Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

19 december 2018

De waterrekening veel verbruikt in 2017-2018

De waterrekening veel verbruikt in 2017-2018

Wij kregen afgelopen nacht vandaag de jaarafrekening van onze watermaatschappij. Even schrikken hoor want in de periode september 2017 tot november 2018 hebben wij 190 m3 aan water verbruikt en dat voor twee personen.

Nu zijn er mensen die veel minder verbruiken onder de 20m3 per jaar. Vandaag blogt zuinigaan er ook over, zij verbruikt 19m3 in 13 maanden. Maar in de zomer kwamen wij erachter dat wij een lekkage hadden bij een kraan en een lekkende waterleiding misschien lekte het al die maanden al.

De tuin besproeien
Ook hadden wij onze tuin besproeid in deze periode, zowel met het aanplanten van een 25 meter lange beukenhaag en fruit bomen. Een warme en droge zomer, waar wij ook eerst veel kraanwater voor gebruikte om onze tuin te besproeien. In de zomer hebben wij een dompelpomp gekocht om onze tuin te besproeien met water uit het kanaal. De planten en bomen in de tuin reageren beter op het kanaalwater.

Even niet opletten
190 m3 zoveel hebben wij ook nog nooit verbruikt. En ik maar bloggen over besparen en consuminderen en dan let ik zelf even niet op, op onze waterverbruik, heb je opeens een nog hogere water verbruik dan vorig jaar. Oeps. Ik douche mij elke ochtend (max 10 minuten) en na mijn werkdag/avond, vriendlief doucht na het werk en wast zich in de ochtend. Werk kleding (bouw en zorg) word wekelijks gewassen van vriendlief en mij. Ik kan mij niet voorstellen dat het verbruik hierdoor op 190 m3 komt.

Verbruik 2016-2017
Vorig jaar verbruikten wij 152 m3 kuub, ook heel veel in onze vorige woning. Ik ga wekelijks de waterstanden maar noteren voor de zekerheid, want ons waterverbruik kan flink minder. Gelukkig betaalden wij een hogere maandbedrag aan onze waterbedrijf, wij moeten 10,67 euro bijbetalen.

Hoeveel kuub water gebruiken jullie per jaar en hoeveel personen?
 1. Wat doe je met al dat water? Waarschijnlijk ben je door dat lek ongeveer 40 m3 extra kwijtgeraakt, maar dan nog vind ik het heel veel voor 2 mensen! Daar moet wat op te besparen zijn!

  Spoel je de afwas voor onder de stromende kraan?
  Poets je je tanden en je handen terwijl de kraan stroomt?
  Heb je 10x per week een wasmachine vol met was? En heb je een waterslurpende wasmachine?
  Hoe was jij je auto? Met volop water en een slang, of met een aantal emmers water?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het was even zoeken, maar ik heb de afgelopen maanden zo'n 39 kuub verbruikt. Dat is met twee personen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Meestal verbruiken wij rond de 50 kuub per jaar met 2 volwassenen en 2 kinderen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij verbruiken wekelijks 1.1 of heel soms 1.2 kuub water. We zijn met twee volwassenen en gemiddeld 3 dagen p/m met een volwassene extra. Wekelijks opschrijven zal helpen! Ik zet het al een poos als reactie op jouw gas en stroomverbruik erbij. Dat schept duidelijkheid voor jezelf. 10 Min. douchen vind ik erg lang bijvoorbeeld. Wij hebben geen grote tuin, dat scheelt en sinds de kinderen de deur uit zijn is er natuurlijk ook echt minder was. Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben afgelopen jaar 156 kuub verbruikt met 4 personen en om het weekend 5 personen. Ik vind het veel omdat ik dit niet gewend was, normaal met ons 3tjes verbruikte ik rond de 70/80 kuub. Maar de pubers mogen erg graag douchen ( en te lang in mijn ogen, maargoed...) Kan ze er moeilijk onder weg trekken. De ene doucht om de dag dus dat compenseert dan wel weer. Wel hebben we 2 keer de leidingen van de verwarmingen laten leeglopen ivm plaatsen nieuwe, geen idee hoeveel water daar in gaat hoor. En natuurlijk de droge zomer...veel water gedronken, en de tuin lustte ook genoeg.
  Ik noteer het niet iedere week, wel om de 2 a 3 maand check ik de meter. Ook puur om te zien of die het nog doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vorig jaar verbruikte wij 80m3 met 3 volwassen personen, dit jaar weet ik nog niet.
  Zou ook schrikken met 190m3 - hoewel toen dochter nog thuis woonde zaten we ook makkelijk op die hoeveelheid.
  Ga gewoon eens meer opletten, je zal zien dat je iedere keer weer iets tegen komt waarvan je denkt.. oh kraan dicht ;-)
  De waterstanden noteer ik zelf om de 3 maanden.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken