Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

11 februari 2021

Lekkage dak door stuifsneeuw

Lekkage dak door stuifsneeuw

Lekkage dak door stuifsneeuw Door harde wind en sneeuw lag er een mooie laag sneeuw overal in Nederland. Sneeuwduinen hadden wij al bij onze voordeur tot een hoogte van de containers. Afgelopen zondag al een gedeelte weg geschept. Maar het bleef maar sneeuwen en de sneeuwduin werd niet minder. Gelukkig konden we via de achterdeur nog naar buiten.

De hele week heeft het overdag en in de nacht gevroren maar vanmiddag is het 1 graden boven nul en de zon schijnt. Hartstikke fijn dat het even niet vriest het zonnetje schijnt. Nu kwam vriendlief erachter dat er op zolder opeens water druppelt door de draagbalken, langs de dakramen en andere kieren. Nu las ik online dat door de combinatie van harde wind en stuifsneeuw, sneeuw onder de dakpannen kan waaien en daar krijg je lekkages van. Sneeuw hoopt zich op onder dakpannen en komt overal. Bij alle openingen op het dak zoals dakramen, dakkapellen, schoorstenen en afvoerpijpen kan de stuifsneeuw naar binnen dringen.

water lekkage door stuifsneeuw onder dakpan

Stuifsneeuw onder de dakpannen


Begin van deze middag hadden we twee plekken met lekkage en druppelt er water naar binnen via de draagbalken. Ondertussen zijn er meer dan 10 plekken bij gekomen waar het water naar binnen druppelt. Door het smeltende sneeuw komt het water door onze dak heen. We schrokken ervan en zijn er niet blij mee. Ondertussen staan er nu allerlei bakjes en schaaltjes op zolder om het water op te vangen. Door de koude temperatuur blijft de stuifsneeuw onder de dakpan nog steeds liggen, totdat de temperatuur richting en boven de 0 graden komt. Wanneer het niet meer vriest zal sneeuw en ijs gaan dooien. En dan onstaan er lekkages

stuifsneeuw lekkage
Stuifsneeuw kan onder de dakpannen komen (klik voor foto) en als het warmer word en het stuifsneeuw gaat smelten dan krijg je water op je dak. Dooi kan voor lekkages zorgen, dan gaat het water door kleine kieren heen en komt het door je zolderdak heen of gaat het water langs je balken heen druppelen. Ook kan je waterafvoer van je dak bevroren zijn. En daardoor kan er ook water naar binnen lekken. Wij vermoeden dat door de harde wind het fijne sneeuw bij onze woning onder de dakpannen gekomen is.

Lekkage door smeltwater


Maar nu zitten wij met een lekkend dak en hebben wij overal schaaltjes staan waar in we het water van het lekkende zolder dak opvangen. Gelukkig is het nu aan 1 kant van onze dak. Misschien gaat de andere kant ook nog wel lekken want daar staat de zon nog niet op. Hopelijk waren wij er op tijd bij en is onze laminaat vloer op zolder niet beschadigt door het water wat naar binnen sijpelt.

lekkage zolderdak door stuifsneeuw
Doordat wij een hoekwoning (jaren 80) bezitten en altijd al veel wind hebben op onze woning, was het afgelopen zondag heel erg winderig. En nu maar hopen dat er weinig schade van komt. Want stuifsneeuw onder de dakpannen daar kan je weinig aan doen las ik online. Wij dachten dat onze zolder dak zo lek is als een mandje. Maar online op tweakers las ik dat anderen ook bij nieuwbouwwoningen last hadden van lekkage. je kunt er weinig mee, maar heel vervelend is het wel!

Heb jij ook last van stuifsneeuw en lekkage aan het dak?

 1. Onder het zijschuurtje ligt een halve meter sneeuw. Daar waar het tuingereedschap ligt, de werkbank staat, het hout op een schap staat, alle smeermiddel, de emmers, de kruiwagen en de fietsen, een emmer strooizout, de motor, de extra onderdelen van de motor, de startkabels en de acculader.. het meeste lag onder een laag sneeuw. Ik heb een bladblazer geleend, en het meeste er weer afgeblazen. Wij hebben een waterdicht dak onder de dakpannen liggen.
  Ach het is waarschijnlijk voor de komende 10 jaar weer gedaan met deze bult sneeuw..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben helaas ook lekkage in de dakkapel..... ach ja... hebben we weer een klusje erbij voor in de lente!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sterkte. Heel vervelend,en inderdaad je hoort het meer nu.
  Als jullie gaan klussen of onderhoud plegen, maak dan alles meteen kierdicht. Dat bevordert enorm het comfort van het huis en scheelt ook nog eens in energiekosten. Aansluiting dak/muur is een beroemde plek voor kieren, sowieso aansluitingen. Kierdicht maken als je er toch gaat klussen of onderhoud pleegt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben het ook met onze nieuwbouw woning. We wonen op een open plek aan het water waar de wind vrij spel heeft. Ben ook erg geschrokken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kun je wat tegen stuifsneeuw doen ? Bv gehele dak met plastic of zoiets uiteraard onder de pannen

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken