Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

15 december 2017

​5 tips om geld te besparen op boodschappen

​5 tips om geld te besparen op boodschappen

Besparen op boodschappen kan veel geld opleveren. Volgens het NIBUD geven Nederlanders gemiddeld namelijk tussen de 20 en 25% van hun inkomen uit aan boodschappen.

Een groot gedeelte van je geld gaat naar de boodschappen, maar je kunt er het nodige op besparen, zie hieronder de 5 tips om geld te besparen op boodschappen.

Ga niet te vaak naar de supermarkt
Probeer zo min mogelijk naar de winkel te gaan liefst 1 x per week of wat ik zelf doe is 1 dag in de week 3 winkels in een middag of avond langs gaan zodat ik de aanbiedingen kan meenemen. Zo heb je in een keer alles in huis voor de week en hoef je niet voor of na je werk nog langs de supermarkt.

Ga bijhouden hoeveel je uitgeeft aan boodschappen
Als je meerdere keren per week boodschappen doet, dan is het overzicht al gauw verloren. Bovendien neem je vaak meer mee dan alleen dat wat je nodig had. Verzamel eens een maand al je bonnetjes en tel dit bij elkaar op. Een hoog eindbedrag? Je kunt geld besparen door een budget vast te stellen. Je kunt dit bedrag bijvoorbeeld pinnen, waarbij geldt op=op.

Zelf raspen, schillen en snijden 
Gezond eten is terug naar de basis. Dit betekent ook geen voorgesneden groenten. Zelf schoonmaken is eigenlijk zo gebeurd. Kost je misschien 5 – 10 minuten meer, maar dat kan je ook doen met je favoriete serie op de achtergrond. Een ander voorbeeldje is zelf kaas raspen. Vele malen goedkoper dan een kant en klaar zakje en is ook nog eens lekkerder.

Koop groente en vis uit de vriezer
Diepvriesgroente zijn een goed alternatief voor verse groente. Het bevat bijna net zoveel voedingsstoffen en het is vaak goedkoper. Ook verse vis kun je prima vervangen voor goedkopere vis uit de diepvries. Soms als je vis koopt bij de vishandel of visboer die maken ook gebruik van diepvries vis. Denk je nou echt dat tilapia vers te verkrijgen is in Nederland? Nee hun ontdooien het eerst ook voordat het 'vers' verkocht word.

Speur naar goede aanbiedingen
Maak gebruik van aanbiedingen. In apps , folders of wat ik zelf doe is op voordeelmuis.nl zoeken naar aanbieding je toets bijv: aardappelen in en je krijg alle aanbiedingen te zien op de website van voordeelmuis en van alle supermarkten en winkels. Je kunt ook op merknaam zoeken.

Op vrijdag kan je alvast in de Albert Heijn op zien wat er volgende week in de aanbieding komt. Hier maak ik ook elke week gebruik van. Zonde als je iets op zaterdag gaat kopen, terwijl het op maandag, 2 dagen later in de aanbieding is.

Hoe zorg jij ervoor dat je niet al te veel geld uitgeeft aan boodschappen?
 1. Ik ga meerdere keren per week naar verschillende supermarkten en net doordat ik meermaals ga winkelen, zie ik vaak interessante aanbiedingen die niet altijd vermeld staan in de reclamefolders.Net door meermaals per week te winkelen, doe ik me dus vaak voordeel.Ik ga per fiets of te voet dus heb geen kosten aan benzine.

  Ik let op aanbiedingen en als een product zeer goedkoop sta, doe ik daar een voorraadje van in. Reclames komen vaak om de zoveel tijd terug en ik anticipeer op de reclames door op voorhand te kopen. Ik betaal dus zelden de normale aankoopprijs van een product.

  Ik spaar kortingsbons en geef die meestal af als een product in reclame staat, dan heb ik extra voordeel.

  Ik let altijd op de prijs per kg, liter of bv bij wasproducten op het aantal dosissen.

  Ik doe regelmatig mee aan 100% terugbetalingsacties die ik interessant vind want dan kost het product me enkel de portkosten om de terugbetalingsaanvraag in te sturen.

  Ik vind in de bermen heel vaak leeggoed met statiegeld. Per maand vind ik ongeveer 10 flesjes en als ik die aflever in de supermarkt, heb ik 1 euro verdiend (0.1 euro per klein flesje)

  liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Groenten en aardappelen koop ik bij boeren of op de markt.Ik bak mijn eigen brood, naast goedkoper vind ik dat ook lekkerder. Ik reken de prijs voor energie er dan bij, blijft goedkoper dan winkelbrood. Smorgens ontbijt ik met havermout, dat is gezond en goedkoop. Op brood komt er toch ook beleg bij en dat maakt een broodontbijtje duurder dan havermout.Meel en havermout koop ik in grootverpakking bij de molen.
  Ik heb bessenstruiken in de tuin en een pruimenboom en aardbeien, daar maak ik jam van.Ook van rozenbottels en bramen uit de buurt.Melk koop ik bij de melktap. Dan krijgt de boer een eerlijke prijs en ik ook want het is goedkoper dan winkelmelk, en alweer lekkerder. Ik let er dus ook erg op dat het lekkerder en gezond is als het goedkoop is. Zelf maken kost wel wat tijd, maar ja, koken is mijn hobby dus zo erg is het dan niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig om te zien dat regels nooit voor iedereen werken. Ik ga juist vaak naar de winkel en scoor daardoor veel koopjes bv met 35% stickers! Ik heb de tijd en we hebben bewust geen auto, zonde van het geld. 1x per week boodschappen doen is voor mij niet te doen. Ik maak altijd een lijstje maar wijk ervan af als ik een goede aanbieding zie. Ik gebruik cash en op is op.
  Ik kijk ook altijd op vrijdag voor het boodschappen doen even op de site van de AH. Regelmatig pas ik mijn lijstje dan aan en stel een aankoop even uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik maak ook veelvuldig gebruik van de 35% stickers en ik wacht op de bonusaanbiedingen en hamsterweken van AH. Daarmee bouw ik een flink voorraadje op met producten die ik elke week gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kijk zondag op internet bij de supermarkten welke aanbiedingen er zijn, ga 1x per week voor de grote boodschappen en haal alleen nog vers brood/fruit bij in die week.
  Ook in de winkel kijk ik nog naar kortingen zoals 30-35% kortingen.
  Alleen nu deze rare maand moet ik echt opletten.. lijkt wel of de €€€ dubbel zo hard uit de portemonnee vliegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Niet te vaak naar de supermarkt gaan helpt bij mij het beste. Ik heb blijkbaar de zelfbeheersing van een mug, dus gewoon de verleiding mijden werkt het beste.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 1x per maand laat ik boodschappen bezorgen.
  Dan bestel ik alle houdbare producten voor een maand.zo heb je altijd de basis in huis.
  Meestal bestel ik met een actie zodat je geen bezorgkosten betaald

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed bijhouden wat er nog op voorraad is, zodat ik geen bederfelijke dingen onnodig meeneem. Folders lees ik uiteraard. Het aantal winkelbezoeken is wat dubbel. Ik ga graag vaak om te kijken voor koopjes, maar moet toegeven dat minder vaak gaan en doen met wat er nog is soms voordeliger is.
  Als iets extreem goedkoop is en lang goed blijft (of sowieso niet bederft) sla ik zeer ruim in. Zo kocht ik de goedkoopste Tonijn bij de AH met nog 35% korting wegens assortimentswijziging. Nog goed tot 2020 dus ik nam de hele voorraad hihi. Goedkoper dan zo'n 65 cent per blikje wat ik op dat moment betaalde zie ik tonijn namelijk nóóit. Overigens zag ik laatst tot mijn stomme verbazing diezelfde verpakkingen weer gewoon voor de normale prijs in het schap staan. Dus assortimentswijziging?? En toen een paar weken geleden het Wc papier bij de plus voor 1 euro per pak was heb ik 10 pakken ingeslagen. Eet niet mee, bederft niet, wordt altijd gebruikt en de prijs was erg goed.
  Verder probeer ik wel kritisch te blijven bij aanbiedingen. Leuk als de HAK potten 2 voor 2 euro zijn, maar zolang het huismerk nog steeds goedkoper is gaan we dat dus niet inslaan. (Tenzij dat huismerk me niet zou smaken natuurlijk ;) )

  Bij het goed bijhouden van die voorraad hoort trouwens ook het bijhouden van wat er aan de datum raakt waardoor je minder weg hoeft te gooien omdat je het vergeten was. Ik gebruik hiervoor de Android App Expiry Wiz. 100% ideaal vind ik hem nog niet, maar heb voor mezelf nog geen betere gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij winkelen regelmatig omdat je dan aanbiedingen kan vinden zoals b.v. de 35%stickers.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken