Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

13 oktober 2020

Wel of geen FIRE

Wel of geen FIRE Als je mij een jaartje geleden zou vragen of ik FIRE zou willen bereiken, zou een geïrriteerde: ‘Ja, maar dat gaat me toch nooit lukken!’ mijn antwoord zijn. Hier sprak overduidelijk mijn onzekerheid. Zo zonde. Mijn mening is dat onzekerheid het grootste en snelste onkruid ooit is, als je er niet aan werkt overheerst het al snel alles en ga je zelfs geloven dat het een groot bestaansrecht heeft. Als je nu dezelfde vraag zou stellen, zeg ik volmondig ‘Ja!’ punt, er komt geen maar meer achter.

Het lijkt me echt geweldig! Ik heb grote bewondering voor mensen die dit al op jonge leeftijd hebben bereikt. Op Instagram en YouTube volg ik een aantal mensen die fanatiek bezig zijn er te komen of die dit al bereikt hebben. Our Rich Journey is hier een voorbeeld van, zij zijn op 39 en 41 jarige leeftijd met ‘pensioen’ gegaan. Nadat ze dit bereikt hadden, zijn ze met het gezin van Amerika naar Portugal verhuisd. Zo gaaf om hun reis te volgen!

Wie wil dit nu niet?!


Nou, eerlijk gezegd denk ik dat er een groep mensen zijn, die hier niks om geven en niet zozeer met de toekomst bezig zijn. En dan is er nog een hele grote groep mensen die wel willen, maar geen stappen ondernemen vanwege onzekerheid (zoals ik die ervaarde), de angst er dingen voor moeten laten en natuurlijk vanwege statusgevoeligheid; ‘Wat zullen anderen wel niet denken als…?’ Tel de sociale druk, je eigen mindset moeten veranderen door niet-meer-alles-willen bij elkaar op en mensen verlammen. Ik ben opgegroeid met het idee dat status heel belangrijk is. Zodra ik mijn eerste geld verdiende, kocht ik alleen maar merken, op alle gebieden. Duur was automatisch goed. Onder andere de quote van Vicky Robin heeft mij tien jaar geleden geholpen hier vanaf te komen: ‘If you live for having it all, what you have is never enough’. Hiervan loskomen voelde heel bevrijdend.

Daarnaast is onwetendheid denk ik ook een groot euvel om niet te beginnen. De meesten denken aan miljoenen om financieel onafhankelijk te zijn. Weet jij eigenlijk wat jouw FIRE bedrag is? Toen ik dit uitrekende door onze jaarlijkse uitgaven met 25 te vermenigvuldigen, kreeg ik bijna een beroerte en gelijk begon het ‘onkruidgevoel’ al weer te groeien: dit gaat ons nooit lukken! Maar juist omdat we aan het begin van onze nieuwe financiële reis staan, lijkt alles te groot en onbereikbaar. Het is nieuw, je moet je weg nog vinden en nieuwe dingen leren. Ik ben zwaar fan van Amerikaanse succescoaches, maar mijn valkuil is dan ook om te Amerikaans te denken, met het gevolg dat de eerste stap al bijna onhaalbaar lijkt en mijn faalangst dit nog eens onder de loep zwaar vergroot. Dus de oplossing is: opdelen die handel! Our Rich Journey deelden hun reis op in 10 stukken. Door het op te delen in bereikbare doelen, krijg je na ieder behaalde doel er meer vertrouwen in dat je de eindstreep ook gaat halen. Super logisch eigenlijk, dus dat hebben wij voor onze situatie ook gedaan.

We hebben nog een aantal uitgaven voor onze tuin die op de planning staat, waar we heel hard voor aan het sparen zijn. Tegelijkertijd zijn we dus begonnen met onze reis naar financiële onafhankelijkheid. Het gaat misschien nu nog langzamer dan we zouden willen en dat is oké. Wij zijn klaar voor ons eerste financiële doel! Spannend!

Ben jij ook op weg naar FIRE? En zo ja, hoe pak jij dit aan? Daarnaast wil ik me gaan inlezen in beleggingen, welke materie raad jij mij aan?

Lieve groet,
Desirée
  1. Waar ik wel benieuwd naar ben is hoe je jullie pad hebt uitgestippeld en in welke stukken je het hebt opgeknipt. Is je doel ook uiteindelijk vroeg met pensioen of is veel minder werken ook een optie? Is het oké als je nog maar 1 dag hoeft te werken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben zeker op weg richting FIRE :) Dit voornamelijk door 50% van mijn inkomsten per maand te beleggen. Op dit moment ben ik na 1,5 jaar al op 10% van mijn gewenste eindbedrag. 1,5 jaar klinkt misschien lang, maar gaat toch weer sneller dan je denkt. Hopelijk zijn we binnen 10 jaar financieel onafhankelijk. Een aanrader vond ik zelf Unshakeable van Tony Robbins (wel in het engels).

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken