Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

15 juli 2020

De hypotheek van B (41)

De hypotheek van B (41)

De hypotheek van B (41), wil extra 3600 euro per jaar aflossen op de hypotheek Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... B (41)


Stel jezelf voor…


Ik ben B, 41 jaar en ik werk als medewerker salarisadministratie. Ik woon samen met mijn vriend en onze 3 kinderen, een samengesteld gezin. Wij wonen in het noorden van het land, in de provincie met de meeste aardbevingen. 

Wat voor type woning heb je gekocht?


Wij hebben begin van het jaar 2017 deze woning gekocht. Het is een vrijstaande woning midden in het centrum met een diepe tuin, een garage/schuur van 50 m2 en voldoende slaapkamers voor ons gezin.

En waarom heb je deze woning gekocht?


Wij hebben dit huis gekocht omdat dit het meest geschikte huis voor ons gezin is. Genoeg slaapkamers, we hadden er minimaal 4 nodig, hier zitten er 5 in en nog een kleiner extra kamertje voor was/studiekamertje. Het staat midden in het centrum van ons dorp, ideaal gelegen en het heeft een bad en slaapkamer op de begane grond, dus levensloopbestendig voor ons!


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Hiervoor woonden mijn partner en ik allebei in een sociale huurwoning. We wilden heel graag samenwonen en zouden dat in mijn huurwoning gaan doen. Tot we eens gingen bedenken of we ook konden kopen, gezien de huur van mijn woning al rond de 600 euro lag op dat moment. Toen we bij de bank een gesprek hadden, bleek dat we best een fijn bedrag konden lenen om een mooi huis te kunnen kopen. De bankmeneer vroeg ons wat we wilden betalen aan hypotheek per maand. Dus zijn we tussen onze beide huren in gaan zitten en daar kwam een max hypotheekbedrag uit en toen zijn we gaan zoeken.

Welke hypotheek/schulden heb je?


Wij hebben een annuïteitenhypotheek met NHG afgesloten. Verder zijn er geen schulden.

Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Het oorspronkelijke hypotheekbedrag was € 136.500,00. Wij hebben alleen de kosten koper zelf betaald en verder geen eigen geld ingelegd. Wij lenen tegen 2.8% rente voor een periode van 20 jaar. In 2037 zullen we opnieuw de rente vast laten leggen.Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


Ten opzichte van de WOZ waarde is onze hypotheek een stuk lager, zo’n 32K. Dit geeft ons een fijn rustig gevoel. Mochten we om wat voor reden dan ook dit huis moeten verkopen, we houden er zeker geen restschuld aan over. We hebben wel bezwaar ingediend tegen de huidige WOZ waarde, dit ivm de waardevermindering regeling die geldt voor onze provincie ivm de bevingen. Ons huis werd op 185K geschat en we zijn nu bezig met het bezwaar. We zien wel wat er uiteindelijk uit komt. Blijft het staan, is het ook goed, wordt het wel toegekend dan zijn we daar ook heel tevreden mee.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Wij betalen op dit moment € 551 euro bruto per maand en ontvangen iedere maand € 76,00 hypotheekrenteaftrek. Ik reken altijd met het bruto bedrag. De HRA sluis ik door naar de spaarrekening om extra mee af te gaan lossen.Los je ook extra af op de hypotheek?


Wij hebben nu 3 keer een bedrag extra afgelost op onze hypotheek. Puur om te zien wat dit met het maandbedrag deed hoor. We betalen nu € 9,40 per maand minder dan in het begin!

En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


In totaal is er nu bijna € 12.000,00 afgelost.

Waarom ben je wel gaan aflossen op je hypotheek?


Mijn partner is een stukje ouder dan dat ik ben en wanneer onze rentevast periode afloopt, is hij al met pensioen. Dat zal een stukje lager zijn dan de inkomsten die we nu hebben, dus willen we heel graag binnen de 20 jaar onze hypotheek hebben afgelost zodat we dan ook “gewoon” kunnen blijven leven en wonen.


Had je een aflosplan gemaakt?


Ja, wanneer wij vanaf dit jaar ieder jaar € 3600,00 extra gaan aflossen dan staat er over 17 jaar nog rond de 20K aan hypotheek open. Wij zijn van mening dat dit bedrag ergens in die 17 jaar ook nog wel bij elkaar gespaard kan worden als onze financiën niet heel erg gaan veranderen. Dus dan zijn we vrij, of we betalen een klein bedrag per maand wat altijd wel te doen is.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Ik vind het heerlijk voelen om extra af te lossen, ook al zijn we er net mee begonnen! Het maandbedrag is nu “al” 9,40 euro lager dan in het begin, hoe lekker is dat! Nooit meer rente over dit bedrag betalen. Dit bedrag sparen we uiteraard om ook extra af te lossen, dus bovenop de € 3600,00.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


Wij laten niet echt dingen voor het extra aflossen. Wij hebben bekeken wat we nodig zijn per jaar om over 17 jaar hypotheekvrij te zijn. Die 300 per maand is voor ons prima te doen. Daarnaast sparen we ook nog voor diverse doeleinden maar leven nu ook een fijn leven wat op dit moment bij ons past.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


Er staat nu nog rond de € 124.350,00 open.

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Wanneer iemand twijfelt, ga het eens uitrekenen wat het je op kan brengen over een langere periode! Hoe tof zou het zijn als je tegen de bank kan zeggen over een x aantal jaar: hierbij wil ik mijn hypotheekrekening opzeggen! En nooit meer 1 rooie cent hoeven over te maken maar alles is dan voor jezelf! Meer motivatie hadden wij niet nodig. Kijk eens wat je in totaal aan de bank moet terug betalen; als dat geen motivatie is om extra af te lossen…. Maar doe het wel met geld wat je kan missen! Wij lossen ook geen mega bedragen af, maar lossen wel af…

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...
 1. Wat een bedrag voor een vrijstaand huis. Eigenlijk maar bizar die grote prijsverschillen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijzonder he? Wij wonen hier zo mooi en open tegen een fractie van wat je, zoals wij zeggen, in het Westen hebt!

   Verwijderen
 2. Grappig precies wat ik dacht. Daar kun je bij ons een 1 kamer flat kopen en dan heb je nog mazzel.
  Vrijstaande woning start bij 550.000 denk ik. Woon ook gewoon in een dorp alleen dus dichter bij Amsterdam....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hier in het Noorden kun je riant wonen voor een fatsoenlijk bedrag :-) Ik zeg altijd: in het westen kan ik me net een garagebox veroorloven ;-)

   Verwijderen
 3. Ik lees toch vreemde dingen in Nederland.
  1. Hoe kom je aan zo'n hoge hypotheekrente? Is die in Nederland zoveel hoger dan in België? Ik sloot die van mij af in 2015, op 25 jaar vast aan 2,15%. De rente is enkel gedaald sindsdien.
  2. Als je vanaf maand 1 (bij wijze van spreken) €300 extra kunt aflossen, heb je de verkeerde hypotheek genomen. Ik zie hier annuiteitenhypotheek. Maar dat kan niet voor de volle 100% zijn, aangezien je maar 551€ afbetaald. Een 100% annuiteiten komt op amper €741 aan 2,8% rente. Dat is minder dan die €300 extra. En dat zou trouwens op een lagere intrest uitkomen.
  Zelfs op 17 jaar 100% annuiteiten aan dezelfde intrestvoet, betaal je nog maar €839,39/maand.

  Ik snap er niets van...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verdiep je eens in de Nederlandse hypotheek mogelijkheden... dan snap je het beter denk ik.

   Verwijderen
  2. Beste Robin. Het is 100% annuïteit, 30 jaar lang, 20 jaar rentevast tegen 2,8%! Wat snap je er niet aan? Het zal in België wel anders werken dan hier in Nederland. Gr. B.

   Verwijderen
 4. Wauw, er is goed nieuws voor mensen die hun ex-geliefde nog steeds terug willen. Toen mijn ex-geliefde met me brak, dacht ik dat ik hem nooit meer terug zou krijgen. We gingen uit elkaar 8 maanden geleden, ik hield zo veel van hem met heel mijn hart, toen praatte hij niet meer met mij gedurende die 8 maanden dat we vreemder voor onszelf werden, maar toen ik contact opnam met Dr. Sacre die een krachtige spreukster is, hielp me om wat gebeden te doen, belde mijn ex-minnaar me terug en bood zijn excuses aan dan vergeten we het verleden en beginnen we een nieuwe relatie. Nu zijn we allebei gelukkig in onze relatie, we houden van elkaar meer van alles in de wereld, allemaal dankzij Dr. Sacre voor hulp, als je hulp nodig hebt, schrijf hem dan op WhatsApp + 2349076034359 of e-mail hem sacretempleofpower@gmail.com, en hij zal je helpen ok

  Rita. Uit Nederland

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken