Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

14 maart 2018

Waarom een kasboekje bijhouden?

Waarom een kasboekje bijhouden?

Ik moest ook inzicht krijgen in mijn financiën omdat ik elke maand bijna 1000 euro rood stond op mijn betaalrekening. En ik ook nog een creditcard had waarmee ik tot 1000 euro kon opnemen.

Als je elke maand al je geld wat binnenkomt en gaat uitgeven dan houdt je niets over, je probeert het ene gat met het andere gat te dichten.

24 uur zwarte cijfers
Zelf heb ik dat ook gedaan het gaat namelijk een tijdje goed, maar ik was blij dat ik 24 uur in de zwarte cijfers stond en daarna kon ik weer 1000 euro rood staan. En ging dit maanden lang door.


Het roer om
Het roer moest om toen ik ging samen wonen met vriendlief. Ik ben een kastboekje gaan bij houden. Gewoon in een schriftje bijhouden wat er aan inkomsten binnen komt en wat er uit gaat. Later heb ik dit in een excel bestand gezet.

Blijft er onder de streep niets over en geef je meer geld uit dan er binnenkomt, dan moet je toch gaan besparen op de uitgaven om geld over te houden in plaats van teveel uitgeven.

Stimulans krijgen
Terwijl ik geen zin had om te besparen, ging ik het toch doen. Ik heb stimulans van vriendlief gekregen en hij wist niet dat ik zoveel schulden had, door er over te praten en alle schulden in te laten zien, kon mijn vriend mij helpen.

Vriendlief is van huis uit spaarzaam opgevoed en zijn moeder moest elk dubbeltje wel 2 x omdraaien om rond te komen. Maar het is zijn moeder gelukt als alleenstaande moeder en 2 kinderen.

Zelf kom ik uit een gezin waarin mijn moeder en vader een krediet hadden bij de neckermann, wehkamp en een persoonlijke lening. Uiteindelijk hadden ze daardoor een toren hoge schuld. Mijn ouders waren niet echt een goede voorbeeld voor mij.


Besparen op uitjes & kleding
Om toch geld te gaan sparen ging ik minder naar de kroeg en clubs en dat scheelde 100 per maand. Dat was een van mijn eerste besparingen. Op vakantie gaan ging ook niet meer. Leuke dingen doen en dagjes uit werden ook verminderd.

Kleren kopen ging ik maanden niet meer doen en als koopverslaafde was dat wel moeilijk. Want ja je hebt toch nieuwe kleren nodig als je uitgaat en steeds dezelfde kleding aan is ook niet leuk.

Kasboek bijhouden
Doordat ik alles bij ging houden in het kasboekje zag ik dat ik geld ging overhouden elke maand. En dat ik niet elke maand een tekort had. Het kasboekje gaf mij inzichten in de financiën en dat was in het begin wel confronterend. Een kasboekje gaf mij wel weer grip op geld.


Rood staan op de betaalrekening
Uiteindelijk hield ik geld over en zo doende kon ik langzaam aan uit de roodstand komen. Daarna heb ik de roodstand op mijn betaal rekening gestopt en ook geblokkeerd. Zodat ik niet meer in de verleiding kwam om geld uit geven wat er niet was.

Inkomsten en uitgaven
Nu jaren later gebruik ik nog steeds een kasboekje via excel en word elke cent bijgehouden wat er uitgaat, maar ook geld wat er binnenkomt word in het kasboekje genoteerd. Het kost ongeveer 2 uurtjes werk per week. En aan het einde van het jaar weet ik precies, wat er jaarlijks aan bepaalde lasten word uitgegeven en waar je eventueel nog op kan besparen.

Uiteindelijk ben ik het afgelopen jaar nog spaarzamer geworden dan vriendlief en probeer ik op zoveel mogelijke manieren te besparen en ben ik besmet met deze bespaarvirus.

Houdt jij een kast boekje bij? En hoe doe jij dat?
 1. Ik heb een Excelbestand. Ik gebruik het sinds 2016. Ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik noteer in een oud schriftje alle inkomsten en uitgaven. OP het eind van de maand maak ik dan de balans op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat fijn dat je op tijd begon met minder uitgeven dan je aan inkomen had. Je ziet ook dat een goede financiële opvoeding best nodig is om schulden te voorkomen.
  Het heel precies opschrijven doe ik niet meer, na vijfendertig jaar opletten weet ik het wel ongeveer. Wel een vast bedrag als weekgeld. Verder spaar ik voor zaken als vervanging, vakantie en kleding, dus ook daarmee kom ik niet in de problemen.
  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen wij pas gingen consuminderen heb ik wel een schriftje bij gehouden met wat de uitgave waren, dan wordt je ook echt met de neus op de feiten geduwd.
  Maar nu na zoveel jaar hou ik dat niet meer bij, weet wat er in en uitgaat.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken