Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

14 juli 2020

Steeds meer mensen beleggen

Steeds meer mensen beleggen

Steeds meer mensen ontdekken de wereld van beleggen. Tegenwoordig willen steeds meer mensen gaan beleggen "Want op een spaarrekening levert het niets op". Maar het grote voordeel van een spaarrekening is dat het op het moment dat je het geld nodig hebt het niet ineens 10 tot 50% minder waard is.

Met een tik op je telefoon de beurs op en je aandelen volgen of verkopen: er zijn steeds meer apps en online tools waarmee je zelf kunt beleggen. Ook kan je tegenwoordig starten met een laag bedrag en daardoor word het gemakkelijker en gaan steeds meer mensen starten met beleggen.

Gestart met beleggen


Een jaar geleden ben ik zelf ook gestart met beleggen omdat iedereen het er over heeft en ik erg nieuwsgierig ben. € 50 was mijn start bedrag en maandelijks belegde ik 10 euro per maand. Waar ik in 2019 winst maakte over mijn beleggingen, maakt in in maart van dit jaar flink verlies! De beleggingswereld is natuurlijk heel anders dan een spaarrekening.
covid19 beurs crisis

Flinke verliezen op de beurs


Met beleggen neem je een risico dat je je ingelegde geld kan verliezen. Maar ik schrok er wel van toen ik keek naar mijn beleggingen, een beleggingsrendement van -23,68% , tijdens het hoogte punt van de corona crisis. Op dat moment had ik als beginnende belegger er eigenlijk geen zin meer in. Dan kom je op het punt ga je verkopen of niet. Online lees je dan voor en tegens van het verkopen van aandelen. Ik heb er voor gekozen om niet aan mijn beleggingen te komen en ondertussen ging ik door met het inleggen van €15 per maand. Meer wil ik op dit moment niet missen per maand.

Van - naar + rendement


Ondertussen heb ik € 205,01 ingelegd en heb ik nu een rendement van 2,98% (€ 3,32). Omdat ik maar € 205,01 heb ingelegd voelt een verlies van -23,68% anders aan dan iemand die meer dan €10.000,- heeft ingelegd, want dat gaat het opeens om hoge bedragen. En dan is de vraag als ik dan risico zou nemen om mijn inleg kwijt te raken. Dan vind ik het wel moeilijker als mijn beleggingen minder waard zijn geworden. Op een spaarrekening krijg je immers geen rente meer, maar staat het wel veilig en het word nooit minder. Maar had ik nu €10.000 ,- op mijn beleggingsrekening staan met een rendement van 2,98% dan heb je toch een winst van € 298,-. Dan klinkt beleggen weer heel fijn. Een moeilijk dilemma.Als je genoeg spaargeld hebt en je kan het voor langere periode missen, dan is het geen slecht idee om te beginnen met beleggen. Je moet altijd rekening er mee houden dat je je ingelegde geld kunt verliezen.

Doe jij aan beleggen? Verlies of winst?

 1. Van beleggingen moet je er in eerste instantie vanuit gaan dat je alles verliest. Dan kan het daarna alleen maar meevallen :)
  Beleggen is voor de lange termijn. Wat mij betreft minstens 5 jaar. Hoe langer je horizon, hoe meer risico je kan nemen. Dus als je 5 jaar wil beleggen, neem dan een zeer defensieve portefeuille met relatief veel obligaties, anders kan je pech hebben en veel verliezen. Hoe langer de horizon, hoe minder groot de kans op pech met verlies.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Op een spaarrekening krijg je immers geen rente meer, maar staat het wel veilig en het word nooit minder."

  Op een spaarrekening weet je juist zeker dat je geld minder waard wordt: je krijgt er geen rente over maar de inflatie knabbelt ieder jaar sowieso enkele procenten van je geld af.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Augustus vorig jaar begonnen met beleggen, momenteel sta ik op rond de 55 euro winst. Ik blijf nu trouw elke maand bijkopen, ben benieuwd over tig jaar hoeveel het dan waard is!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben zelf op 23 maart begonnen met beleggen. Nooit echt aangedurfd om de stap te maken en toen dacht ik: nu of misschien wel nooit. Leek me een geschikt moment om in te stappen en er dan zeker 15 jaar van af te blijven. Momenteel sta ik op +25%, met name de eerste weken gingen hard omhoog. De laatste weken gaat het dagelijks alle kanten op. Een paar honderd euro in de plus op 1 dag en de dag erna kan het zomaar een paar honderd euro in de min zijn.

  Naast de grote inleg in 1x ben ik voornemens om maandelijks een vast bedrag te storten om te beleggen. Dat is nu 100 euro per maand, mogelijk als er straks een tweede kind is 100 euro er bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beleg nu iets meer dan 2 jaar, wel alleen met geld dat ik kan missen. Sinds dit jaar is dat iets meer per maand en verwacht dat in de komende jaren het maandelijkse bedrag nog wel wat omhoog gaat. Heb de waarde omhoog zien gaan en dik in de min zien gaan. Dat laatste voelt niet prettig, maar zoals hierboven al is gezegd: ga er vanuit dat je het kwijt bent, dan valt het alleen maar mee. Ik zie wel waar het over 20 jaar staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank voor weer een leuke blog. Ik beleg sinds het jaar 2000 en heb meermaals al een flinke dip meegemaakt. Ook recentelijk ging het flink omlaag. Dan "verlies" ik in een korte tijd bedragen waar wellicht veel mensen van schrikken. Ik schrijf verlies tussen aanhalingstekens omdat dit geen echt verlies is: ik heb geleerd om rustig te blijven zitten en de storm over te laten waaien. Op de lange termijn levert beleggen meer op dan sparen, vooral met de huidige lage (bijna 0%) rentestand. Naast beleggen, sparen (buffer) en extra pensioen opbouw ook nog bezig met het versneld aflossen van de hypotheek. Op deze manier werken aan meerder potjes met ieder zijn eigen rendement/risico verdeling. Voor mij is beleggen een belangrijke aanpak, maar niet de enige aanpak om een spaarpot voor later aan te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bijna vijfentwintig jaar geleden ging een generatie voor de huidige generatie beleggen. Dit liep in veel gevallen niet goed af. Dat kwam niet zozeer door de aandelenbeurzen, want die stijgen en dalen nu eenmaal. Dat kwam grotendeels doordat dit achteraf beleggen door middel van woekerpolissen of aandelenlease bleek te zijn. Aandelenlease is een verschijnsel uit die tijd verleden, maar de schade is nooit echt opgelost. Wie het nog eens wil terugzien hoe deze bancaire zwendel werkte, moet even klikken op de hyperlink naar de Youtube animatie hierna:
  https://youtu.be/NSAn-i8orLA

  Overigens misleidende hefboomproducten, zoals aandelenlease, worden ook nu aangeboden, bijvoorbeeld het product Sprinter van ING. Zie de website van een zeer kritisch advocaat www.lucjurgens.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken