Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

3 maart 2018

​Een geld buffer van 5000,- euro

​Een geld buffer van 5000,- euro

​Sinds 1 maart heb ik een geldbuffer van maar liefst 5000,- euro! Wie had dat nu verwacht? Ik niet toen ik paar jaar geleden nog duizenden euro's aan schulden had en ook nog in het rood stond op de betaalrekening.

Wat is een buffer?


Een financiële buffer is een bedrag op je spaarrekening die je in tijden van nood kan aanbreken. Het voordeel van zo’n noodbuffer is dat je niet direct in de financiële problemen komt, als er een gebeurtenis zich aandient. Want je hebt immers geld achter de hand voor deze gebeurtenissen. Een buffer is een reservepotje om onverwachte, grotere, noodzakelijke uitgaven direct te kunnen betalen. Zoals het vervangen van kapotte apparaten of reparaties aan uw auto.


Maar hoeveel geld aan buffer moet je aanhouden?


Eerlijk gezegd weet ik het zelf niet, ik vind 5000,- euro veel geld. De laatste maanden en jaren heb ik flink geld bespaard op mijn uitgaven en elke keer meer bezuinigd en meer geld gaan sparen. Wil je dat na lezen? dat kan hier.

Maar als je het niet hoeveel buffer je nodig hebt zoals ik, dan heb je  nog altijd de Nibud Bufferberekenaar , daarmee kan je makkelijk berekenen en krijg je een persoonlijke adviesbuffer.


Bufferberekenaar


Zelf heb ik deze bufferberekenaar van het Nibud ook ingevuld. Mijn persoonlijke adviesbuffer is het bedrag van 13,400,- euro. Een hoop geld! Het is gebaseerd op een tweepersoons huishouding.

Inventaris 5.150,-
Onderhoud huis & tuin €1.450,-
Onderhoud auto €800,-
Vervanging auto €5.000,-
Onverwachte rekeningen €1.000,-
Totaal aan buffer nodig €13.400,-


Wat betekent dit volgens het Nibud?


U heeft op dit moment minder geld achter de hand dan het Nibud in uw situatie adviseert. Hierdoor kan het voorkomen dat u onverwachte, grotere, noodzakelijke uitgaven niet direct kunt betalen. Het bufferbedrag is ook bedoeld om te gebruiken. Als u bijvoorbeeld net reparaties aan uw huis of auto heeft gehad, dan is uw buffer (tijdelijk) lager.


Advies


Het Nibud adviseert u om elke maand 10% van uw netto inkomen opzij te zetten. Lukt dit, dan heeft u na 1 jaar en 3 maanden sparen uw persoonlijke adviesbuffer bereikt. We begrijpen dat dit advies niet voor iedereen haalbaar is.


Als u minder heeft dan de adviesbuffer, hoeft dat niet voor (financiële) problemen te zorgen. Heeft u iets achter de hand, dan kunt u in ieder geval een onverwachte rekening direct betalen of een kapot apparaat meteen vervangen. Alleen kunt u mogelijk niet alles wat u wil tegelijkertijd vervangen. Of u kiest een goedkopere variant van het product.  Ga na welk bufferbedrag u een zeker gevoel geven dat u grotere en/of onverwachte uitgaven kunt betalen. Probeer geld opzij te zetten om dat bedrag te bereiken.


Mijn buffer


Zoals je ziet komt ik aardig wat geld tekort als ik het buffer aan houdt van het Nibud. Ook speelt een rol van een eigen koopwoning en vervanging auto (van vriendlief) hierin mee.

Maar ik ben tot nu toe tevreden met mijn huidige geld buffer, maar ik ga er wel voor zorgen dat ik aan het einde van dit jaar de 10.000 euro ga halen voor mijn buffer!

Hoeveel geld heb jij achter de hand, aan financiële buffer?

 1. Fijn dat je nu geld gespaard hebt.Ik vind buffer nog steeds een raar woord.Vroeger was het heel normaal eerst te sparen en dan pas iets te kopen, of te verbouwen.
  Zo zie ik het nog steeds. Het is echt vervelend als je auto stuk gaat, maar als je spaargeld hebt kan je wel een andere kopen en dat is in alle ellende een probleem minder.Spaargeld geeft rust,vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik mis in dit overzicht nog een reservering voor als je onverhoopt werkeloos raakt. Of heeft het geld een dubbele bestemming?
  Wij hebben 3 maandsalarissen minimaal als buffer. Daarnaast een reservering voor onderhoud huis, doelsaldo 3000 eur, reservering voor de ziektekosten en auto.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vriendlief heeft zijn eigen spaargeld nog. Deze blog ging alleen om mijn eigen spaargeld.

   5000 euro is voor mij 3 maand salarissen.

   Verwijderen
 3. Onze minimum buffer is 10.000 euro. Daarnaast hebben we aparte rekeningen voor de auto’s en het huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wij hebben ook. een buffer, ondanks de lage spaarrente. Ook puur om tegenvallers op te vangen. We zijn wel wat behoudend en hebben meer dan het Nibud adviseert, maar voor ons voelt dat gewoon goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een buffer van 6 maanden salaris. En een paar aparte spaar categorieën voor vervangen auto (nog mee bezig) extra hypotheek aflossing, en ziektekosten premie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Omdat wij momenteel ook nog moeten verbouwen, is de buffer nu 10.000 euro. Dat is voor tegenvallers, vervanging auto's. 5000 voor de ene auto, 3500 voor de andere en dan hebben we nog 1500 voor onverwachte tegenvallers. Er is nog meer geld op de spaar maar we moeten nog een nieuw plan maken voor het volgende deel van onze verbouwing en dat budgetteren.
  Het restje overwaarde van het vorige huis staat op een aparte spaar, daar moeten we de belastingdienst in ieder geval bonnen van kunnen laten zien en ach ja, leuk om te weten.
  Op onze spaarrekening zitten dan weer potjes, voor de kinderen elk een die elke maand automatisch worden aangevuld, de buffer, een voorlopig bedrag voor de verbouwing, een reservering omdat ik denk dat we nog belasting terug moeten betalen en dan nog een beetje "los" op de spaarrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier een buffer van 15.000. Hiermee kunnen we werkloosheid of overlijden mee opvangen, dit zijn eigenlijk de worst-case scenario's. Auto's of huisonderhoud valt daar allemaal ruim binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben op moment 21k staan. Daar gaat binnen een half jaar een best bedrag af voor onderdeel aan ons huis. We willen 15 zowiezo hebben staan. Dan kunnen we het een paar maand uitzingen mocht het geld niet meer binnenkomen. We hebben meerdere rekeningen, maar deze komen we niet aan, alleen bij nood en dood zeg ik altijd. Vind het wel fijn om dit te hebben hoor, voor het geval...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het geeft een hele rust om geld achter de hand te hebben. Ik weet nog dat ik de eerste €1000 het moeilijkst vond. Dan hadden we weer wat gespaard, maar ging er weer iets kapot, moest de auto voor een grote beurt, zwemles voor de kinderen of ging het op tijdens vakantie. Als je eenmaal die eerste €1000 hebt gaat het makkelijker. Vond jij het eerste bedrag ook zo lastig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De eerste duizend euro ging heel moeizaam. Eerst met paar tientjes per maand, toen met honderd euro per maand. Daar ging wel even een tijdje over heen en inderdaad zijn er dan net altijd extra kosten. Sinds ik over de 1000 euro en toen 2000 euro ging het steeds gemakkelijker en werden wij steeds zuiniger met geld uitgeven.

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken