Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

16 juli 2018

Moestuin maandag | Droogte in de tuin

Moestuin maandag | Droogte in de tuin

Het is mooi weer en lekker zonnig de laatste maanden. Door het mooi weer is het in de tuin erg droog! Zo om de paar dagen geef ik de bomen en planten in de tuin water. Want ja het zal toch zonde zijn als al onze fruitbomen, beukenhaag en andere planten dood gaan door water te kort.

De bomen en planten hebben het al moeilijk omdat ze er nog maar een aantal maanden in de tuin staan. Ik geef ook niet elke dag water, want straks krijgen de fruitbomen teveel water.

Leidingwater
Ik moet bekennen dat wij nog leidingwater gebruiken voor de tuin! Even de tuinslang afrollen en ik kan water geven aan de planten en bomen in de tuin. En nu scheelt het nog dat wij nog niet zoveel bomen en planten in de tuin hebben staan.


Dompelpomp
Wij hebben een kanaal achter ons huis, wel zit er nog een fietspad tussen het kanaal en onze woning. Een paar weken geleden had vriendlief een dompelpomp gekocht, want hij vind het zonde dat er leidingwater wordt gebruikt, maar deze pomp was niet voldoende om de meters af te leggen, er kwam een klein straaltje uit. En dan hadden wij de slang ook nog moeten verlegen, dan was er helemaal een piesstraaltje gekomen.

Binnenkort maar een kijken naar een andere oplossing of een grote dompelpomp. Het nadeel is dat dan de waterslang over het voetpad/fietspad moet en nog een elektrische kabel. Ik vind dat te lastig als ik dat 3 a 4 keer per week moet uitrollen en moet installeren. Regentonnen zijn natuurlijk ook een optie.


Hittegolf
Maar vanmorgen schrok ik toch wel even het volgende las ik op ad.nl: Nederland is nog lang niet van de hitte af. De meteorologen van Weerplaza schrokken vanmorgen van een van de rekenmodellen die het weer van volgende week voorspelt: ,,Die geeft 40 tot 42 graden aan voor 28 en 29 juli, dat hebben we nog nooit gezien'', zegt Ben Lankamp van Weerplaza.

De kans dat het werkelijk zo bloedheet gaat worden in Nederland, is klein: ,,Slechts één van de vijftig berekeningen voor volgende week geeft deze hitte aan, dus de kans is 2 procent. Maar waarom wij er toch van schrokken: we hebben zo'n voorspelling nog nóóit gezien en sommigen werken hier al meer dan 25 jaar.''  Mocht het 40 graden worden, dan wordt het hitterecord van Nederland verpulverd: Dat staat op 38,6 graden, gemeten in 1944 in Warnsveld.


Met bovenstaande temperaturen blijf ik de komende weken de planten en bomen water geven, zolang er geen buien komen. Volgens Leeuwarder Courant is er nog genoeg water.

Hoe vaak geef jij de planten en bomen in de tuin water?
 1. Je jonge boompjes moeten wel waer hebben ja...het gras is niet echt nodig, dat herstelt vanzelf als het weer gaat regenen.
  Als je genoeg ruimte hebt, zou je een IBC-container (met metalen raster voor de stevigheid)kunnen gebruiken om regen op te vangen. Tweedehands prima aan te komen.Onderling zelfs te koppelen. En evt een houten omheining van pallets erom om het zo wat uit zicht te zetten.
  Als je het ondergronds en uit zicht wil is er bv de Aco EasyGarden Regenwaterbuffertank die je onder je terras kan aanleggen.

  Uit het kanaal ...dat is op dit moment verboden door de waterschappen! Dus in tijden van droogte heb je weinig aan dat idee.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben een pomp om grondwater op te pompen. We sproeien 1 keer in de week de moestuin en de boomgaard en dan vul ik ook de regentonnen (als ze leeg zijn) en geef daar de planten de rest van de week water uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de zomer kan het hard gaan. Wanneer je tuin een tijdje geen water krijgt, drogen je gazon en planten snel uit. Tegenwoordig heb ik een tuinslang met haspel die ik gemakkelijk kan gebruiken. Zo krijgt elke plant in mijn tuin voldoende water. https://industriehaspel.nl/producten/

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken