Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

12 september 2020

Mini-challenge opruimen en ontspullen

Mini-challenge opruimen en ontspullen

Mini-challenge opruimen en ontspullen Opruimen, ik hou ervan! Ik ben van nature een opgeruimd type. En dat bedoel ik letterlijk want figuurlijk kan ik best af en toe een beetje humeurig zijn hoor! Mijn man Georg is ook erg netjes, zelfs nog netter dan ik. Na iedere werkdag maakt hij zijn gereedschap schoon en ruimt hij zijn spullen en de rommel op, waardoor zijn klanten met hem weglopen! Samen hebben wij aardig wat spullen, al die spullen hebben een vaste plek en na gebruik worden ze altijd meteen weer op hun plek gezet, gelegd, gehangen of wat dan ook. Voordeel hiervan is dat we nooit iets kwijt zijn, nooit aan elkaar hoeven te vragen waar iets is en elkaar dus ook nooit hoeven te verwijten dat de ander iets heeft zoekgemaakt. Heel fijn voor de relatie!

Wanneer ik terugdenk aan vroeger was mijn meisjeskamer ook altijd opgeruimd, ik vond het fijn om te doen en prettig dat ik alles op een vaste plek had. Toen ik thuis woonde was ons huis ook altijd opgeruimd en hadden dingen een vaste plek. Het was er met vier personen wel iets rommeliger dan het nu bij ons thuis is, maar echt een bende was het nooit.

Ondanks dat het netjes is in huize Stella Is Zuinig, vind ik dat ik nog best wel wat spullen kan opruimen of kan weggooien. En weggooien kan ook betekenen dat ik het naar de kringloop breng of op een andere manier er afscheid van neem. Met andere woorden ontspullen.

Zo heb ik een plastic krat vol met oude elektronica. Er zitten mobiele telefoons bij, mp3 spelers en zelfs een Revo agenda met toetsenbord. Man man man wat was ik daar blij mee toen ik die had gekocht! En wat heb ik daar veel plezier van gehad!

Ook heb een paar lades vol met oude horloges, sieraden zonder enige waarde die ik nooit meer zal dragen en andere snuisterijen waar ik niets mee doe. Dan zijn er nog kratten met schoenen die niet allemaal meer gedragen worden omdat ze gewoon niet lekker zitten en hangen en liggen er in mijn kast nog kledingstukken die ook weg kunnen. Misschien levert het nog wat op, misschien niet. Ik ontdekte dat ik een vintage Engels theeblikje heb met een waarde van rond de 20 euro. Wie weet kan ik dat verkopen.

De opruimgoeroes en opruimcursussen adviseren om klein te beginnen. Dat wil zeggen niet meteen je hele kelderbox, schuur of keuken overhoop halen, maar per laatje, doosje, kratje, kast of hoekje beginnen. Ik vind dit een prima advies! Wanneer ik zelf een opruimbui heb pak ik het ook per onderdeel aan. Zo neem ik een paar keer per jaar mijn kledingkast onder handen en doe dit dan per soort, bijvoorbeeld alle broeken, jurken en rokken of alle vesten en jassen. Zo houd je het overzicht en is het een klus die niet heel lang duurt.

Ik heb besloten om mezelf in de laatste maanden van dit jaar een kleine challenge op te leggen. Vanaf 11 september tot en met 18 december ga ik spullen wegdoen. Deze data zijn gekozen omdat de laatste drie maanden, oktober tot en met december niet echt handig zijn, we hebben namelijk het plan om met kerstmis nog even weg te gaan. Ik ga niet te werk volgens het principe dag 1: 1 item, dag 2: 2 dingen, maar ik ga wél iedere dag iets wegdoen. Het is een kleine challenge en volgens mij moet dit lukken, maar misschien schat ik het wel helemaal verkeerd in en heb ik lang niet zoveel dingen om echt weg te doen.

Waarom ga ik dit eigenlijk doen?


Ten eerste omdat ik het niet nodig vind om dingen lang te bewaren wanneer ik ze niet gebruik en ook niet meer zal gaan gebruiken. Ten tweede omdat ik merk dat ik soms te lui ben om spullen uit te zoeken en naar de kringloop te brengen. En ten slotte omdat ik het fijn vind wanneer ik ruimte heb, geen troep in laatjes en kastjes tegen kom waaraan ik me dan weer kan ergeren!

Wat lastig blijft is dat mijn man niet van het ontspullen is. Zolang het huis niet uitpuilt, hij de spullen netjes opgeborgen heeft en ze hem niet in de weg liggen vindt hij het niet nodig om weg te gooien of te geven. De afspraak is dan ook dat ik alleen mijn eigen spullen mag ontspullen! En hier valt verder ook niet over te praten 😉!

Ik ga een lijst bijhouden van alles wat weg gaat met de datum én het artikel. Wanneer ik klaar ben zal ik verslag doen van de resultaten, mét de lijst erbij!

Hoe gaat u om met opruimen en ontspullen?


Stella
 1. Van huis uit ben ik ook opgevoed met alles een vaste plaats geven. Dan hoef je nooit iets te zoeken. Ideaal! Mijn vrouw en kinderen doen daar helaas niet aan. Er wordt hier dus regelmatig iets gezocht. :( Ze weten inmiddels wel dat ze mij niet om hulp hoeven te vragen.

  Wat een goed advies om met kleine stukjes aan de gang te gaan. Ik denk dat ik vandaag maar eens mijn sokkenla ga opruimen.


  Succes met het ontspullen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Chris, ik heb hartelijk moeten lachen om jouw opmerking dat vrouw en kinderen jou niet meer om hulp hoeven vragen! Ik denk dat er in veel huishoudens twee teams zijn:de netteriken en de sloddervossen. Jammer als je in de minderheid bent! ;-) Jij succes met je sokkenla, ik ga mijn horloge- en nepsieradenla aanpakken!

   Verwijderen
 2. Ik ben dit keer rigorreus aan het opruimen. De reden daarvoor is dat ik mijn huisje aan het opknappen ben en echt alles aangepakt word. Dat betekend ook dat bijna alles van zijn plek moet ook in mijn berging en kasten. Ik kwam daardoor toch wel heel veel dingen tegen die ik al tijden niet meer gezien en dus ook niet gebruikt had. Nu toch alles van zijn plek moet maar gelijk veel weggedaan i.p.v. het weer heen en weer te sjouwen. Als ik nu een ruimte klaar heb en wat ik wel gebruik weer op zijn plaats ligt/staat zie ik echt verschil. Dat motiveert enorm om gelijk goed door te pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Johmar, dat zijn meestal de beste momenten om het grondig aan te pakken! Fijn dat het dan ook motiveert. Ik zou hetzelfde doen. Geniet van je opgeknapte én opgeruimde huisje!

   Verwijderen
 3. Ik ben op dit moment ook mijn huis aan het opruimen, er kan zoveel weg. Heerlijk vind ik het!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken