Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

25 maart 2022

Huidige eigen koopwoning zou ik zelf niet kunnen kopen

Huidige eigen koopwoning zou ik zelf niet kunnen kopen

Huidige eigen koopwoning zou ik zelf niet kunnen kopen Als we onze huidige woning zouden verkopen en deze terug willen kopen. Dan zou dat absoluut niet kunnen. De woningmarkt is echt booming business geworden. Collega's in de zorg die beginnen over een 2de koopwoning erbij voor de verhuur. Deze constructies bereiken ook het "gewone" werk volk.

Onze huidige woning is 1 x over de kop gegaan en dan is het nog bieden vanaf. D overburen hebben hun woning verkocht binnen 1 week voor het dubbele wat wij betaald hebben. En dan gaat het over een tussenwoning zonder poespas. Wij wonen aan het water in een hoekwoning met meer grond 100m2 en 32 zonnepanelen en onze woning van het gas af. Ondertussen zolder geïsoleerd en bijna overal hr++ glas en kunststofkozijnen. Om de overwaarde op onze woning te verzilveren dan moet je het verkopen en een nieuwe woning kopen is ondertussen ook heel duur geworden.

Eigen woning niet kunnen kopen


Als we onze huidige woning willen kopen voor de prijs (op dit moment) van de buurman (tussenwoning), dan krijgen wij niet eens voldoende hypotheek. Want wij verdienen per jaar te weinig samen. Dat is natuurlijk wel heel erg raar. Wij komen dan €100.000 euro te kort, als starter zouden wij dan €100.000 eigen geld moeten inbrengen. Gelukkig hebben wij het "op tijd" gekocht in 2017 net voordat het booming business werd en de bieden vanaf normaal werd. Mensen rond mijn leeftijd hebben al moeite om een woning te huren en laat staan dat ze kunnen kopen. Met een simpele salaris op MBO niveau is het leven ontzettend moeilijk geworden. Ook omdat de woningwaarde elk jaar met 20% aan het stijgen is.

Andere woning kopen


Zouden wij onze huidige woning verkopen en met de overwaarde een andere woning willen kopen dan moeten we ook maximaal gaan lenen voor een hypotheek. En dan is de vraag als we echt er op vooruit gaan qua wonen en locatie. De enige optie om goedkoper te gaan wonen is Flevoland te verlaten en ergens in Friesland, Drenthe, Groningen, Zeeland of Limburg te gaan wonen. Als echte Drenth is dat niet echt een probleem, maar vriendlief wil onze huidige regio echt niet verlaten ook al zouden wij bij verkoop en naar een andere provincie verhuizen gelijk hypotheekvrij zijn. En op 1 salaris zouden/kunnen leven. En dan moet je ook weer een "nieuwe" woning volledig opknappen en duurzamer maken.

Woning verkopen wij niet


Voorlopig blijven wij wonen waar we nu wonen en gaan wij door met het verduurzamen van onze eigen woning. Door te verduurzamen, proberen wij "rendement" te halen door middel van gasloos, verwarmen met zonnepanelen. Ook al heb je een lage hypotheek maar met het explosief stijgen van de vaste maandelijkse energie lasten, heb je uiteindelijk nog hoge kosten op het gebied van wonen. Terwijl wij juist lage woonlasten willen. Dan maar geen andere woning maar lage vaste lasten op de maandelijkse kosten. Uiteindelijk mogen wij niet zeuren. Wij hebben een dak boven onze hoofd en hebben geen toren hoge maandelijkse hypotheek last.

Hoe kijken jullie er tegen aan? Of hebben jullie ermee te maken?
 1. Ik zou evenmin mijn koopwoning nu kunnen kopen. Het huis is veel duurder geworden en mijn inkomen is na mijn pensioen gedaald met ongeveer 15%.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou mijn woning nog wel kunnen kopen met een flinke hypotheek. Ik ben nu hypotheekvrij en dat geeft mij heel veel financiële armslag. Dit wil ik graag zo houden! Ik ben wat minder gaan werken en kan nog steeds sparen. Heb een heerlijk huis dus verhuizen is nu niet aan de orde!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik woon zelf in Drenthe, en ik kan je vertellen dat het hier misschien nog wel harder gaat qua prijsstijging. Tussenwoningen die vorig jaar voor 80.000 weggingen, gaan nu bijna voor een ton meer weg. (klein dorpje bij Emmen) Dus ook dat is geen optie meer! Diegenen die hier de prijs opdrijven zijn de Drentheniers, zoals mijn buren die uit de regio Amsterdam komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zijn 3 jaar geleden vanuit Gelderland naar Drenthe verhuisd en we zouden nooit meer anders willen. We verkochten ons hoekhuis met heel veel overwaarde en konden een vrijstaande woning ervoor terug kopen. De prijzen hier in de buurt zijn niet eens zo heel veel gestegen, maar als er iets te koop komt dan is het wel binnen 2 dagen weg. Hypotheektechnisch zouden we het nog wel kunnen doen, maar grote kans dat je naast het potje pist...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hetzelfde hier. De waarde is in 3 jaar tijd verdubbeld, van de 2 ton waarvoor het gekocht werd naar inmiddels 4 ton. Echt idioot hoe hard dat gegaan is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij zouden onze huidige woning nog steeds kunnen kopen. We zouden zelfs een twee keer zo dure woning kunnen kopen. Maar de afgelopen jaren hebben wij zeer actief afgelost met als doel hypotheekvrij te zijn. Ik verwacht dat we binnenkort onze woning te koop zetten en dan op een andere, goedkopere plek in een afgelost huis gaan wonen. Heerlijk, begin 40 en hypotheekvrij! Wat is er beter dan dat! (En uiteraard dan het huis zo snel mogelijk duurzaam maken).

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken