Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

5 februari 2019

Wat betekent Pay Yourself First?

Wat betekent Pay Yourself First?

Op Engelse personal finance websites lees je steeds vaker over "Pay Yourself First", vertaald naar het Nederlands heet het "Betaal jezelf eerst". De Pay Yourself First principe is één van de belangrijkste manieren omtrent persoonlijke financiën (personal finance).

Veel mensen vinden deze mooie uitdrukking te verwarrend. Want waarom zou je je zelf eerst betalen? Terwijl je bijvoorbeeld gewoon in loondienst bent en elke maand je salaris krijgt. In dit artikel leg ik uit hoe de "Betaal jezelf eerst principe" werkt.

Wat "Betaal jezelf eerst" betekent? 


De zin "Betaal jezelf eerst" betekent dat je je eigen spaargeld eerst moet betalen. Bij betaal jezelf eerst is het principe dat zodra je je salaris of andere inkomsten binnenkrijgt, je als eerste jezelf betaalt door een vooraf berekend bedrag over te maken naar je spaarrekening.

Veel mensen doen juist het tegenovergestelde en geven eerst al hun geld uit en dan blijft er aan de einde van de maand geld over om van te sparen. Geef je teveel geld uit elke maand en hou je weinig geld over aan de einde van de maand dan kan je ook weinig sparen. Of je gaat helemaal niet sparen en geeft het geld wat nog overblijft aan de einde van de maand ook weer uit.



Hoe begin je met "Betaal jezelf eerst"?


Bereken zelf eerst wat er maandelijks aan inkomen binnen komt en hoeveel geld er maandelijks eruit gaat. Zorg er in eerste instantie voor dat je geld overhoud elke maand. Want het zou zonde zijn als je elke maand gaat sparen en uiteindelijk toch weer geld moet opnemen van de spaarrekening.

Geef minder geld uit aan kleding, boodschappen en begin met besparen op rekeningen die elke maand terug komen zoals energie, telefoon, televisie en abonnement kosten. Bekijk ook mijn slimme checklist om geld te besparen. De besparingen die je overhoud elke maand ga je elke maand sparen en deze besparingen ga je gelijk overmaken nadat je salaris binnen komt. Zo begin je met de betaal jezelf eerst principe.

Maar en zijn ook genoeg mensen die gelijk kunnen starten met de betaal jezelf eerst principe. In plaats van aan het einde van de maand te gaan sparen, spaar je gelijk nadat je je inkomen binnen hebt. En als je dat doet en nog elke maand op bepaalde vaste lasten kan besparen en het geld wat je bespaart hebt ook weer gaat sparen, krijg je een sneeuwbaleffect. Door het sneeuwbaleffect kan je daardoor elke maand nog meer gaan sparen.


Betaal eerst jezelf en dan pas je rekeningen


Rekeningen moet je op tijd betalen, want anders kan je in grote betalings-problemen komen. Rekeningen betalen is het eerste wat je doet toch? Maar geld sparen moet je ook zien als een vaste last en deze "rekening" komt ook elke maand terug. Als je inkomen binnen komt dan maak je iedere maand eerst geld over naar je spaarrekening en dan betaal je pas de andere rekeningen.


Waarom zou je gaan sparen?


Met deze betaal jezelf eerst principe vergroot je de kans dat je een aanzienlijk bedrag kan sparen. Zodat je spaargeld of een geldbuffer achter de hand kan hebben, voor in tijden dat het nodig is. Het zal je maar gebeuren dat je wasmachine kapot gaat en dat je geen geld hebt om een een nieuwe of tweedehandse wasmachine te kunnen kopen. In zo'n situatie wil je echt niet in terecht komen.

Dus éérst het geld naar je spaarrekening overmaken, en dan is de rest om van te leven.

Hoe spaar jij? Doe jij ook aan de betaal jezelf eerst principe?

  1. Ik raad je aan om je spaargeld in een cursus Nederlands te stoppen. Ik vind het persoonlijk erg vervelend lezen met al die grammaticale fouten. Verder wel een leuk artikel voor mensen die nog niet bekend zijn met dit concept. Chapeau.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. @anoniem, in elk geval geen 'chapeau' voor je raad aan 'zuinige man' om zijn spaargeld in een cursus Nederlands te stoppen.In elk geval vind ik het een zeer grove opmerking.Als je het zo vervelend vindt om teksten met grammaticale fouten te lezen, lees zijn artikels dan gewoon niet.....

      Verwijderen
  2. Ik word eerlijk gezegd strontziek van deze´interessantdoenerij´term. Ik doe het al al 15 jaar zo. Kunnen mensen nou écht niet zelf bedenken dat het handiger is om als eerste geld te sparen ipv als eerste het uit te geven......?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik kijk in mijn werk: nee veel mensen kunnen dat niet bedenken. Veel mensen vinden het elke maand lastig om uberhaubt alles te betalen (en soms is dat omdat ze geld 'niet snappen')

      Verwijderen
  3. wat een zure opmerkingen! er is een spreekwoord: Als je niets aardigs te zeggen hebt, zeg dan niets.. Zuinige man: ga vooral door met je leuke blog! groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik 'betaal' inderdaad eerst mijzelf. Alles wat aan het eind van de maand overblijft is mooi meegenomen.
    Anoniem kritiek leveren is wel heel gemakkelijk, dus zuinige man, trek je er niets van aan en ga gewoon door.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oeh, wat een zure opmerkingen. Trek je er niets van aan, je schrijft leuk en onderhoudend. Ga vooral zo door

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goed dat je het uitlegt, de term is wat lastig.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Grammatica is niet mijn sterkste kant. Ik schrijf van mij af en dan lees ik het een aantal keren door, maar als ik het te vaak lees zie ik mijn eigen fouten niet meer. Ik heb het artikel nog even doorgenomen en inderdaad zitten er fouten in, een aantal zinnen heb ik aangepast. (terwijl ik uit de nachtdienst kom en vannacht er weer in moet) Het is een hobby van mij deze blog en dit doe ik naast mijn werk, doordat ik zoveel schrijf komen er ook fouten. En ik ben geen professionele blogger. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik haak soms wel eens af als er veel fouten in een tekst staan. Dan trek ik de conclusie dat de boodschap van de schrijver niet de moeite waard is. Ik weet dat die conclusie niet altijd terecht is, maar ik erger mij zo, dat ik weg klik en niet meer verder lees.

      Verwijderen
    2. Ik zou zeggen ga zo door leuk om te lezen al je blogs !!
      Gr Hans ��

      Verwijderen
    3. Zuinigeman, je hoeft echt geen excuus te maken voor jou grammatica hoor, het is JOU blog en als mensen zich daaraan storen dan lezen ze het lekker niet.. net als een tv programma, gewoon door klikken.
      Ook lekker makkelijk, anoniem van alles zeggen.

      Verwijderen
  8. Automatisch overmaken naar je spaarrekening is in dit geval aan te raden. Dan vergeet je het ook niet. Het werkt bij mij psychologisch goed om een lager bedrag op mijn betaalrekening te hebben staan, dan ga ik minder snel over tot impulsaankopen. Eigenlijk doe ik dat nooit,die impulsaankopen, maar wie weet wat er gebeurt als ik zo maar 3000 euro op mijn rekening heb staan ;-)
    Mochten er in een maand te veel kosten zijn, dan haal je weer wat van je spaarrekening af.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zeker doe ik dat! En ik budgetteer altijd tot de nul, dus verder blijft er ook eigenlijk niks over. Dit doe ik ook bewust zodat ik zoveel mogelijk kan sparen. Wat wel een fijn gevoel geeft! Dan gaat het gewoon net iets sneller, juist omdat ik geen megahoog inkomen heb.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken