Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

14 september 2019

Gastblog | Financiën, alleen of samen?

Gastblog | Financiën, alleen of samen?

Financiën, alleen of samen? Al 20 jaar samen, waarvan acht getrouwd, geen kinderen, nu begin 50, eigen woning in de Randstad,   fulltime in loondienst/ZZP-er. Dit is de korte samenvatting van het echtpaar Stella en Georg. 

Er zijn natuurlijk vele stellen die aan deze omschrijving voldoen, met hier en daar wat variaties. Ik neem aan dat deze stellen, net als wij, in het begin van de relatie, en ook tussentijds, hebben besproken hoe om te gaan met het financiële deel van de relatie. Als surfend op het net lees ik er veel over, en lopen de ideeën en invulling hiervan zéér uiteen! Stellen die alles op een grote hoop gooien tot en met stellen die zelfs de boodschappen in het winkelwagentje per persoon doorbelasten. Het zette me aan het denken over hoe het bij ons is gegaan en waarom.

Toen de relatie nog pril was, was er een groot verschil in inkomsten en bezit, daarnaast waren er ook wat vervelende financiële ervaringen met ex-partners in het verleden. Het gevolg hiervan was dat alles door mij tot op de cent werd bijgehouden en met een verdeelsleutel op basis van inkomsten netjes verdeeld. In theorie was dit een goed systeem, ware het niet dat de inkomsten van Georg, als startend ZZP-er, wisselend waren en daarmee liep het systeem dan in de soep. Wat doe je dan? Vakantie; niet gaan omdat de een niet voldoende geld heeft, terwijl de ander het makkelijk kan betalen? Boodschappen; bepaalde producten niet kopen, of allebei een eigen plankje in de (koel)kast? Uitjes, cadeautjes; ook maar niet meer doen of geven? Vaste lasten; hoe verdeel je deze dan? In eerste instantie stond er bij ons een soort rekening open van alle bedragen die ik had voorgeschoten. Maar erg logisch was dat niet want inlopen op dit bedrag was niet makkelijk. Met als gevolg dat het openstaande bedrag steeds wat hoger werd en daarmee het onderwerp geld steeds meer beladen. Met dit systeem zijn we toen snel gestopt.

Natuurlijk hebben ook wij een gezamenlijke rekening overwogen. We kwamen tot de conclusie dat dit niet paste bij onze situatie. En die situatie werd eigenlijk alleen maar ingewikkelder: Na een paar jaar samen zijn we verhuisd naar een grotere woning. Deze woning was toen mijn derde koopwoning. Iedere keer dat ik een huis verkocht had maakte ik daar winst op. Daarnaast kon ik met mijn vaste baan ook al wat sparen. Dit huis, echter, was een zogenaamde kluswoning. En dat klussen… dat deed Georg! En niet alleen in het weekend maar soms ook een aantal weken achtereen. En dan verdiende hij niets. Maar mijn huis werd wel meer waard! In deze periode kwamen alle vaste lasten van ons beiden dan voor mijn rekening. We hadden natuurlijk kunnen overwegen om facturen te schrijven, maar dat hebben we nooit gedaan.

Inmiddels is het huis afbetaald. En zijn we zoveel jaar verder dat er alweer nieuwe klussen in huis zijn. Nog steeds hebben we geen gezamenlijke rekening. We delen de vaste lasten ook niet exact, maar we hebben het nu zo geregeld dat we allebei bijdragen: Georg betaalt alle boodschappen, ik betaal alle vaste lasten die bij het  huis horen (gemeentelijke belasting, internetabonnement,  energie en water, inboedel- en opstalverzekering) en daarnaast betalen we allebei onze eigen vaste lasten.  Grote uitgaven voor ons beiden (denk aan een nieuwe wasmachine, matras etc) betaal ik meestal omdat mijn inkomen hoger is. Maar ook niet altijd, soms delen we de kosten.

Hoe doen we dat met uitjes, cadeautjes, vakanties? Als we uitgaan, of op vakantie dan betaal ik alles vooraf en tijdens de vakantie. Na afloop delen we het bedrag door twee. Cadeautjes voor vrienden en familie hebben we geen afspraken over, de ene keer betaal ik,  de andere keer Georg. Het is natuurlijk makkelijk praten als je voldoende middelen hebt, dan maakt het niet uit wanneer de een wat meer betaalt dan de ander. Maar op deze manier is het voor ons goed zo. Mocht het ooit gebeuren dat een van ons geen geld meer heeft (en die kans acht ik héél klein) dan zien we wel weer verder. Het allerbelangrijkste voor ons is dat geld geen strijd en stress oplevert. Dat is zonde van de tijd en de energie!

Heeft u een gezamenlijke rekening met uw partner?


Stella
  1. Wij hebben niet alleen een gezamenlijke rekening maar ook alles op een hoop. Ongeveer een half jaar nadat we elkaar hebben leren kennen. We woonden na 6 weken samen in mijn flatje. Nu 25 jaar en twee kinderen verder. We verdienen allebei goed en hebben fijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt ook goed, en dat allerlaatste is het belangrijkst! Wij hebben het ook fijn en doen uiteindelijk ook niet moeilijk over geld, het is tenslotte maar geld ;-) en daarvoor is niet alles te koop!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wij houden eigenlijk alles gescheiden, tot volle tevredenheid. Gezien onze situatie is dat het meest logisch, en het bevalt ons prima!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ken jullie situatie natuurlijk niet, maar net als bij ons dus naar alle tevredenheid gescheiden, if it aint broke don't fix it zou ik zeggen!

      Verwijderen
  4. Tja wij hebben gescheiden rekeningen en ook ieder een aantal rekeningen die hij of zij betaald. Dit heeft in ons huwelijk altijd goed gewerkt. Ook sparen doen we gescheiden van elkaar. Eigenlijk het enige wat we gezamelijk doen is de woningrekening. Manlief betaald het oorspronkelijke hypotheekbedrag, ik extra voor aflossing en onderhoud.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken