Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

22 juni 2019

Gastblog | Salade groentela

Gastblog | Salade groentela

salade groentela Wellicht hebben foodies via de titel van deze blog de site van Zuinigeman gevonden. Helaas mensen, geen recepten hier! Nu heeft een beetje foody natuurlijk geen recept nodig voor een salade groentela, of een stamppot of soepje groentela. Want een echte foody zorgt ervoor dat alles wat er in de groentela, en de rest van de koelkast en voorraadkasten, te vinden is, wordt gebruikt en niet wordt weggegooid!

Voedselverspilling is een hot item, supermarkten haken er op slimme wijze op in, er is een levendige handel in ‘eind van de dag’ producten via websites en apps, en ook restaurants hebben het ‘van kop tot staart principe’ ontdekt.

In ons tweepersoonshuishouden wordt er bijna niets verspild. Althans, dat denk ik. Maar is dat ook echt zo?  We hebben een enorme koelkast met biolades die 0 graden zijn. Groente blijft daarin erg lang goed. Ook hebben we een grote vriezer, met 8 diepe lades.  We gebruiken alles en als er toch iets niet meer zo heel fris is gaat het de vriezer is, net als afsnijdsels, om in een later stadium bouillon van te koken.

Restjes eten worden kliekjes voor een dag of paar dagen later, restjes jus en saus bewaren we in de vriezer. Ook brood ligt in de vriezer en we pakken wat we nodig hebben. Wekelijks plannen we wat we gaan eten en op basis van die informatie bestellen we een keer per week de boodschappen online. Daarnaast doen we nog wat losse boodschappen bij verschillende lokale winkels. Toch leek het mij interessant om eerst eens te kijken of we echt wel zo goed met ons voedsel, en de restanten, omgaan. Ik heb twee weken lang een verspillingsdagboekje bijgehouden om beter inzicht te krijgen in wat er wordt weggegooid en wat er wordt bewaard. Van 1 juni tot en met 6 juni was ik alleen, vanaf 7 juni waren we weer met ons tweetjes.

Zie hier de resultaten


1 juni: een overrijpe banaan; ik had er geen trek meer in, in stukjes in een zakje in de vriezer. Als het zakje vol is maak ik er softijs van. (Wil je weten hoe? Op het wereldwijde web zijn duizenden recepten te vinden maar meer dan bevroren rijpe banaan en een keukenmachine heb je niet nodig!)
6 juni: een plak beschimmelde kaas; omdat ik alleen was ging dit pakje niet snel genoeg op en moest ik laatste plakje weggooien.
10 juni: een beschimmelde biologische  sinaasappel.  De sinaasappel lag in de fruitschaal met de beschimmelde kant naar beneden. Bij het pellen bleek de hele sinaasappel bedorven. Jammer, ik had hem een paar dagen eerder nog kunnen eten!
11 juni: een keihard stukje stokbrood, alleen de korst want het binnenste bewaren we in de vriezer en maken broodkruim van (voor gehaktballen of om te gratineren).
14 juni: 3 rotte aardbeien; deze zaten verstopt op de bodem van het bakje, is wel vaker het geval  bij aardbeien die ik op de markt  koop.
14 juni: 2  gebakken krieltjes; we zaten echt vol!

Als ik de balans opmaak denk ik dat het bij ons thuis inderdaad meevalt. Wie zijn dan de mensen die wel zoveel weggooien? Laatst nog hoorde ik iemand zeggen dat hij het brood van gisteren niet meer lustte en dat hij dit weggooide.  Brood van een dag oud is volgens mij nog prima te eten, eventueel geroosterd of als wentelteefjes. Ook zijn er mensen die geen brood uit de vriezer lusten. Is het dan alleen maar een kwestie van smaak?

In onze lokale supermarkt ligt aan het eind van de dag nog een overdaad aan biologisch vlees, allemaal met een kortingssticker.  En zelfs dan kopen de klanten het ‘gewone’ vlees, terwijl het biologische toch echt goedkoper is met deze korting!  Ik vermoed dat men bang is dat het niet meer goed is, dat het niet lekker meer is of zelfs dat je er ziek van wordt. Ik kijk én ruik goed bij een product over de houdbaarheidsdatum, bijna altijd blijkt het dan nog prima te eten. Een test met een pak yoghurt heeft mij geleerd dat je dat zelfs een jaar kan bewaren zonder dat het iets inboet op kwaliteit! Van een stuk kaas kan je de schimmel afsnijden, een rotte plek in fruit of groente snijd je eruit.

Vroeger zou ik een vrek genoemd worden, of zuinig. Gelukkig mag ik tegenwoordig het hippe label ‘duurzaam’ opplakken. Zo maak ik door het vele fietsen in plaats van autorijden, het consuminderen en het gebruik van kliekjes en restjes die ene vliegreis per jaar, althans in mijn hoofd, weer een beetje minder bezwaarlijk!

Gooit u veel eten weg? En zo ja, kan dat ook anders? Ik hoor het graag!


Stella

Een reactie posten

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken