Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

14 oktober 2020

Waar doen ze het van?

Waar doen ze het van?

waar doen ze het van tv-programma Sinds enkele weken komt het tv programma waar doen ze het van? Op televisie, elke woensdag avond op NPO1. Een half jaar lang worden vier gezinnen gevolgd die moeten rondkomen van verschillende maandbudgetten. De gezinnen geven een inkijkje in hun portemonnee. Schaamteloos laten ze zien wat er binnenkomt én weer uitgaat. Natuurlijk kijkt zuinigeman ook graag naar dit programma.

Ook omdat ik wekelijks een inkijkje krijg van een lezer in de rubriek 'De Portemonnee Van'. Mijn eigen rubriek die ik in januari 2018 gestart ben. Meer dan 100 kasboek verhalen (118) zijn er al geschreven en gepubliceerd op zuinigeman. En 'De Portemonnee Van' word nog steeds goed gelezen. Maar nu hebben ze bij de EO er ook een tv-programma van gemaakt. Met de zesdelige-serie waar doen ze het van? wil de EO het onderwerp ‘geld’ en de verschillen in inkomsten en uitgaven bespreekbaar maken. Dat bespreek maken is wel gelukt. Het ene gezin moet rondkomen met 130.000 euro en het andere gezin met 300 euro per maand. Zo komt er op de rekening van de familie Azimi, rijk geworden met een vastgoedimperium, zo’n 130.000 euro per maand binnen. Hoe anders is het bij de familie de Vrind, die het maandelijks moeten doen met 300 euro.

Familie Azimi


Nu werkt de familie Azimi wel heel hard, vooral Salar dan, die ik ook wel eens gezien hebt in het programma steenrijk, straatarm. Zo inversteert hij veel geld aan beleggen, pandjes en het exploiteren van restaurants. Maar om nou tientallen auto's te hebben en elke dag/nacht aan het werk bent, nooit thuis maar een duur huis, dat lijkt mij niet prettig. Geen tijd om samen met je vrouw en kinderen te gaan eten en je kinderen zien opgroeien. Dan maar met minder geld rond komen. Een bankrekening met 130.000 euro daar kan ik alleen van dromen.

Familie de Vrind


De familie de Vrind is ook wel weer het tegenovergestelde van de familie Azimi. Groot gedeelte van hun 300 euro verdampt door het roken. Aan deze ene kant begrijp ik het wel dat stoppen met roken moeilijk is, ook door stress, maar als ik daarmee rond de 100 euro kan besparen zou ik er zo snel mee stoppen. Gelukkig krijgen ze kleding en eten via de voedselbank, want anders komen ze nooit uit. Misschien hadden ze toch goed moeten opletten op hun uitgaven, dan hadden ze kunnen zien dat ze 7 maanden geen hypotheek hadden betaald en misschien geen schulden hadden gehad. Huisdieren ook zoiets, ik zal onze twee katten nooit meer wegdoen, ook al ben ik geen kattenmens, maar als je ze eenmaal hebt wil je ze absoluut houden. Om dan maar een verwarmd aquarium (op afbetaling 25 euro) te nemen dat gaat in mijn eigen ogen weer te ver. Eerst goed voor jezelf en de kinderen zorgen voordat je voor andere mensen/dieren kunt zorgen.

Familie Geerts


Knap hoor om met zeven kinderen en twee volwassenen rond te kunnen komen op 1 salaris. Nu ontvangen zij natuurlijk veel kinderbijslag ;-) en heeft de man een goede baan. Maar op 1 inkomen leven heeft natuurlijk wel risico's. Gelukkig gaat het goed bij de familie Geerts en heeft de vrouw alles goed geregeld en op orde in het gezin. Ze is fulltime moeder en houdt het gezin draaiende, terwijl haar man werkt.

Moeder Giovanna


Ook alleenstaande moeder Giovanna, die iets onder modaal verdient, 1700 euro per maand, maar toch moeite heeft met rondkomen. Oudste dochter woont bij haar in en betaalt haar maandelijks een klein bedrag van 50 a 75 euro per maand. Misschien moet dochter toch maar meer gaan bijdragen. In Giovanna herken ik mij het meest, ook omdat ze ze in de zorg werkt, maar ook van mijn vrijgezellen jaren. Ik verdiende toen ik vrijgezel was tussen de 1100 en 1500 euro per maand, ik verdiende ooit iets meer door plus uren uit te betalen. Door het teveel verdiene geld kon ik mijn volledig huurtoeslag van 1 jaar en de helft van de zorgtoeslag van 1 jaar terug betalen aan de belastingdienst. Mede daardoor kreeg ik al snel schulden op jonge leeftijd. Zelf heb ik gemerkt dat als je rond een bepaald inkomen per maand, werken niet loont. En als je dan ook maar 1 euro teveel verdient kan je dat veel geld kosten en ga je er in koopkracht op achteruit. Daar heeft Giovanna ook last van. Nu werkt Giovanna 28 uur per week en zou ze eventueel meer kunnen werken, maar ik snap dan ook dat je weinig vrijetijd hebt. En ze moet oppassen dat ze niet ik koopkracht achteruit gaat doordat toeslagen minder word of gestopt gaan worden. Eigenlijk is het de wereld op zijn kop, maar helaas is het de realiteit.
 

Zuinigeman


Toen ik een eigen huis ging kopen had ik geen last meer van huurtoeslag en met het inkomen van vriendlief kunnen wij ons goed redden en houden wij nu maandelijks geld over. En letten nu strak op onze inkomen en uitgaven. Je moet je financiën goed op orde houden! Een keer een rekening niet betalen of het gaat fout met betaling. Dat kan je deurwaardes, incasso kosten kosten maar ook zoals de familie de Vrind je koopwoning met verlies moeten verkopen en een flinke restschuld overhouden. En dan maar hopen dat je een schuldsaneringstraject in kan en na 3 jaar schulden vrij bent.

Waar doen ze het van?


Waar doen ze het van is een informatief programma om te bekijken en je leert er ook van. Hoe je het juist wel of niet moet gaan doen op het gebied van financiën. Iedereen heeft een eigen mening over het programma. Wat is goed en wat is fout? Werk je teveel of te weinig? Maar wat ik wel mis in deze serie hoe het kasboekje van eruit ziet van een alleenstaande (zonder kinderen), een (echt)paar zonder kinderen en een gezin die duurzaam leven. Er zijn totaal 6 afleveringen gemaakt. Kan je er niet genoeg van krijgen om een kijkje te nemen in de portemonnee van een ander dan kan je elke zondag een nieuw portemonnee verhaal lezen op zuinigeman. De verhalen uit mijn eigen rubriek, daar leer ik iedere keer ook nog van.
 1. Ik vind het echt een leuk programma om te kijken. Veel mensen kunnen zich wel met een gezin associëren.
  Ik mis wel wat hulp voor de gezinnen die het minder breed hebben. Het zou ook een toevoeging zijn geweest (voor de gezinnen) om onderling ervaringen uit te wisselen over het omgaan met geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk programma! Ik kijk het zelf ook altijd, het is echt weer even wat nieuws op tv omdat je nu duidelijk iedereen zijn/ haar uitgaven ziet. En zoals geldcoach hierboven zegt, het zou inderdaad een mooie toevoeging zijn geweest als de rijkere mensen in dit programma de armere mensen wat bij zouden brengen over omgaan met geld. Want dat kan vooral familie de Vrind gebruiken, maar ook bij Giovanna zie ik dingen waar ze echt nog op kan besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik erger me kapot aan die mevrouw met die vele kinderen die hun verjaardagsgeld in een pot moeten doen zgn voor "met z'n allen iets leuks te gaan doen". En mevrouw 3000€ uitgeven samen met nog meer duizenden voor een niet noodzakelijke motor en rijbewijs. walgelijk. het is het geld van de kinderen. en die studerende dochter moet gewoon 50€ PER WEEK aan haar moeder betalen. punt uit. Het roken van die 2 in de bijstand is ook van de gekke.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, dat geld voor haar rijbewijs plus motor komt natuurlijk niet uit de verjaardagspot. Ik vind het juist wel een goed initiatief: dagjes uit kunnen enorm duur zijn, vooral met zo'n groot gezin. ZO kunnen ze lekker met z'n allen weg, en iedereen betaalt daar aan mee. Niets mis mee. En die studerende dochter? Die leent maximaal bij DUO. Heeft ze helemaal niet nodig, want ze woont thuis én werkt, maar ze doet dat toch. Op kamers is een heel stuk duurder, dus het is best prima om kostgeld te betalen. De dochter is het er helemaal mee eens, en zelfs met een verhoging van dat bedrag naar €75. Zij heeft gewoon vertrouwen in haar studie, toekomst en capaciteiten. Wat betreft dat andere gezin: daar heb ik geen enkel goed woord voor over, het barst van de domme en verkeerde keuzes daar.

   Verwijderen
 4. Iedere keer als ik zie wat voor geld er aan roken uitgegeven wordt, erger ik me groen en geel. En dan geen geld voor de kapper voor 1 van de kinderen. Volgens mij is mevrouw het probleem rook- en koopverslaafd.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken