Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

19 december 2017

5 tips voor een schone keuken

5 tips voor een schone keuken

Jaarlijks lopen ongeveer 700.000 Nederlanders een voedselinfectie op, vaak veroorzaakt door slechte hygiëne. De komende kerstdagen staan veel mensen zelf te koken en zich uit te sloven in de keuken, maar bacteriën en schimmels komen in de keuken ook voor.

Hieronder zijn 5 tips om je keuken goed schoon te houden.

1 Vervang het vaatdoekje elke dag.

Het vaatdoekje is een broeiplaats van bacteriën. Na één dag zit het doekje al vol met 3,1 miljoen bacteriën, blijkt uit onderzoek. Het ruikt daarom ook al snel niet meer fris. Vervang het doekje dus regelmatig, liefst elke dag. En was het op 60 graden in de wasmachine. Dan gaan alle bacteriën dood.

2 Bewaar kliekjes in de koelkast op 4 graden.

Als je eten over hebt, is het natuurlijk altijd handig om dat te bewaren. Doe het eten in een afgesloten bakje, dat je in de koelkast (die op 4 graden staat) bewaart. Bewaar het niet langer dan twee dagen.

3 Houd rauw en gaar voedsel gescheiden.

Zorg bij het bereiden van je maaltijden dat rauw voedsel niet in aanraking komt met eten dat al bereid is. Gebruik aparte spatels voor rauw en gaar voedsel.  

4 Vergeet apparatuur niet schoon te maken.

De oven, de magnetron, de kookplaat, de keukenmachine We gebruiken ze bijna dagelijks, maar vergeten ze vaak schoon te maken. Doe dit toch regelmatig, bijvoorbeeld op een vaste dag, waardoor je het niet vergeet.

5 Richt de koelkast goed in.

Leg groenten altijd in de groentelade, die koeler is dan de rest van de koelkast. Vlees en vis kun je het beste op de onderste plank bewaren met een bord/schaal eronder. Mochten die producten gaan lekken, dan komt het vocht niet op ander voedsel terecht.

Heeft u nog tips voor een schone keuken?
 1. De belangrijkste tips heb je gegeven denk ik. Hele goede lijst! Ik heb er niets aan toe te voegen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb standaard een groenafval bakje op het aanrecht staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ohw dat vaatdoekje vergeten mensen vaak.. dat is een lopende bacterië maar ook iedere dag een schone theedoek is geen weelde precies als het vaatdoekje vol bacteriën.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken