Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

30 augustus 2020

De portemonnee van Aline (30) & Jurrit (29)

De portemonnee van Aline (30) & Jurrit (29)

Aline van 50kstudieschuld blog In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Aline (30) & Jurrit (29)Stel je zelf voor…


Hoi, ik ben Aline (30) en ik woon samen met mijn vriend Jurrit (29) en onze kat Jeltsje (16). Ik ben werkzaam als juridisch adviseur voor 36 uur per week.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Ja! Je kunt mij vinden via https://50kstudieschuld.blog. Ook ben ik actief op Instagram onder @50kstudieschuld

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik surf actief naar Porterenee, Vanhernaarhot, Een Passief Inkomen en natuurlijk naar Zuinigeman. Daarnaast luister ik veel naar financiële podcasts als ik onderweg - of met huishoudelijke taken bezig ben. Ook vind ik het leuk om op Instagram mensen te volgen die actief met hun financiën bezig zijn.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€0,-. Want ik heb geen portemonnee. Elke uitgave wordt gepind zodat ik digitaal een beetje kan bijhouden waar het geld heen gaat.

Wat zijn jullie netto-inkomsten per maand?


Samen verdienen wij €4200,- netto per maand. Onze inkomsten komen uit salaris. Dit is exclusief vakantiegeld en een dertiende maand/winstdeling. Reiskosten (zakelijk en privé) krijgen we vergoed van onze werkgevers.

Inkomsten per maand
Gezamenlijk netto salaris € 4.200,00
Totaal € 4.200,00Wat zijn jullie vaste lasten per maand?Vaste lasten per maand
Huur € 768,00
Internet € 30,00
Gas / Water / Licht € 120,00
Gemeente en waterschapsbelasting € 26,00
Zorgverzekering € 220,00
Sim only abonnementen € 33,00
Verzekeringen € 28,00
Overige abonnementen € 135,00
Familieweekend € 8,35
Vaste aflossing DUO € 250,00
Vast sparen andere bank € 100,00
Vast sparen eigen bank € 100,00
Beleggen € 100,00
Totaal € 1.918,35

Overige abonnementen zijn: Spotify, Cineville, Wakuli, Adobe pakket, hosting websites, bankkosten.


Wat zijn jullie variabele lasten per maand?


Ik stort elke maand €700,- op een aparte rekening waar Jurrit en ik beide een pinpas van hebben. Dit is de rekening waar we gedurende de maand alles van pinnen. Dit geld gebruiken we dus voor boodschappen, uitjes en leuke dingen, cadeautjes e.d. Ik hou niet precies bij waar die €700,- aan op gaat. Onze enige regel is 'op = op'.

Uitgaven variabele lasten per maand
Boodschappen, uitjes, cadeautjes etc. € 700,00
Totaal € 700,00

Na onze vaste en variabele lasten blijft er nog een bedrag van ongeveer €1600,- over. Hiervan betaal ik elke maand een extra aflossing aan DUO van minimaal €750,-. Het overige geld à €850,- gaat momenteel op aan een thuisstudie en kosten voor orthodontie. Zodra we deze kosten niet meer hebben gaan we dat geld verdelen over sparen/beleggen/aflossen studieschuld.

Tijdelijk extra uitgaven
Extra aflossingen DUO € 750,00
Thuisstudie / orthodontie € 850,00
Totaal € 1.600,00

Het versneld aflossen van mijn studieschuld is een bewuste keuze. Zou ik niet versneld aflossen? Dan moet ik betalen tot eind 2034. Financieel gezien is aflossen misschien niet de goedkoopste optie, maar mentaal gezien is het in ons geval wel het juiste om te doen.

Nieuwe kleding, weekendjes weg en vakantie budgetteer ik niet. Deze betalen we van onze spaarrekening.


Hoe beheer je de financiën?


Wij hebben in totaal 4 bankrekeningen. Twee gezamenlijke spaarrekeningen, een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten en een gezamenlijke pin-rekening.

Op de ene rekening staat elke maand genoeg geld voor de vaste lasten. Zo weet ik dat alle vaste lasten kunnen worden betaald en hoef ik daar niet meer naar te kijken.

Op de rekening voor de variabele lasten staat ons pin-budget voor de hele maand. Het komt wel eens voor dat we in de eerste week veel feestjes/uitjes hebben, waardoor we de laatste weken wat zuiniger moeten doen. Maar zuinig doen vind ik ook wel weer een sport, dus ik vind het prima zo.

Ik hou in een notitie op mijn telefoon bij welke vaste lasten we hebben. Ik loop dit lijstje eens in de zoveel tijd na om te kijken of we geen onnodige kosten en abonnementen hebben.

En wie doet de financiën?


Ik doe het grootste gedeelte van de financiën. Jurrit kijkt wel met een schuin oog mee, maar hij heeft er niet zoveel interesse in. Ik daarentegen vind het erg leuk om met onze financiën bezig te zijn!Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ik ben tevreden met onze inkomsten. Ook hebben we goede secundaire arbeidsvoorwaarden.  Met onze uitgaven ben ik iets minder tevreden, omdat er momenteel nog veel geld naar het aflossen van mijn grote studieschuld gaat. Als alles volgens plan verloopt is mijn studieschuld voor het einde van 2024 afgelost.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Stiekem ben ik enorme spender. Tot voor kort gaf ik veel meer geld uit dan nu. Ik kan enorm genieten van kwaliteit en luxe. Aan kleding shoppen heb ik een hekel, dus geef ik graag geld uit aan een kledingstuk waar ik jarenlang mee doe. Het liefst koop ik kleding van een ethisch verantwoord kledingmerk. Ik geef heel graag geld uit aan leuke ervaringen. We gaan regelmatig een weekje of weekendje weg. Cafés en musea bezoeken in een andere stad doen we heel graag!

Omdat ik niet langer met een grote studieschuld wil rondlopen hebben we ervoor gekozen mijn studieschuld af te lossen. Dit betekent momenteel even geen luxe, maar op ons geld letten. Zoals ik al schreef is dit een bewuste keuze. Het maakt ons ook weer even bewust van de waarde van geld. Ik vind het fijn dat we de keuze hebben om nu extra af te lossen en straks studieschuld-vrij te zijn.


Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Ik praat wel met vrienden en familie over geld, maar ik vind het niet nodig om dat constant te doen. Omdat ik zo graag over geld en mijn studieschuld praat ben ik daarom als uitlaatklep 50kstudieschuld begonnen. Het geeft enorm veel energie en motivatie om met gelijkgestemden over geld te praten!

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Ik kan nog wel janken als ik er over nadenk. Wij hadden een eettafel en stoelen van de kringloop in ons huis staan. De tafel was nog oké, maar de stoelen waren echt aan vervanging toe. Ik besloot te investeren in een mooie eetkamerset van een Nederlands merk à €1200,- in totaal. Nu, nog geen drie jaar later staat de eettafel van de kringloop alweer in de woonkamer. De dure tafel bleek een échte miskoop, helaas..Spaar je ook maandelijks geld?


Ik geloof niet zo in spaargeld. Het staat daar maar een beetje te staan op je spaarrekening en wordt elk jaar minder waard.

We sparen maandelijks wel €100,- bij onze eigen bank en €100,- bij een andere bank. Op deze spaarrekeningen staat genoeg geld om eventuele nood uitgaven op te vangen. Hier worden ook andere noodzakelijke uitgaven van betaald, zoals een nieuwe winterjas of fiets.

En zo ja, waar sparen jullie voor?


We sparen nu voor het aflossen van mijn studieschuld.


We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Over 5 jaar heb ik mijn studieschuld afgelost! We hebben dan een huisje gekocht met een fijne tuin. Ook willen we op termijn waarschijnlijk minder uren gaan werken. Het is een fijn idee dat DUO tegen die tijd niet meer in onze nek hijgt en onze financiële vrijheid beperkt. We vinden het beide heerlijk om te reizen en nieuwe plekken te ontdekken, dus een grote en lange vakantie staat zeker op de planning!

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Wat ontzettend goed dat je bezig bent met het extra aflossen van je studieschuld! Sparen loont op dit moment inderdaad niet, maar heb je al eens gedacht aan beleggen? Zodat je naast het minder werken over een aantal jaar ook eerder mer pensioen kan gaan? Waarschijnlijk krijg je (net als ik) pas AOW rond je 71e, dus beleggen om eerder kunnen stoppen met werken zou een goede investering kunnen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi! Bedankt voor de complimenten. En beleggen doen we zeker. Momenteel met maar 100 euro per maand, omdat we tijdelijk kosten maken voor een thuisstudie en ortodontie. De 850 euro die we nu daaraan uitgeven gaan straks weer (deels) naar onze beleggingen. Ik ben het zeker met je eens dat beleggen om eerder te kunnen stoppen met werken een goede investering is, dank!

   Verwijderen
 2. Supergaaf dat je je studieschuld aan het aflossen bent! Als ik jou was, wist ik het wel. :-) Volle mep gaan! Je hebt nog steeds behoorlijke uitgaven. Volgens mij kan die aflossing met zulke inkomens best naar de €1500,- per maand, zonder dat je dan niet meer zou kunnen genieten. Ik vraag me wel af: wil je vriend dit 'zomaar'? In feite is het ook zijn geld waar je jouw schuld mee aflost? En misschien bestond die schuld al voordat jullie uberhaupt gingen samenwonen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Kris, bedankt! Het is voor ons een doorlopend proces van besparen en minder uitgeven. Wellicht kunnen onze uitgaven nog omlaag, maar soms moet je concessies doen; als het aan mij lag hadden we bijvoorbeeld geen Netflix en betaalde Spotify meer. Mijn vriend vind deze uitgaven wel nodig dus heb ik mij daar bij neer te leggen. En ja, het klopt dat het gedeeltelijk zijn geld is waar we mijn schuld mee aflossen. Maar zijn thuisstudie wordt ook gedeeltelijk van mijn geld betaald. Dat gaat allemaal in goed overleg, thnx!

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken