Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

15 oktober 2018

Biologisch boodschappen goedkoop inslaan

Biologisch boodschappen goedkoop inslaan

Biologische boodschappen doen is goed voor het milieu, mens en dier maar is niet zo goed voor je portemonnee. Bijna alle producten zijn biologisch duurder dan reguliere producten in de supermarkten. Hoe kan je toch biologisch producten kopen zonder dat je gelijk de hoofdprijs betaald.

Afgelopen zaterdag heb ik het televisie programma kassa gekeken. Kassa vergelijkt in zijn bekende boodschappentest deze keer biologische producten in de supermarkten. Heel interessant was het wel als echte koopjesjager wist ik al dat je biologische boodschappen het goedkoopst kan kopen bij Lidl en Aldi.


Biologische boodschappen
Het goedkoopste biologische boodschappenmandje heeft kassa gekocht bij de Lidl. Het verschil met de nummer 2, de Aldi, is 89 cent. Met een ruim 40% hogere prijs ben je bij de Ekoplaza het duurst uit. Maar daar heb je door het grote assortiment wel verreweg de ruimste keuze in biologische producten. Bij de Lidl en Aldi is de biologische keus in de regel beperkt tot slechts 1 optie. Bij het reguliere boodschappenmandje in mei bleek Jumbo nog het goedkoopst.

Kassa heeft voor het Biologisch Boodschappenmandje 20 producten geselecteerd die in alle zes deelnemende supermarkten beschikbaar waren. Het gaat in de regel om alledaagse producten die iedereen in huis heeft of meer typische biologische producten. Vijf supermarkten zijn gekozen omdat ze overal in Nederland vestigingen hebben. De 6de, de Ekoplaza, is gekozen omdat we in de vergelijking ook graag een puur biologische keten mee willen nemen.


De uitslag
Hieronder een overzicht van de biologische boodschappentest van kassa.
1 | Lidl € 39,25
2 | Aldi € 40,14
3 | Jumbo € 43,26
4 | Plus € 43,84
5 | Albert Heijn € 45,10
6 | Ekoplaza € 56,07

De Ekoplaza blijkt fors duurder te zijn dan de andere supermarkten. In haar reactie geeft de biologische supermarkt ook aan juist niet de goedkoopste te willen zijn. "Dat supermarkten over de rug van leveranciers en boeren op zoek gaat naar een bodemprijs en hiervoor zelfs bereid is de kwalitatieve voeding te vervangen voor goedkope vulstoffen om maar de goedkoopste te zijn, is iets waar wij niet aan meewerken. Waarom trots zijn op de laagste prijs, als je weet wat de gevolgen zijn?"


Ik let zelf ook op de prijs
Zelf koop ik ook regelmatig biologische producten vooral als er weinig prijsverschil tussen reguliere boodschappen en biologische boodschappen zijn. Zo koop ik meestal biologische yoghurt en karnemelk, ook vind ik deze veel lekkerder en minder zuur. Vaak zit er maar een paar cent verschil in en dan kies ik toch voor biologisch. Ik heb wel eens bij de Lidl meegemaakt dat de biologische komkommer goedkoper was dan gangbare komkommers, vreemd maar waar.

Biologisch groenten en fruit
Toen ik nog single was en in Drenthe woonde, had ik elke week een biologische groente/fruit van een lokale biologische boer uit Drenthe. Ook kocht ik vaak in de biologische winkel. Ik was veel geld kwijt aan de biologische boodschappen per maand. Toen had ik nog een huurwoning en ging ik vaak bij vrienden en familie eten voor de gezelligheid. Na al die jaren is alles veranderd en zou ik wel compleet biologisch en biologisch dynamisch willen eten, maar het is niet betaalbaar voor ons. Daarom ga ik volgend jaar een grote moestuin aanleggen in onze tuin. Om toch zo goedkoop mogelijk, biologisch te kunnen eten.

Kopen jullie biologisch boodschappen?
 1. Ik koop zoveel mogelijk biologische produkten. Inderdaad wel duurder maar je moet keuzes maken. Het is voor gezinnen met kinderen en slechts 1 inkomen natuurlijk moeilijker maar die zouden kunnen beginnen met minder vlees maar wel biologisch. Voor de meeste mensen met 2 inkomens is het een kwestie van prioriteiten stellen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eigenlijk alleen zuurkool, omdat dit zelfs biologisch nog goed betaalbaar is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik sta eigenlijk te vaak voor het schap te twijfelen tussen biologische en niet biologische varianten van producten. Het is inderdaad een stuk duurder en ons boodschappen budget is niet onbeperkt, maar daarbij komt ook dat biologisch niet altijd diervriendelijker of beter voor het milieu is. Op sommige vlakken is de wetgeving voor biologische producten daarin heel krom.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nee, wij kopen niet biologisch. Wel zijn we ons steeds vaker bewust van "dat het anders moet" Pompoenen kopen we wel biologisch. Wij hebben zelf ook een klein moestuintje met wat fruit en groenten, maar lang niet voldoende, maar toch. AF en toe heb ik wel eens biologische producten gekocht hoor, omdat het net als wat jij aangeeft, maar een paar centen duurder was. Maar we zijn gewoontedieren en pakken toch weer het andere merk....Het is ook niet zo dat we het niet zouden kunnen betalen, maar de knop moet gewoon om...
  Gr. Bouk

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee wij kopen niet biologisch, simpel weg omdat ik dus niet kan zien of die bloemkool echt biologisch is of niet.. dan koop ik het liever rechtstreeks bij de boer vandaan dan weet ik tenminste waar het vandaan komt.
  Maar in de supermarkt kijk ik daar eerlijk gezegd niet naar.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken