Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

22 juli 2020

De hypotheek van Cornelius (23)

De hypotheek van Cornelius (23)

hypotheek onder water Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... Cornelius (23)


Stel jezelf voor…


Ik ben Cornelius, 23 jaar en ben in militaire dienst. Ik woon al 2 jaar alleen in het zuiden.

Wat voor type woning heb je gekocht?


In 2018 heb ik een hele mooie opknapper 2 onder 1 kap woning kunnen kopen waar ik toen en nog steeds heel veel geluk mee heb gehad.

En waarom heb je deze woning gekocht?


Mijn oog viel toen met name op de prijs en op de mogelijkheden, ik ben jong en handig dus kozijnen vervangen of een nieuwe keuken plaatsen was voor mij geen probleem. Ook al zou dit hele proces wat lang kunnen duren.


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


Ik ben begonnen met een bezoekje aan een hypotheek adviseur om een inzicht te krijgen wat mijn mogelijkheden waren. Ik ben toen gaan kijken wat ik hiervoor kon kopen, als ik er toen achter kwam dat ik niet voldoende kon lenen om een leuk huis van te kunnen kopen had ik voor een huurwoning gaan kijken. Dat is gelukkig niet nodig geweest.

Welke hypotheek/schulden heb je?


Annuïteitenhypotheek. Met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)  bij de Rabobank. Ook heb ik een starterslening van €27k.


Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Het oorspronkelijke bedrag was  €128k waarbij ik een extra starters lening heb afgesloten om tot een totaal van  €155k te komen, hierbij heb ik alleen kosten koper betaald. De hypotheek heb ik voor 2.85% vast laten zetten voor 20 jaar.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


Toen ik het huis kocht is het getaxeerd op €150k waar de leningdelen €155k waren onderwater dus, maar ondertussen na heel wat verbouwen en de reguliere stijging van de WOZ waarde staat het niet meer onder waterWat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Ik betaal maandelijks 550 euro, de rente aftrek reken ik er niet bij/af. Over ongeveer 1 jaar begin ik met het afbetalen van de starters lening voor de resterende 27 jaar.

Rente voor starters lening is 3.3% en ik zal volgend jaar 107 euro moeten betalen. Een starters lening bestaat uit 2 delen, 1 deel die de eerste 3 jaar betaald en het hele bij geleende deel. Over het 2e deel dat de eerste 3 jaar betaald betaal ik 2.9% en zal ik volgend jaar 7 euro per maand aan moeten betalen.

Los je ook extra af op de hypotheek?


Nee nog niet, ik ben het wel van plan. Zeker omdat ik nog 27 jaar looptijd heb is dit slim om te doen. Over elke euro die ik aflos betaal ik geen 2.85% rente. Dat is net als een investering met een vast rendement.En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Er is ondertussen €6.5k afgelost nog niets extra.

Waarom ben je niet gaan aflossen op je hypotheek?


Ik ben nog niet extra gaan aflossen omdat ik al het geld wat ik over had spendeer aan verbouwen en klussen.

Had je een aflosplan gemaakt?


Nee, dat is nog niet nodig ik leef al met een flink budget.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


 €121k, plus starterslening. Starterslening is ongeveer €27k. Het totaal bedrag met een starters lening staat niet 100% vast omdat het in 3 jaar oploopt.

Heb je nog tips voor mensen die starten een hypotheek?


Als je start ga naar een hypotheek adviseur, vraag voor een vrijblijvend gesprek. Dan weet je precies wat er kan en mag, en wat je moet regelen. Vaak leggen die adviseurs super veel uit waardoor het hele proces zo veel inzichtelijker gemaakt word.

En als je al een hypotheek hebt … en het geld kan missen zou ik het zeker aanraden om extra af te lossen, dit is in mijn ogen een hele goede veilige investering.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...
  1. Een starterslening is dat voor starters die een hypotheek willen (iets nieuws) of wat het voorheen was een bedrag dat je als starter van een bedrijf kon lenen??? Benieuwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Waar koop je in godsnaam een tweekapper voor dat geld in Nederland? Je zegt in het zuiden maar dan neem ik aan ergens onderin in Limburg buiten de grote steden?

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken