Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

25 maart 2020

Beleggingsrendement van -23,68%

Beleggingsrendement van -23,68%

beurs in de min door coronavirus Beleggen van geld, daarmee ben ik eind mei 2019 mee begonnen. Het start bedrag waarmee ik ging beleggen was 50 euro. Maandelijks ging ik 10 euro extra beleggen, ik ging uiteraard ging ik voorzichtig te werk. Ik schreef al eerder over dat ik weinig financiële schade wil oplopen en dat er ook een kans bestond dat al mijn geld in beleggingen konden verdampen.

Dat ene tientje per maand beleggen dat heb ik 6 maanden lang gedaan, begin januari had ik nog een extra tientje ingelegd. En begin februari had ik het maand bedrag naar 15 euro per maand gezet. Totaal heb ik nu 145,01 euro op dit moment ingelegd bij Semmie.

beurzen crashen, financiële crisis

Beleggingsrendement


In augustus 2020 had ik een winst van 0,43 euro op een inleg van 60,01 euro. Op 6 januari 2020 had ik 120,01 euro ingelegd en had ik 5,97 euro winst een rendement van 8,05%. Een mooie rendement. En dan gaat het nu 'maar' om 120,01 euro maar als je duizenden euro's in beleggingen hebt zitten dan tikt dat wel aan als je 8,05% rendement hebt. Dat ging de mooie kant op, want ik ben er nog steeds niet zo heel erg thuis in. Maar een experiment daar houd ik wel van, vandaar dat ik mijn maandelijks had verhoogd naar 15 euro per maand. In vergelijking met andere beleggers een klein bedrag.

Financiële crisis


Maar toen ging de beurzen flink onderuit door de coronavirus en zijn mij beleggingen ook minder waar geworden. Ik zag twee geleden een bedrag met een kleine min bedrag. Op 12 maart was het rendement - 9,85% en was de waarde 136,48 euro. Afgelopen zaterdag 21 maart had ik een rendement van -24,08% en was de waarde 123,72 euro. Vandaag 25 maart heb ik een rendement van -23,68% en is mijn huidige waarde 123,90 euro. Bijna een kwart van mijn inleg is verdampt!

Op instagram kwam ik foto's tegen van mensen die duizenden euro's zijn verloren op de beurs. Ik schrik daar wel van ging wel om een verlies van 20.000 euro, ik vind dat echt heel veel geld. Ik ben niet de enige die verliezen maakt op de beurs. Dan valt het nog mee met mijn inleg van 145,01 euro.

beurzen crashen, financiële crisis

Stoppen met beleggen?


En nu zit ik in twijfel, ga ik door met mijn inleg van 15 euro per maand of stop ik met beleggen en zet ik even alles tijdelijk stil en kijken wat er gebeurt. Of ik stop met het beleggen van geld en geef er de brui aan. En misschien past het beleggen ook helemaal niet bij mij, om deze 145 euro lig ik niet wakker van. En gelukkig heb ik spaargeld op de bank zonder rendement, maar het word niet minder.

Geld is ook niet alles


Ik heb op dit moment ook wel meer dingen aan mijn hoofd en heb ik zorgen over de coronovirus die om ons heen is. Boodschappen worden weer aangevuld en ik kan weer redelijk boodschappen doen, nadat ik uit mijn werk kom. Op dit moment zijn de eerste kweken de deur uit van mijn verzorgingshuis en zijn de eerste cliënten (ernstig) ziek, misschien van een normale griep of misschien heeft een cliënt(en) toch de coronavirus gekregen.

Ondertussen stond ik gisteren met mondkap, schort, bril, handschoenen ect. aan het bed van een cliënt en lever ik de zorg die ze nodig hebben. En dan denk je ondertussen aan je eigen gezondheid en terwijl een cliënt continue aan het braken is en ik de cliënt ondersteun met een collega, vrezen wij samen voor het ergste. Hoor ik daarna verschrikkelijke verhalen in het nieuws vanuit Spanje dat ouderen in een verpleeghuis niet meer geholpen worden door zorgpersoneel en overleden zijn. Ook volledige focus op mijn werk want elke dag zijn er nieuwe updates en regels waar wij aan houden. En als je 1 dag vrij hebt dan zijn er alweer tig nieuwe maatregelen en veranderingen.

Gezondheid vs Geld


Gezondheid is toch echt belangrijker dan geld. Zuinigeman gaat vooral over financiën en hoe ik eerder financieel onafhankelijk kan worden of eerder kan stoppen met werken. Voor nu hebben ze mij keihard nodig in de zorg en ben ik volop aan het werk. Maar ondertussen weet ik het even niet meer op beleggingsgebied.
 1. Lees deze eens door: https://awealthofcommonsense.com/2014/02/worlds-worst-market-timer/
  Gewoon door gaan met investeren. Heb een lange termijndoel voor ogen.
  Ik had tot voor kort 9000 euro geinvesteerd. Daarvan is in een paar dagen tijd 1700 euro verdampt (exact het rendement dat ik behaald had in de afgelopen 6 jaar op dat geld). Erg zuur, maar ik heb het geld er neer gezet om pas over 20 te gebruiken bij het aflossen van m'n hypotheek. Tegen die tijd is het echt wel weer een keer meer waard geworden. Pas een paar jaar er voor ga ik kijken of ik het niet 'veiliger' moet parkeren (afhankelijk van de rendementen op dat moment)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. idd gewoon doorgaan en op een dag is alles weer normaal. Zolang je niet verkoopt heb je geen verlies. Unieke kans eigenlijk vanwege de lage koersen om wat bij te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijkopen heb ik ook gedaan. Alleen veel te vroeg. Dus daarvan is ook een heleboel verdampt. Maarja, dat geld blijft er nog 20 jaar staan als het goed is. Komt wel goed. En ik leef in de gelukkige omstandigheid dat ik het geld zou kunnen missen (maakt het niet minder zuur, ook voor mij is het veel geld).
   Beleggen moet je alleen doen met geld dat je kan missen, je weet dat het op een dag weg kan zijn.

   Verwijderen
 3. Zo lang je niet verkoopt heb je ook nog geen verlies, het is pas echt zuur als je nu zou moeten verkopen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga ook gewoon door met mijn standaardbedrag van 100 euro. Ik zie het nu ook verdwijnen, maar ik kijk gewoon niet meer in mijn app naar mijn portefeuille. Over tien jaar ziet het er heel anders uit denk en hoop ik! Concentreer je nu vooral op alle andere belangrijke dingen, die portefeuille komt wel weer goed! Veel succes met je werk en natuurlijk met je eigen gezondheid, zorg goed voor jezelf Zuinigeman!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het geld is niet verdampt of verloren. Je hebt nu tijdelijk minder geld dan dat je hebt ingelegd. Je zult dus wellicht wat langer moeten wachten op positief rendement.
  Nu verkopen zou ik niet doen, dan verzilver je je verliezen, wellicht op een laag punt. Succes met je keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je werk in de gezondheidszorg, geldt ook voor al je collega's, levert een onschatbaar rendement op voor de samenleving. Helaas zie je dat niet of te weinig terug in de financiële waardering.
  Wat een plus of min aangaat op de beurs, alles is relatief. Wanneer je huis in ene 20% in waarde zakt wat ga je dan doen?, verkopen en ergens onder een brug in een kartonen doos wonen?
  Mijn ervaring 2008-2012, had toen alleen aandelen(fondsen),niets verkocht of (bij)gekocht;
  resultaat:
  2008 - -38.8%
  2009 - +26.8%
  2010 - +17.3%
  2011 - -10.5%
  2012 - +11.6%,
  verschil + 6,4%, gemiddeld een plus van 1,28% per jaar.
  Niet veel maar ik was wel keurig geknipt en geschoren.
  Heb in mijn administratie net de koersen bijgewerkt en het resultaat dit jaar ((Obligatie) ETF’s) is -11.6%.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij zijn deze week begonnen met beleggen en we doen dit ook om er pas over pakweg 15 jaar aan te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je geld op de bank wordt wel degelijk minder waard. Je verliest 2% per jaar aan inflatie

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken