Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

7 maart 2021

De portemonnee van M (30) & A (30) 'We leven op één salaris'

De portemonnee van M (30) & A (30) 'We leven op één salaris'

Kasboek verhaal van M (30) & A (30) 3800 euro salaris per maand Waar doen ze het van? In de rubriek ‘De Portemonnee Van’ vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke week krijgen wij een inkijkje in de portemonnee van een lezer. Hoe gaan andere mensen met hun geld om? Hoe regelen ze hun financiën? Wat zijn hun inkomsten? Hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee en wat blijft er maandelijks over in de portemonnee? Oftewel, waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van M (30) & A (30)Stel je zelf voor…


Hoi wij zijn M & A. Wij zijn 10 jaar samen, bijna 5 jaar getrouwd en allebei 30 jaar. We hebben een dochtertje van 2 jaar en we verwachten over een klein half jaar ons 2de kindje. M werkt 20 uur per week als verpleegkundige in het ziekenhuis. A werkt 37 uur per week al accountmanager.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee deze hebben we niet.

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik (M) lees heel graag Porterenee en van de zuinige man de portemonnee van, heerlijk om een inkijkje te krijgen in iemand anders portemonnee en te kunnen vergelijken en zeker ook van te leren! Ik ben ook heel erg benieuwd wat anderen van ons lijstje vinden. Mogelijk hebben jullie nog tips of tops. We staan overal voor open.

Kasboek verhaal

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€0,00 We pinnen alles.

Wat zijn jouw/jullie netto-inkomsten per maand?


+/- €3800,- Ik vermeld bij de netto inkomsten niet de 13de maand van M bij, het vakantiegeld van M en A en de bonussen van A. Dit zijn hele fijn.e extraatjes in die maanden. Hier doen we leuke dingen van en zetten we deels op de spaarrekening. De teruggave van de belastingdienst hebben we op 1 x per jaar staan en zien we dus ook als extra. Veel leuke financiële extra’s dus steeds.

Ook kinderbijslag gaat meteen naar de spaarrekening van onze dochter, dus tellen we niet mee. De bonussen lopen op tot 10.000 per jaar. 13de maand 1500 extra, vakantiegeld ook 3000 voor samen. Kinderbijslag 223 per kwartaal. Salaris A €2000,- (Dit is inclusief auto en tankpas van het werk)

Inkomsten
Salaris M € 1.800,00
Salaris A € 2.000,00
Totaal € 3.800,00

inkomen per maand - maandelijkse inkomen

Wat zijn jouw/jullie vaste lasten per maand?


Vaste lasten per maand
Wegenbelasting auto m € 41,00
Levensverzekering € 8,16
Woonverzekering € 30,35
Brabantwater € 40,00
Hypotheek € 587,90
Essent € 170,00
Autoverzekering M € 30,75
Telfort internet & tv € 41,13
Mobiel bellen 2x € 28,12
Totaal € 977,41


Wat zijn jullie variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten per maand
Boodschappen € 450,00
Verzorging en luiers etc. € 100,00
Benzine M € 30,00
Eten afhalen € 60,00
Cadeaus € 100,00
Kleding dochter € 50,00
Totaal € 790,00

Geld onder de loep

Wat zijn jullie variabele lasten per jaar?


Uitgaven variabele lasten per jaar
Zorgverzekering M & A € 2.667,00
Dela M & A € 160,00
Gemeentekijkje belasting € 750,00
Abonnement dierentuin € 96,00
Totaal € 3.673,00

Hiervoor hebben we op een van de spaarrekeningen het hele jaar door 4000 euro staan en betalen we dus de jaarlijkse kosten. Deze rekening vullen we aan met de extraatjes die we in veel maanden krijgen. Dela en zorgverzekering zijn al betaald voor 2021. We hebben het potje jaarlijkse kosten nu alweer aangevuld voor heel 2021 en 2022, dus hier hebben we voorlopig geen omkijken meer naar, dat voelt als financiële vrijheid. Daardoor zijn onze maandelijkse vasten lasten laag en voelen we de jaarlijkse kosten ook niet.

We gaan graag op vakantie en doen dit normaal gesproken ook zeker 2 keer per jaar. Nu is dat natuurlijk niet mogelijk, maar kijken wel weer erg uit naar een vliegvakantie. Hier besparen we dan ook zeker niet op.

Hoeveel geld blijft er maandelijks over?

We houden na aftrek van de vasten lasten 2800 euro over. We sparen 1800 (salaris M) dit leg ik zo verder uit. We houden dan nog 1000 euro over om van te leven en leuke dingen te doen.

Hoe beheer je de financiën?


Ik (M) heb een lijstje van de inkomsten en uitgaven in notities staan. Als een van de vasten lasten afgeschreven is vink ik deze af. Zo is in 1 oogopslag duidelijk wat nog afgeschreven wordt en hoeveel we overhouden om van te leven. We hebben 1 betaalrekening, hier komt alles op binnen en gaat ook alles weer vanaf. Daarnaast hebben we 3 spaarrekeningen voor ons en 1 voor onze dochter.

euro munten

En wie doet de financiën?


Ik (M) hou de financiën bij, maar stel (A) steeds op de hoogte en ook hij logt wel eens in op de bankapp. Alles gaat heel vanzelfsprekend en werkt al die jaren super goed. We praten ook graag over geld en over plannen die we hebben.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


We zijn ontzettend tevreden met de inkomsten en uitgaven. Ik (M) werk bewust 20 uur om veel thuis te kunnen zijn bij onze dochter. Ook (A) werkt momenteel al bijna een jaar thuis en samen genieten volop van de tijd samen en als gezin.

We houden ruim geld over door goede keuzes die we in het verleden hebben gemaakt. We hebben gekeken naar wat nodig is aan vaste lasten, wat eventueel omgezet kon worden naar jaarlijks, omdat je dan een aantal procent korting krijgt. Ook hebben we gekeken naar dingen waar we heel gelukkig van worden en besparen daar dan ook zeker niet op.

Dus ik kan hardop zeggen dat we heel tevreden zijn en veel financiële vrijheid ervaren. We vinden het werk wat we doen ontzettend leuk en daarnaast genieten we van alle vrije tijd. Wat ik (M) wel echt heel jammer vind is dat (A) vanuit zijn werk niet een dag minder kan/mag werken. Ik had graag een dag extra gewerkt zodat hij een dag extra vrij kan zijn, maar dit gaat helaas niet. Hij heeft het erg naar zijn zin bij het bedrijf dus dit is een keuze die hij maakt. Nu werkt hij al bijna een jaar thuis ivm de coronamaatregelen. Hierdoor hebben we heel veel tijd samen als gezin. Zo krijgt hij ook erg veel mee overdag door de weeks van ons dochtertje. Het zal wennen zijn als ze binnenkort voor het eerst naar de peuterspeelzaal gaat. Opvang hebben we bewust niet voor gekozen, omdat dit niet nodig was. Ik (M) werk flexibele uren en we hebben het altijd zo af kunnen stemmen dat een van beide thuis is. Of een van de trotse oma’s komt een dag of dagdeel oppassen.

inkomen en uitgaven

Hou je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Dat hangt af van wat we nodig hebben. Ik (M) koop graag kleding, dit kan bij een merkwinkel zijn, maar kan ook via marktplaats zijn. Ik hou ervan om kleding en spullen een 2de leven te geven, omdat er toch al zoveel wordt weggegooid tegenwoordig. Ik kan dan veel meer genieten van kleding of spullen dat 2de hands is, nog netjes en in verhouding niet zo duur is.

We gaan graag op vakantie en doen dit normaal gesproken ook zeker 2 keer per jaar. Hier besparen we niet op. Als we iets nodig hebben, dan kopen we het en we hebben liever kwalitatief goede spullen. We zijn wel bewust van wat we kopen en geven niet zomaar onnodig geld uit.

Praten jullie met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


We praten heel graag over geld met een aantal goede vrienden, geven tips waar nodig en leren van elkaar. Ook met familie praten we er graag over. Niet iedereen staat ervoor open. Wij zijn heel open over geld, maar niet iedereen om ons heen. Dus als we merken dat anderen er niet graag over praten, dan slaan we dit onderwerp dus mooi over.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


De energierekening (afrekening van het eerste jaar). We dachten 500 euro terug te krijgen, maar moesten dat vervolgens bij betalen. We woonden toen net samen, allebei 21 jaar en nog nauwelijks spaargeld opgebouwd. We dachten die 500 euro bij te kunnen leggen bij een vakantie, maar daarvoor in de plaats ging door de hoge rekening de vakantie niet door haha. Ik kan er nu goed om lachen, maar o wat baalde we toen. We zette in het eerste jaar de verwarming heel hoog, met deuren en ramen open. Nou, dat was een goede en harde leer voor ons. We hebben de energierekening daarom altijd extra hoog staan 170 euro per maand. Dit verbruiken we uiteraard niet, en dit voorkomt dat we schrikken van de jaarafrekening. Nu worden we elk jaar blij als we de afrekening krijgen, want we krijgen namelijk elk jaar tussen de 500 en 700 euro terug, weer zo’n extraatje.

Sparen jullie ook maandelijks?


Sparen per maand
Sparen (Salaris M) € 1.800,00
Totaal € 1.800,00

We sparen sowieso maandelijks 1800 euro (salaris M). De ene maand sparen we extra door alle extraatjes die we krijgen (zo voelt dat) En de andere maand sparen we minder ivm vakanties of extra uitgaven. Daarnaast sparen we de kinderbijslag voor onze dochter. De 13de maand, vakantiegeld, teruggave belastingdienst, jaarafrekening Essent en de bonussen (A) zijn dus de extra’s die we krijgen en zijn omgerekend per jaar dus best veel. Ook beheren wij een spaarrekening voor onze vriendengroep, waar we gezamenlijk leuke dingen van doen, zoals dagjes weg en weekendjes weg met alle kindjes. Eind dit jaar gaan we weer een weekendje weg met zn alle.

We hebben op de spaarrekening van onze dochter €1400,- staan en willen we aanvullen voor haar 18de verjaardag tot €12.000,- een deel kriigt zij als ze op zichzelf gaat wonen en een deel houden we apart voor studie etc. Op de spaarrekening van jaarlijkse kosten staat €4000,- Op de andere spaarrekening staat eind van deze maand weer €11.000,-

Aflossen op de hypotheek

En zo ja, waar sparen jullie voor?


We sparen dus voor onze dochter, om haar een goede start te geven. Dit kregen wij ook van onze ouders en daar zijn we nog steeds heel dankbaar voor.

We lossen ook jaarlijks het maximale af op onze hypotheek, dit is €18.500,- Dit wordt nu het 3de jaar dat we dit doen en dit werkt mega verslavend! We begonnen met bruto maandlasten van €864,- aan hypotheek. Dit is inmiddels €577,- geworden. We lossen dit jaar voor juli het gehele maximale bedrag af en hebben dan dit jaar al de helft van onze hypotheek afgelost. De helft van ons huis is dus al echt van ons. Dit is iets waar wij heel erg trots op zijn.

Als ik (M) met zwangerschapsverlof ga, stop ik ook tijdelijk met werken, minimaal een half jaar of nog langer. Dit hebben we ook gedaan bij ons 1ste kindje en dit willen we dus nu ook weer zo doen. Dit om echt te genieten van de babytijd. Het gaat immers al veel te snel voorbij. We hebben het geluk dat is ook kan, dat is ook de reden dat we mijn salaris opzij zetten. Zo ervaren we als het waren al hoe het is om op 1 salaris te leven. En dit blijkt goed haalbaar en dan hebben we nog een fijne buffer achter de hand.

Geld is tijd - geld in de toekomst

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien de financiën er over 5 jaar uit?


Dan kan ik met trots zeggen dat we onze hypotheek volledig hebben afgelost! Daar wonen we dan ook precies 10 jaar. We hebben uitbreiding in ons gezin, de 2de loopt dan rond en misschien dat er zelfs een 3de kindje(als het ons gegeven is) ons gezin compleet maakt. Onze oudste dochter gaat dan inmiddels naar school en ook e hebben dan inmiddels een grotere buffer opgebouwd en willen dan binnen 5 jaar een appartement kopen om te gaan verhuren. Zo creëren we extra financiële vrijheid en kunnen we zeker minder gaan werken en/of eerder stoppen met werken.

We hebben uitbreiding in ons gezin. De 2de loopt dan al rond en misschien als het ons gegeven is hebben we zelfs een 3de kindje. Wat ons gezin helemaal compleet maakt. Dan zitten onze dochter en ons 2de kindje zelfs al op de basisschool. Ai… Dat dit nog maar heel lang mag gaan duren..! Verder genieten we nog steeds volop van ons gezin, dit is voor ons een verrijking in ons leven.

We zijn erg benieuwd wat anderen van onze inkomsten en uitgaven vinden. We horen het graag als er tips of tops zijn. Bedankt Zuinige man dat we mee konden doen aan de portemonnee van. Altijd erg leuk om te lezen!

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij deze rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Heel overzichtelijk allemaal zo, maar niet zo volledig, wat ik vaker mis is: er is sprake van een eigen huis. Dan is er ook onderhoud. Alleen al het buitenschilderwerk aan mijn huis kost 50 euro per maand. En dan alle andere zaken die kapot gaan en vervangen dienen te worden. Zo ook de genoemde auto. Is blijkbaar nooit iets mee. Banden slijten niet, APK niet nodig, nieuwe olie ook niet, etc. Onderhoud zou eigenlijk een vast item moeten zijn in dit soort van overzichten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom? Ik haal dat gewoon van de spaarrekening af als er iets is, tevens schilderwerk doe ik zelf..

   Verwijderen
  2. Dat hangt er maar helemaal vanaf hoe handig je zelf bent en de staat van je huis. Ik woon bijvoorbeeld al 7 jaar in een nieuwgebouwde 2 onder 1 kap, waar je op de meeste onderdelen van je woning 6 tot 10 jaar garantie hebt. Die ene keer buitenom schilderen kostte me €150 aan verf en materiaal (en veel tijd). Het enige andere onderhoud is eens in de 18 maanden een beurt aan de cv ketel. Dat komt op nog geen tientje in de maand aan onderhoud gemiddeld. Natuurlijk een ander verhaal als je in een verzakkende 150 jaar oude woonboerderij woont 😊

   Verwijderen
 2. Complimenten! Mooi overzicht en inderdaad wat de vorige reageerder zegt, onderhoud wordt gemist. En met jullie huis kan je qua onderhoud ook meteen het verduurzamen meenemen. Als de ramen en deuren geschilderd worden(toch wel elke vijf/zes jaar nodig) meteen de kieren dichten(tochtstrips vervangen door renovatietochtstrip van Solidseal Buva kost je tweehonderd euro voor het huis ofzo maar dan sluit alles wel goed en tochtvrij, in tegenstelling tot de schuimrubber troep uit de bouwmarkt)Dan de kieren dichten in het huis(dak/muur aansluiting heeft meestal grote kieren)Door verduurzamen mee te nemen met onderhoud, spreid je de kosten maar wordt je huis wel aangenamer en groener.Maak een plan, Lars Boelen heeft duidelijke uitleg in zijn boek hoe je een huis minder duur wel duurzaam maakt.Ik heb geen aandelen hoor, ik ben gewoon enthousiast in het verduurzamen maar heb zelf een huurhuis dus ik moet ook plannen en goedkoop dingen aanpassen zodat ook mijn huis minder energie verbruikt en toch comfortabel en ParisProof van het gas af kan. Dat hoeft geen 40.000 euro te kosten,het bedrag dat in de media vaak voorbijkomt.Een plan maken houdt vooral in,welke kosten maak ik die het meeste opleveren...dat betekent niet dat er meteen een warmtepomp komt, je begint gewoon eerst met de haalbare zaken die je meeneemt in het onderhoud.80% van dat plan verduurzamen is ook goed en kost stukken minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Meer door minder7 maart 2021 om 20:52

  Mooi toch dat jullie tevreden zijn met het inkomsten en uitgave patroon.
  Als het overzicht zoals vermeld goed werkt moet je er niets aan veranderen.
  Wil je toch wel meer geld over willen houden en daar tips voor zou ik het overzicht wat aanpassen en de bonussen,vakantiegeld en 13de maand overzichtelijker in beeld brengen.
  Dan kan je ook je eenmalige extra hypoteek betaling en de totale jaarbetalingen beter kwantificeren. daarnaast kan waarschijnlijk minder kosten maken voor voeding+luiers.
  Voor energie kan je denken aan elk jaar overstappen + zonnepanelen aanschaffen(voor 2023 als je nog gebruik wilt maken van de afbouw regeling salderen)
  Verder als je gezond bent is een verhoogd eigen risico voor je zorgverzekering een optie.
  Daarnaast is het door de auto van de zaak waarschijnlijk mogelijk extra pensioen in te leggen op financieel aantrekkelijke wijze.Mijn eigen ervaring is hoe doelgerichter je je plan maakt hoe scherper je langs de wind zeilt. (hoe meer je zonder inlevering van genot of plezier extra overhoud)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig overzicht en goed bezig! Als ik het goed zie, wonen jullie in een goedkope regio en kun je je huis dus mooi snel afbetalen. Zoals eerdere reacties al aangeven: wij reserveren inderdaad ook voor onderhoud huis (€3000,- per jaar voor een nieuwbouwhuis, voor schilderen, nieuwe schutting, zonnepanelen, aanleg tuin, eens een nieuwe vloer, uiteindelijk een keer een nieuwe keuken etc.) omdat dit gewoon planbaar is. Hierdoor blijft het huis mooi up-to-date. Dat halen we niet van de spaarrekening, omdat deze bedoeld is voor noodgevallen. Die noodgevallenrekening is bij ons ook wat forser overigens. Daarnaast mis ik ook posten voor kleding, kapper etc. Je noemt het wel, maar is er geen budget voor? Alles wat planbaar is, budgetteren wij, op die manier halen we de optimale efficientie uit ons geld. Verder inderdaad de tip om maximaal je jaar- en reserveringsruimte te benutten. Bij een leaseauto loopt dat al snel op en het is een zeer aantrekkelijke optie. Ook kun je ervoor kiezen (in overleg met je hypotheekverstrekker) om de rente over je hypotheek over 2022 alvast dit jaar te betalen. (mits je in de hoogste inkomstencategorie valt). De HRA wordt volgend jaar nl. verlaagd van 43% naar 40% en als je het dan dit jaar aftrekt, scheelt dat weer 3%.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Verrassend dat de accountmanager met 37u maar 2000 verdient, t.o.v een verpleegkundige met 1800 voor 20u.
  Wel een strakke financiële planning zo te lezen, erg knap. Ik kan me ook voorstellen dat aflossen op de hypotheek goed voelt. Fijne daling van de lasten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi overzicht!
  Tip; wasbare luiers. Dat scheelt in de kosten, moeite, is duurzaam en scheelt veel spuitluiers en luieruitslag. Zeker als jullie nog de wens hebben voor een tweede en derde kindje, is het de investering zeer waard. Op billenboetiek.nl leggen ze het super duidelijk uit, aanrader!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken