geld door naar mijn spaarrekening.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een minder dan modaal inkomen en volgens de meeste mensen die ik ken zou ik dus niet kunnen sparen. Toch lukt mij dit wel. Zo doe ik dus het statiegeld van ingeleverde flessen in een potje, natuurlijk gaat dat maar om een klein bedrag per keer, maar op jaarbasis toch wel een leuk bedrag en het geld heb je al uitgegeven dus dat mis je niet. Verder koop ik tegenwoordig koopzegels en dit loopt per jaar ook aardig op en ook daar merk je niet zoveel van omdat het ook hier om kleine bedragen gaat. Verder stop ik het geld dat ik bespaar door iets in de aanbieding te kopen, bijv bij kleding ook in een potje .Van te voren bepaal ik hoeveel ik ongeveer aan kleding nodig heb en hoeveel dat ongeveer gaat kosten en alles wat ik minder uit geef zet ik op mijn spaarrekening. Nogmaals omdat ik weinig verdien gaat het niet om grote bedragen maar alles wat ik spaar is meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Strak budgetteren tot de euro is mijn devies!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een paar ideetjes.
  Vaste lasten: neem om de zoveel tijd contact op met je telefoonbedrijf. Als je je gebruik (in MB) gelijk houdt, kan je maandbedrag naar beneden.
  Boodschappen: bekijk de aanbiedingen op reclamefolders.nl en maak een boodschappenlijst. Koop alleen wat op de lijst staat. Aanbiedingen komen met regelmaat terug, bijvoorbeeld eens per half jaar. Koop zoveel als je voor die periode nodig hebt. Plan je maaltijden voor een week, dan koop je nooit teveel.
  Inspiratie: kijk geen soaps, maar bijvoorbeeld Dave Ramsey op youtube. Er zijn verder nog veel videootjes over besparen. Gratis advies.
  Uitgaan: Als je graag uit eten gaat kun je ook mensen uitnodigen voor lunch. Dat is een stuk goedkoper. En zoek dingen die je gratis kunt doen, een stadwandeling bijvoorbeeld of een lunchconcert. Vraag een museumkaart voor je verjaardag of sinterklaas.
  Kortingen: in veel steden kun je met een laag inkomen een soort stadspas krijgen waarmee je veel kortingen kunt krijgen.
  Cadeaus: koop het hele jaar door cadeaus als je ze tegenkomt. Dat scheelt vaak op het laatste moment. Je kunt ook tijd met jou cadeau geven. Ik organiseer jaarlijks een mooie dag voor een vriendin. Dat hoeft niet duur te zijn. En voor jezelf kun je natuurlijk bonnen vragen voor boeken, cultuur, diner. Dat scheelt later weer geld. Mensen vinden het vaak niet makkelijk een cadeau te bedenken. Zo heb je iedereen tevreden.
  Huisraad etc: je kunt veel krijgen in kringloopwinkels.
  Kleding: verzorg alles goed. Poets je schoenen, zet ze in spanners en draag ze niet iedere dag, hang je kleding te luchten, zorg voor zacht wasmiddel. Zo gaat alles langer mee. En ga eens kijken bij kringloopwinkels. Daar hangt vaak mooie kleding, soms met de kaartjes van de winkel er nog aan. Laat je schoenen repareren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In één woord, wauw !! Ik kan niet geloven dat het geld al in mijn account staat. Dankje, dankje, dankje! Je hebt meestal een lange, langdurige en intimiderende klus gemaakt in een zeer aangename en gestroomlijnde ervaring. Ik kan u en mevrouw Karin Sabine Loans niet genoeg bedanken. Mevrouw Karin Sabine Leningen voor het geweldige systeem, en u voor de geweldige service. Jullie zijn allebei best geweldig! als u een dringende lening nodig heeft, kunt u ze e-mailen op sabinhelps@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken