Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

4 oktober 2020

De portemonnee van Familie K.

De portemonnee van Familie K.

In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Familie K.Stel je zelf voor…


Hallo. Ik ben J. (26 jaar) en woon samen met mijn partner (30 jaar) en ons zoontje. Recent zijn wij verhuisd van ons knusse huisje naar een zeer ruime vrijstaande woning. In het dagelijkse leven werk ik 24 uur als verpleegkundige en mijn partner werkt fulltime op kantoor, in de financiële sector.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Ik heb zelf geen blog, maar dit is wel een wens voor in de toekomst. Het lijkt mij leuk een eigen blog te beheren over financiën en het moederschap.

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik volg ‘Zuinigeman’ en een aantal moeders/gezinnen uit mijn nabije omgeving die bloggen over hun financiën.

Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€ 57,75. Contant geld pinnen doe ik eigenlijk nooit. Alleen als we (voor de corona tijd) een avondje uit gingen, vond ik contant geld meenemen erg handig. Het contante geld wat in mijn portemonnee zit is meestal afkomstig van kleding van ons zoontje wat te klein is geworden en ik heb verkocht.

Wat zijn jullie netto-inkomsten per maand?Inkomsten per maand
Salaris J (26) € 1.500,00
Salaris Partner (30) € 3.000,00
Kinderopvangtoeslag € 165,00


Totaal € 4.665,00


€1500,- bij 24 uur als verpleegkundige. Dit is inclusief onregelmatigheidstoeslag en reiskostenvergoeding. Dit is mijn minimum inkomen met iets onregelmatigheidstoeslag, meestal ligt mijn salaris €200,- hoger. Het inkomen boven de €1500,- gaat direct naar onze spaarrekening.
€3000,- verdient mijn partner per maand. Dit is inclusief reiskosten.

Deze maandsalarissen zijn exclusief vakantiegeld van ons beide en eindejaarsuitkering van mij. Ons gezamenlijke inkomen ligt op minimaal €4.500 per maand. Wij ontvangen maandelijks €165,- kinderopvangtoeslag. De hypotheekrente aftrek én mijn inkomensafhankelijke combinatie korting doen we jaarlijks. Dat zal dan een potje zijn van zo'n €3000,-

Wat zijn jullie vaste lasten per maand?Vaste lasten per maand
Zorgverzekeringen € 300,00
Wegenbelasting € 150,00
Hypotheek (bruto) € 1.218,65
Gas/elektra/water € 200,00
Overige verzekeringen € 50,00
TV/Internet/Spotify-Netflix € 60,00
Telefoonabonnementen € 35,00
Sparen zoon € 25,00


Totaal € 2.038,65


Op de zorgverzekeringen: beide kunnen wij hierop helaas niet besparen. Twee auto´s, waaronder een stationwagen. Gas/elektra en water: Wij hebben dit vrij hoog ingeschat.In december loopt ons contract af, mogelijk dat we dit bedrag dan omlaag kunnen zetten. Zoals het nu lijkt kan dit makkelijk. Betreft kosten van de rekeningen, uitvaart-verzekeringen en levensverzekering. Veel mensen vinden deze verzekeringen onzin. Wij hebben hier echter erg goed over nagedacht. Wanneer iemand van ons komt te overlijden, willen we het zo geregeld hebben dat degene die overblijft in ons huidige woning kan blijven wonen. Wij hopen dat het ons nooit overkomt, maar mochten wij een kindje verliezen willen wij ook voor hem of haar goed verzekerd zijn en niet in geldnood komen voor een mooie uitvaart.

Wat zijn jullie variabele lasten per maand?Uitgaven variabele lasten per maand
Brandstof (twee auto's) € 320,00
Boodschappen € 400,00
Kinderopvang € 230,00
Uitgaven voor ons zoontje € 280,00
Vrij besteedbaar € 500,00


Totaal € 1.730,00

Moeten beide met de auto naar het werk, krijgen reiskostenvergoeding. Gemiddeld bedrag netto na aftrek kinderopvangtoeslag. Wij hebben een flexibele gastouder. Dit bedrag kan per maand behoorlijk verschillen door mijn onregelmatige werk. Uitgaven voor ons zoontje (kleding, luiers, billendoekjes, ouder/kind zwemmen) 280 euro dit bedrag is gemiddeld berekend over het hele jaar.

Na alle vaste- en variabele lasten blijft er zo’n €500,- vrij besteedbaar over wat we gebruiken voor drogisterij artikelen, kleding voor onszelf, uitjes, cadeau’s voor feestjes en op dit moment vooral aan accessoires om onze nieuwe woning gezellig aan te kleden. Wanneer onze woning ‘klaar’ is verwachten wij ook weer meer te kunnen sparen.

Wat zijn jullie variabele lasten per jaar?Uitgaven variabele lasten per jaar
Kerk € 250,00
Gemeentelijke belastingen (ongeveer) € 1.000,00
Auto en woonverzekeringen € 1.600,00


Totaal € 2.850,00

Hoe beheer je de financiën?


Als je een partner hebt, hebben jullie een gezamenlijke rekening of allebei een eigen rekening of eigen rekening en een gezamenlijke rekening.

Wij hebben een gezamenlijke betaalrekening en een gezamenlijke spaarrekening. Voor de boodschappen hebben wij een aparte betaalrekening waar wij maandelijks €400,- op storten. Daarnaast hebben wij voor ons zoontje een spaarrekening. Voor ons werkt dit erg goed. Wij houden onze financiën bij in een excel bestand. In dit bestand houden we wekelijks onze financiën bij, zodat het overzichtelijk blijft. Daarnaast houd ik de Grip app bij op mijn telefoon, vind ik ontzettend handig.

En wie doet de financiën?


De financiën houden we samen goed in de gaten en we besluiten samen ons spaardoel(en). Rekeningen betalen doe ik vaak. De belastingaangifte en de verzekeringen regelt mijn partner.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Wij zijn erg tevreden met de inkomsten voor onze leeftijd. Wij vinden dat we maandelijks een mooi bedrag kunnen sparen.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik kan maandelijks goed sparen, maar kan ook makkelijk geld uitgeven. Wel geven wij ons geld uit aan dingen die ons ook echt gelukkig maken. Sta ik in de kleding winkel en vraag ik mij af of de jurk die ik pas over een halfjaar nog met vaste regelmaat gedragen zal worden? Dan koop ik hem niet.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Wij praten met familie en vrienden niet vaak over geld. Ieder moet uitgaven doen op een manier waar hij-zij gelukkig van wordt. We worden wel vaak gevraagd om tips door vrienden, familie, buren etc, doordat mijn man in de financiële sector werkt.
spaarvarken

Spaar je ook maandelijks geld?


Op de gezamenlijke rekening staat €700,-, wat aan het einde van onze loonmaand nog over is op onze lopende rekeningen gaat ook naar de spaarrekening. Voor ons zoontje €25,-

En waar sparen jullie voor?


Niet voor een specifiek doel. We hebben onze stationwagen pas een jaar en hopen hier nog flink wat jaren in te rijden. Vier maanden geleden zijn we verhuisd naar een mooie ruime vrijstaande woning met grote tuin, waar we helemaal op onze plek zijn. De voor- en achtertuin willen we volgend jaar graag helemaal naar onze wens maken zodat onze woning, inclusief tuin, helemaal af zijn. Onze woning hebben we vanbinnen volledig gestript, dus alles is nieuw. Na de corona tijd zouden we graag nog een mooie reis willen maken. Verder sparen we voor als er ooit een andere auto moet komen of andere onvoorziene grote uitgaven.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Over vijf jaar verwachten wij nog in onze huidige woning te wonen en hopen wij dat er gezinsuitbreiding heeft mogen komen. Mijzelf zie ik dan nog steeds als verpleegkundige of misschien toch bezig met een opleiding in een heel andere richting. Mijn partner hoopt dan de opleiding waar hij op het moment mee bezig is te hebben afgerond. Als dit lukt stroomt hij op naar een hogere functie bij zijn huidige werkgever en zal hij financieel er gigantisch op vooruit gaan. Oh en die wereldreis? Zal niet binnen de vijf jaar plaatsvinden, maar wel een droom voor ooit.

Wij zijn op alle fronten tevreden en gelukkig!

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Ik verbaas me over de kosten voor zoontje, 280 euro per maand? Ik vind dat enorm veel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is gemiddeld. Dit is inclusief ouder/kind zwemmen €32,- per maand, luiers/billendoekjes à €30 per maand (zeer gevoelige huid, dus gebruiken altijd pampers pure en proberen dat altijd in de aanbieding te kopen). Verder kleding, schoenen, maar ook bijvoorbeeld de trampoline die we voor hem kochten. Dan gaat het gemiddelde snel omhoog.

   Verwijderen
 2. Ik vind de salarissen in deze rubriek vaak gigantisch, zeker van man voor iemand van 30 jaar. Ken kennis van 60+ met 40 jaar werkervaring en hbo diploma in de ict. Verdient nog lang geen 3000 euro netto per maand. Krijgt ook geen 13e maand of bonussen ed. en veel van onze kennissen en vrienden niet. Ook hebben sommigen een beschikbaar premie pensioen, dan is het helemaal maar afwachten wat je later krijgt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als iemand van 60+ met 40 jaar werkervaring en hbo diploma in de ict nog geen 3000 netto per maand verdient is er toch ergens iets goed mis gegaan, daar kun je na enkele jaren al snel op zitten..

   Verwijderen
  2. De €3000,- is inclusief reiskosten. Brutosalaris is €3850,-. Wij zijn oms bewust dat het een goed salaris is voor deze leeftijd, maar wanneer je in de accountancy werkt is dit zeker mogelijk
   . Hij is in opleiding tot accountant en een afgestudeerde account begint vaak al met minimaal €4000,- bruto. Spaar je ook maandelijks, staat er wat onduidelijk, maar we sparen €700,- per maand + wat aan het einde van de maand nog over is op de lopende rekening. Komen we vaak uit tussen de €800 en €900 sparen per maand.

   Verwijderen
  3. Het is maar net wat je referentiekader is. Ik zelf ben nog geen 30 jaar, universitair technische opleiding en verdien zonder vakantiegeld, eindjaarsuitkering en reiskostenvergoeding net geen €3000 euro netto in de maand. Al mijn vrienden op dezelfde studie zitten in dezelfde range qua inkomen.

   En een HBO ICT'er die dit niet verdiend heeft of een parttime baan of ergens een afslag gemist. De afslag missen kan natuurlijk ook een keuze zijn, er zijn meerdere factoren aan werk dan alleen salaris.

   Verwijderen
 3. Leuk om dit te zien. Goed dat je nu spaart probeer het vast te houden zeker als verpleegkundige wordt je vaak niet oud in het vak en is tijdig omscholen noodzakelijk. Als je kan zou ik nu ook de jaarruimte gaan pakken om extra pensioen op te bouwen of de hypotheek straks naar beneden te brengen. Dit klinkt als lange termijn maar jullie zijn nu nog jong om iets op te bouwen zodat je niet door hoeft te gaan met werken als het niet meer lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk uw reactie. De hypotheek naar beneden brengen denken wij ook zeker over na. Gezien we er nog maar kort wonen, eerst even de kat uit de boom kijken hoe het financieel loopt.

   Verwijderen
 4. Interessant om te lezen. De kosten voor de kerk vind ik best erg hoog. Hoe komt dat zo?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 250 per jaar? Wij geven dat per maand al aan de kerk....

   Verwijderen
  2. Dat is onze eigen keuze, vrije bijdrage!

   Verwijderen
 5. Ik ben een ICT er van 50 en 25 jaar werkervaring met HBO diploma. Durf me wel te vergelijken met iemand van 60 en 40 jaar ervaring. De rek is er uit bij mij. Ik zit op 5200 netto per maand. Daar komt dan ook niets meer bij zoals vakantie geld of 13e maand. Reiskosten: nvt. Volgens mij geen afslag gemist... het kan meer worden bij promotie maar daar voel ik weinig voor

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken