Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

11 oktober 2020

De portemonnee van Stefanie (23)

De portemonnee van Stefanie (23)

waar doen ze het van stefanie 23 jaar 663 euro per maand In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Stefanie (23)Stel je zelf voor…


Ik ben Stefanie, 23 jaar en ik ben tweedejaars student Communication & Multimedia Design. Hiervoor heb ik al een hbo-studie afgerond, maar dat was het toch niet helemaal. Ik heb een bijbaan met een 0-12 uur contract, maar gemiddeld werk ik 12 tot 16 uur per week. Ik woon nog thuis bij mijn ouders.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee.

En welke financiële blogs volg je graag?


Zuinigeman, Fuckdiestudieschuld en Porterenee, en op YouTube volg ik alles van YNAB (You Need A Budget).

gouden portemonnee tasje

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


Niks. Ik pin eigenlijk alleen voor het uitgaan, en wat ik over houd stop ik in een spaarpotje.

Wat zijn jouw netto-inkomsten per maand?


Het verschilt een beetje per maand (ik krijg de uren betaald die ik daadwerkelijk gewerkt heb) en ik werk hier nog niet zo lang, maar het zit gemiddeld tussen de €550 á €600. Verder geen bijverdiensten.

Inkomsten per maand
Zorgtoeslag € 104,00
Salaris (inclusief vakantiegeld) € 550,00
Bijdrage voor spotify (gedeeld) € 9,00


Totaal € 663,00

Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Ik woon nog thuis, dus echt vaste lasten heb ik niet, maar ik reken hier abonnementen en dergelijke onder. Polarspray abonnement (een spray tegen overmatig transpireren)

Uitgaven vaste lasten per maand
Spotify € 14,99
Lenzen abonnement € 14,00
Polarspray abonnement € 8,35
Contributie voetbal € 26,00
Sim-only € 8,50
Anticonceptie € 10,00
NS flex € 5,00


Totaal € 86,84

Wat zijn jouw variabele lasten per maand?


Aan reizen geef ik momenteel niets uit i.v.m. online les. Voetbal geld voor in de pot voor de derde helft. Uitgaan normaal gesproken €75, momenteel weinig.

Uitgaven variabele lasten per maand
Reizen € 100,00
Cadeaus € 40,00
Voetbal € 15,00
Beauty & cosmetica € 15,00
Uitgaan € 75,00
Eten en drinken € 15,00
Kleding € 50,00
Hobby's en overige € 10,00


Totaal € 320,00


Wat zijn jouw variabele lasten per jaar?


Uitgaven variabele lasten per jaar
Collegegeld € 2.143,00
Zorgverzekering € 1.487,64
Studiematerialen € 150,00


Totaal € 3.780,64

Hoe beheer je de financiën?


Via YNAB (You Need A Budget)

En wie doet de financiën?


Ikzelf.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ik ben op dit moment best tevreden! Een tijdje geleden had ik geen werk of maar voor enkele uren, maar nu heb ik weer een stabiele bijbaan met prima inkomsten. Ook heb ik mijn uitgaven nu een stuk beter onder controle, dat is heel fijn.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik gaf het eerder heel gemakkelijk uit, vooral in kleine bedragen. Nu heb ik het aardig onder controle en wacht ik eerst een paar dagen om impulsaankopen te voorkomen.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Weinig. In mijn omgeving merk ik dat mensen nogal in de slachtofferrol kruipen. Bijvoorbeeld over dat ze geen geld hebben om op vakantie te gaan, maar dan wel elke maand uit eten gaan en nieuwe woondecoratie kopen. Prima, maar dat is dan een keuze die je maakt. Met mijn vriend kan ik er wel goed over praten, die is er minder mee bezig dan ik maar dat komt denk ik nog wel. :-)

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Van een deel van mijn studieschuld weet ik niet waar het geld heen is gegaan… dat vind ik nog steeds pijnlijk, al valt het nog te overzien. Hetzelfde geldt voor het geld dat ik verdiende toen ik stage liep als leraar in opleiding; ik verdiende toen best lekker, maar heb er nu nauwelijks iets van over.

potjes spaarpotjes

Spaar je ook maandelijks geld?


Ik spaar veel en in verschillende potjes, bijvoorbeeld om zorg- en schoolkosten jaarlijks in één keer te kunnen betalen. Dat vind ik prettiger dan extra maandlasten. Momenteel heb ik €1984 gespaard, maar dat is inclusief de maandelijkse zorgtoeslag van €104,00; het grootste deel gaat ook op aan de zorgverzekering, dus het lijkt nu meer dan het is. Zonder het potje ‘zorg’ heb ik nog €784 op mijn spaarrekeningen.

En zo ja, waar spaar jij voor?


Ik ben op dit moment bezig om een buffer te sparen voor ‘noodgevallen’ (bijvoorbeeld extra ziektekosten). Voor vakantie spaar ik altijd en op dit moment ook voor een stage in het buitenland.


We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Over vijf jaar hoop ik een stabiele werkplek + inkomen te hebben, een woning te hebben gekocht met mijn vriend en een groot deel van mijn studieschuld (ca. €25.000) te hebben afgelost.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Je bent goed bezig Stefanie. Een mooie leeftijd om al bezig te zijn om grip te krijgen en te hebben op je financien. Slim ook dat je bepaalde zaken eens per jaar betaald en het de andere maanden van het jaar opzij zet.
  Het is nu nog niet echt aan de orde, maar kijk ook, zodra je begint met fulltime werken, of je geld opzij kan zetten voor je pensioen. Zorgen voor later, begint in het heden.

  https://www.geldcoach.nu/geldt-voor-later/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt, goede tip om te onthouden inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk interview en goed dat je nu al zo met je financiën bezig bent! Je bent nog vrij jong, dus mocht je gezondheid het toelaten is het ook een idee om je eigen risico naar het maximale bedrag te zetten, zodat je per maand niet zo'n dure premie betaald. Zelf ben ik bijna 32 en heb ik dit ook al een paar jaar zo gedaan. Ik vind het heerlijk. Fijn dat je die baant hebt met een mooi salaris! Succes verder met alles!

  @Zuinigeman: steeds als je alleenstaanden interviewt staat er een fout in je vragen. Dan staat er: En zo ja, waar sparen jij voor. Dat moet natuurlijk zijn; waar spaar jij voor. Dit leest niet echt lekker, wellicht kun je daarop letten en het aanpassen, deze interviews zijn altijd erg leuk om te lezen vind ik!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Maris. Dat vind ik inderdaad een goed idee! Eerst even sparen zodat ik dat eigen risico wel daadwerkelijk beschikbaar heb :)

   Verwijderen
  2. @Maris inderdaad is dat fout, je kijkt er snel overheen als je er mee bezig bent om het te publiceren. Maar ik zal er op letten! Portemonnee verhaal voor aankomende zondag heb ik nu goed staan :-)

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken