Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

17 oktober 2018

Wat verdien jij? G (anoniem)

Wat verdien jij? G (anoniem)

Psst Wat Verdien jij? Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat anderen verdienen? In de rubriek "Wat Verdien Jij?" vragen we elke week aan een lezer, als wij een kijkje mogen nemen in het loonstrookje. Want praten over salaris is in Nederland nog steeds een taboe namelijk.

Deze week in Wat verdien jij? Het salaris verhaal van G (anoniem)

Stel je zelf voor
G., 48 jaar

Wat voor werk doe je?
Medewerker bij een Telefonische hulplijn. Ik werk 24 uur in vaste dienst. Op onregelmatige basis geef ik ook cursussen/presentaties in het land. Gemiddeld is dat zo’n 4 uur per maand. Ik werk er nu bijna 6 jaar.


Welke werkgever heb je?
Ik werk bij een vereniging voor mantelzorgers, en vanaf 2019 worden we deels een stichting.

Hoeveel vakantie dagen heb je per jaar?
We hebben totaal 5,5 week aan vakantiedagen per jaar. Daar kom ik niet goed mee uit! Hiervoor werkte ik bij de rijksoverheid en in het onderwijs. Ik was dus veel meer vakantiedagen gewend. Daarom koop ik er ieder jaar zo’n 6 vakantiedagen bij. Dat is dan voor mij 2 weken extra vakantie per jaar.

Wat is je opleidingsniveau?
Ik heb lang geleden Bestuurskunde gedaan in Twente. Ongeveer 10 jaar geleden ben ik begonnen aan de verkorte deeltijdopleiding Pabo voor zij-instromers. Hoewel ik het heel interessant vond, zeker in het speciaal onderwijs, heb ik deze opleiding toch niet afgemaakt. Ik kreeg na 2 jaar een chronische aandoening waar ik zeker een jaar van heb moeten herstellen.

Daarna kwam de vraag; wat nu? Toen heb ik de opleiding Schuldhulpverlening gedaan. En daar voelde ik me als een vis in het water  Daarna heb ik bijna een jaar bij een bewindvoerder gewerkt.
In mijn huidige werk kan ik veel kennis combineren. Heel handig dus dat ik breed ben opgeleid en in verschillende takken werkervaring heb opgedaan.

Wat is je werk- denkniveau?
Mijn huidige werk zit op een HBO-denkniveau.


Heb je een leidinggevende functie?
Nee, geen echt leidinggevende functie, al noem ik mezelf wel coördinator. We werken met vrijwilligers en die werk ik in en stuur ik aan, samen met een (betaalde) collega.

Hoeveel jaar werkervaring heb je?
Ik ben op mijn 25e gaan werken. Dus ik werk nu al 23 jaar. Ook in mijn jaar ziekte heb ik nog wel, af en toe, gewerkt in het speciaal onderwijs.

Wat ontvang je bruto per uur?
 €22,00 per uur

Wat ontvang je bruto per maand?
 €2140 per maand en daarbij komt €410 IKB (individueel keuzebudget)
Ik laat dat per maand uitbetalen in plaats van 2x per jaar als vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Ik vind het fijner om iedere maand te beslissen wat ik met mijn geld doe.
Wat ontvang je bruto per jaar incl. vakantiegeld, 13de maand, bonussen ect?
€28.000

Wat ontvang je netto per maand?
 €1954

Ontvang je ook extra inkomsten?
Ik ben 4,5 jaar geleden gescheiden en ik heb 2 tienerkinderen. En daarom heb ik nog aanvullende inkomsten:
    •    Kinderalimentatie €489 per maand voor 2 tienerkinderen (ik betaal alle uitgaven van de kinderen van deze kinderalimentatie en het kindgebondenbudget)
    •    Partneralimentatie €328 per maand
    •    Kindgebondenbudget €408 per maand
    •    Kinderbijslag: €574 per kwartaal (ongeveer €191 per maand)
    •    Voorlopige teruggave belastingdienst (ik heb een koophuis met hypotheek): €70 per maand

Dus al met al zijn mijn inkomsten per maand: €3.440

Als mijn kinderen over een aantal jaren 18+ zijn, ga ik dus een groot deel van de huidige toeslagen missen. Kinderalimentatie en Kindgebondenbudget + Kinderbijslag zijn dan voorbij. Mijn inkomen zal dan zeker €1.000 dalen. Gelukkig kan ik dat opvangen; het is nu immers het bedrag dat ik iedere maand overhoud.


Tevreden met je huidige inkomen?
Zeer tevreden. Ik kan er prima van rondkomen.
Ik spaar iedere maand tussen de €700 en €1000 voor onderhoud huis, aflossing  en vakanties en uitgaan

Tevreden met je huidige baan?
Ja, ik ben heel tevreden met mijn baan. Ik verdien er lekker, heb leuke collega’s, de inhoud van mijn werk is heel interessant. Het is zeer bevredigend om aan het eind van de werkdag weer heel wat mensen verder geholpen te hebben.

Kan je dit werk vol houden tot je pensioen?
Dat denk ik wel. Het is kantoorwerk, niet veel reistijd en voldoende uitdaging om interessant te blijven. Maar ik kán me voorstellen dat ik tussen nu en m’n 69e (?) nog wel een keer een andere baan zoek.


Kijk je weleens om je heen?
Ja, ik kijk wel eens om me heen, en soms solliciteer ik ook. Gewoon om te kijken hoe zo’n andere baan eruit ziet en hoe ik in de markt lig.

Wat zou je een eerlijke beloning vinden voor je functie? / Wat wil je graag verdienen?
Ik vind wel dat mijn functie in een hogere schaal kan. Ik zit nu al jaren bovenin de functieschaal en vind dat de functie te laag gewaardeerd is. Zeker als je dit vergelijkt met collega-organisaties. We zijn in gesprek met de HR-manager om de functie te laten herwaarderen.

Heb jij nog een tip voor de lezers over werk en inkomen?
Zorg dat je geen geld laat liggen. Oriënteer je op toeslagen en aanvullingen op je inkomen. En kijk goed wat er bij je past. Was het niet Confucius die zei: “Geef mij een baan die bij me past, en ik hoef nooit meer te werken.”

Ook (anoniem) een keer meedoen?
Vind je het niet erg om jouw salaris te delen? En te vertellen in welke branche jij werkt? Dan zoek ik jou! Je mag ook anoniem mee doen aan deze rubriek. Het maak niets uit als je vuilnisman of advocaat bent iedereen kan mee doen. Meld je aan via zuinigeman@gmail.com of via het contactformulier en vermeld daarbij dat je mee wilt doen met de rubriek "Wat Verdien Jij?".

Lees ook eens andere verhalen wat anderen verdienen
Hier onder vind je de vorige delen in de serie Wat verdien jij?

Wat verdien jij? Nicolet
Wat verdien jij? Esther
Wat verdien jij? G (anoniem)
[favorite]
 1. Fijn dat je zo blij bent met je baan en inkomen. Ik gun het jou en je gezin. Maar ben eerlijk gezegd wel verbaasd dat er ongeveer € 1.500,- aan toeslagen bijkomen.
  Om € 3440 netto over te houden moet men ongeveer € 6000 bruto verdienen met waarschijnlijk een zware baan met veel uren. En dan komen er geen toeslagen bij. Meer uren werken wordt niet echt beloond zo, want minder toeslagen. Maar goed, ik ben blij voor jou hoor. Daar niks op aan te merken. Het maakt gewoon inzichtelijk hoe het 'systeem' van werken versus verdienen in Nederland werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Veel van het extra geld wat jij noemt, komt niet van de overheid maar van de ex-partner van G. Dat is blijkbaar zo afgesproken tijdens de scheiding, of opgelegd door de rechter (afhankelijk van hoe makkelijk of moeizaam de scheiding ging).

   Dat zijn dus geen toeslagen...

   Verwijderen
  2. O ik zie nu dat alleen kindgebonden budget de toeslag is. Maar ook dat vind ik vrij fors, gezien het eigen inkomen plus de alimentaties.

   Verwijderen
 2. Ik ben benieuwd, G, waarom je geen plannen maakt om eerder te kunnen stoppen met werken dan wat de overheid zal gaan dicteren.

  Je kunt immers van je inkomen geld opzij zetten.

  Stel dat je de komende 15 jaar (dus van je 48e t/m je 63e) elke maand 300 euro opzij zet voor later (dus 3600 euro per jaar) en je krijgt daar 1% rente op, dan heb je op je 63e ongeveer 60.000 euro om iets leuks mee te doen, zoals een jaar of twee eerder stoppen met werken. Als je dan van de overheid moet werken tot je 69e, zet je dat potje in vanaf bijvoorbeeld je 66e jaar en overbrug je die paar jaar tot je officiële pensioen met je eigen geld.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken