Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

12 juli 2020

De portemonnee van B (39) & M (39)

De portemonnee van B (39) & M (39)

De portemonnee van B (39) & M (39) In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... B (39) & M (39)Stel je zelf voor…


B, 39 jaar, werkt fulltime als bedrijfsadviseur bij een social enterprice, is gelukkig getrouwd met M, 39 jaar, die fulltime werkt in het basisonderwijs, geen kinderen en huisdieren. 

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee, maar B heeft wel de motivatie om een blog te starten, helaas ervaar ik de praktijk nog steeds een soort van taboe op het ‘bespreken van’ en ‘het werken’ aan de financiën. Mijn blog zou ik dan meer richten op financiële zelfredzaamheid.

En welke financiële blogs volg je graag?


Naast Zuinigeman volg ik met o.a. Lekker leven met minder en FOB.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 0, geen contanten hier, we betalen alles met pin of betaalverzoekjes.

Wat zijn jullie netto-inkomsten per maand?


€ 5.920. Het maandelijks netto inkomen van B & M is ongeveer gelijk. Ons vakantiegeld, 13e maand en hypotheekrenteaftrek hebben we hierin niet meegenomen, dit houden we apart en reserveren we voor onze reizen.
Inkomsten
Salaris B & M € 5.920,00
Totaal € 5.920,00


Wat zijn jullie vaste lasten per maand?


Vaste lasten per maand
Hypotheek € 683,00
Zorgverzekering € 175,00
Overige verzekeringen € 145,00
Gas, Electra & Water € 140,00
Gemeentelijke belasting € 78,00
TV & internet € 53,00
Wegenbelasting € 49,00
Netflix & Spotify € 24,00
Mobiele telefoons € 17,00
Clouddiensten € 6,00
Bankkosten € 5,00
Totaal € 1.375,00

Wat zijn jullie variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten per maand
Boodschappen € 500,00
Kleding € 500,00
Uitjes € 350,00
Benzine € 150,00
Cadeaus € 100,00
Kapper € 35,00
Diverse huis/sport/zorg/auto € 200,00
Totaal € 1.835,00

Wat zijn jullie variabele lasten per jaar


Dit verwerkt bij ‘diverse’ onder variabele lasten per maand.

Hoe beheer je de financiën?


We werken al jaren met een zelfgemaakt excel-bestand. Waar we eerst alles bijhielden om inzicht te verkrijgen, zitten we nu meer op het jaarlijks budgetteren en vooruit kijken. Alle geldstromen gaan via onze gezamenlijke betaalrekening, wel zo overzichtelijk en handig, daaraan hebben we een aantal (persoonlijke) spaar- en beleggingspotjes gekoppeld.


En wie doet de financiën?


B doet voornamelijk de financiën, het heeft mijn interesse wat meer van nature. M is van de grote lijnen, maar uiteraard wel betrokken en weet wat er speelt, heel belangrijk om dit samen te doen.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ja, erg tevreden en we kunnen nog steeds voldoening halen uit de kleinste dingen, belangrijk om dat vast te houden! We hebben beiden de ervaring dat het absoluut niet vanzelfsprekend is en zeker ook anders meegemaakt. De laatste jaren is ons inkomen gestegen en zijn de uitgaven gelijk gebleven, waardoor we bewust meer zijn gaan aflossen, beleggen en sparen.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


We kunnen heel makkelijk geld uitgeven aan reizen en uitjes met familie/vrienden, ervaringen zijn ons veel meer waard dan spullen. Nou moet ik zeggen dat we ook aardig wat uitgeven aan (sport)kleding haha. Door onze vaste lasten zo laag mogelijk te houden blijft er voldoende geld over om dit te kunnen blijven doen. Maar we zijn financieel zelfbewust, budgetteren op een gezonde manier, waarin we voor ons een fijne balans gevonden hebben in een goed leven en vermogen opbouwen.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ja, steeds meer, in het werk van B speelt geld bijvoorbeeld een dagelijkse rol. In onze directe omgeving wel steeds meer onderwerp van gesprek gelukkig, wij zijn daarin open en merken dat anderen zich dan ook wat sneller vertrouwd voelen bij ons om hierover te praten.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Niet in een omvang waar we nu nog wakker van liggen. Wel eens onverzekerde schades of hoge onderhoudskosten voor de auto gehad, dit vinden we altijd zo zonde.


Spaar je ook maandelijks geld?


We houden maandelijks ongeveer 45% van ons salaris over, wat we bij ontvangst direct evenredig verdelen over de spaarrekening, beleggingsrekening en extra aflossen op de hypotheek.

En zo ja, waar sparen jullie voor?


We willen hypotheekvrij zijn op ons 50e, het huis upgraden & verduurzamen, een passief inkomen opbouwen uit beleggingen…maar vooral nog heel veel meer van de wereld zien!

Daarnaast hechten we waarde aan vrijheid, en willen ter alle tijden de mogelijkheid houden om minder te kunnen werken en/of een sabbatical te nemen wanneer nodig. We houden hiervoor een vaste financiële buffer achter de hand ter grote van een jaar aan uitgaven.


We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Het mooie aan ons verhaal is dat geld geen drijfveer voor ons is, meer een verworven luxe welke we zo goed mogelijk willen behandelen. We investeren bijvoorbeeld op hele kleine schaal in buitenlandse ondernemingen middels microfinancieringen en doen aan vrijwilligerswerk. Dit geeft pas echt voldoening om mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is, echt te kunnen helpen om bijvoorbeeld financieel zelfredzaam te worden. Een wens is dan ook om over 5 jaar de wereld over te reizen en met onze inzet, kennis en geld hieraan een mooie bijdrage te leveren.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Opvallend dat je als fulltime bedrijfsadviseur evenveel verdient als een docent in het basisonderwijs. Dus ongeveer 3000 netto. Ik hoor altijd dat in het primair onderwijs 'onderbetaald' wordt ten opzichte van het voortgezet onderwijs (even de werkdruk buiten beschouwing gelaten). Lijkt me toch geen verkeerd salaris en is waarschijnlijk nog niet in de top van de schaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het onderwijs is vooral slecht betaald als je net start. En de salarisgebouw gaat redelijk langzaam. Mijn vrouw werkt als afgestudeerd orthopedagoog al 12 jaar in het onderwijs gewoon als lerares en zit nu aan haar maximum van schaal L11; dat is €2942 netto per maand. Als startend leraar(es) verdien je ongeveer €2100 per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als starter 2100 euro verdienen is echt alles behalve slecht. Ik denk dan ook dat ze niets te klagen hebben wat betreft de beloning.

   Verwijderen
  2. Met 2100 euro starten is zeker niet slecht idd...

   Verwijderen
 3. Onderwijs en slecht betaald is als ik mijn ouders en schoonzus (basis en voortgezet) mag geloven ook een redelijk overtrokken, startsalaris is voor een hbo'er (basisonderwijs) meer dan prima en eindsalaris ook, al zit er op een gegeven moment geen groei meer in.

  En werkdruk in de term als uren, heeft mijn pa ook vaak aan zijn docenten moeten uitleggen. Er wordt vanuit gegaan dat er 1640-1680 uur gewerkt wordt per jaar, alleen als je dan vanwege de vele vakanties maar 40-41 weken werkt, betekent het dat je met een contract voor ongeveer 36 uur genormaliseerd in de week, dus weken van gemiddeld 40-42 uur draait. Dan heb je idd een volle week, maar zet wel het één en ander in perspectief.  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken