Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

24 juli 2020

Moestuin eruit, gras erin!

Moestuin eruit, gras erin!

Moestuin eruit, gras erin! Moestuin is in het begin hartstikke leuk alles groeit en bloeit. Broccoli, boerenkool, bloemkool, tomaten, kruiden planten en onkruid groeiden net zo hard als de rode en witte kolen. Dus had ik naast de moestuin ook flink onkruid.

En paar keer per week het onkruid er uithalen daar werd ik een beetje flauw van. Want er groeit veel riet en hoge grassen bij onze woning en dat groeide ook in de moestuin. Geen pretje en ik heb eerlijk gezegd niet zo van die groene vingers om dat allemaal netjes bij te houden. Ook al vind ik het groeien en bloeien heel mooi om te zien, alles was biologisch geteeld en smaakte goed maar het was ook veel werk en de tuin werd erg rommelig. Terwijl ik graag van een strakke tuin hield en dat werkt niet als alles niet netjes binnen de moestuin blijft.Vorig jaar, juni 2019 heb ik voor het laatst geschreven over onze moestuin, dat was ook ongeveer de tijd dat wij de moestuin hebben aangelegd, was niet echt wij maar ik heb het aangelegd. Vriendlief had het vanaf het begin in de gaten dat het niets zou worden. Leg nou gelijk gras in dit mooie zandvak in plaats van een moestuin gaan aanleggen. Maar nee, Zuinigeman wilde perse een moestuin, want je moet immers alles proberen. Was een leuk idee maar niet in de achtertuin. In het begin was het leuk, weinig onderhoud het groeide allemaal netjes. Een explosie aan groei van de groenten en een explosie aan riet, gras en allerlei andere planten. Toen werd het toch wel duidelijk dat het veel tijd gaat kosten en op je vrije dagen ben je dan bezig met het wieden van onkruid.In februari oogsten wij de laatste boerenkool, de moestuin was helemaal verwilderd. Aan het begin van de corona crisis zag ik iedereen druk bezig in de tuin. en onze moestuin zag er niet uit. Dus de moestuin werd eind maart volledig door mijzelf leeggehaald na een lange week van hard werken in de zorg. Want vriendlief was het niet eens met de moestuin en na het opruimen van onkruid en oude planten resten, heeft vriendlief wel geholpen met de aanleng van het kant en klare gras.

Voor 75 euro werden er kant en klare graszoden gebracht en hadden wij in een paar uur tijd een mooi stukje gras aangelegd. Maximaal 1 keer per week gras maaien dat lukt ons wel. De moestuin zelf heeft ongeveer 100 euro gekost. Een aantal kleine planten gingen stuk omdat het bij ons hard waait, het heeft veel tomaten (kilo's), courgettes, kolen en kruiden opgeleverd maar als ik het kocht in de supermarkt was ik goedkoper uit geweest.


Ik heb het geprobeerd en het is op dit moment niets voor mij. Ik ga een aantal plantenbakken kopen en daarin ga ik wel een aantal moestuin plantjes en kruiden in planten. Sommige kruidenplanten heb ik verplaats naar de border onder de fruit bomen. Rechts van onze tuin heb je nu een border met siergrassen en link van de tuin een border met fruitbomen, kruidenplanten en fruitplantjes. Een eetbare planten border. En dat stukje border kan ik wel goed onderhouden. Al was het niet verstandig om munt planten in de border te zetten want die zijn aan het woekeren. En zo leer ik steeds een beetje meer over planten en tuinen.
 1. Jammer, maar zoals je zegt, je hebt het geprobeerd.Misschien als je een oud mannetje bent een leuke hobby.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik moet een beetje lachen om je opmerking dat je op je vrije dagen in de tuin aan de gang 'moest'. Dat is nu juist het leuke van een tuin!! Iedere week even de schoffel door de groentetuin en je hebt weinig last van ongewenste plantengroei. Toen ik nog werkte, zag ik dat ook niet. De tuin was altijd het sluitstuk van m'n lijstje, vond het wel fijn als het er netjes uitzag maar het huis en alle andere dingen gingen voor. Nu ik niet meer werk maak ik een dagelijks rondje door de tuin, pluk hier en daar wat onkruid, oogst groenten, en door het bij te houden is het ook niet zoveel werk. Dus wie weet pak je het ooit nog wel een keer weer op. Groet, Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er nu werkelijk prachtig en keurig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waarom geen bloemenweide IPV.gras ook goed voor bijen en vlinders en ik denk dat de grond daar geschikt voor is.
  P.S. gras moet je bemesten ,vertikuteren, maaien, water geven, als je voor een bloemenweide kiest ,stoppen met bemesten.
  Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bijen zorgen ook voor kruisbestuiving voor je fruitbomen , win win situatie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier hetzelfde: het riet komt steeds weer op in de moestuin, worteldoek houdt het ook niet tegen. Vraagje: hoe heb je ervoor gezorgd dat het riet niet nu door het grasperkje naar boven komt? Helemaal afgegraven zodat de wortelstokken goed verwijderd konden worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Doet mij denken aan een uitstrooiveldje...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is jammer. Heb al jaren een moestuin en nog steeds is mijn groente goedkoper en verser dan in de supermarkt. Na me werk ga ik even een uurtje in de moestuin dat is ook super rustgevend voor me. Dit jaar 8kilo aardbeien. 20paksoi.grote bloemkolen. Grote uien. Prei sla andijvie. Nu staat de winterprei der. Spruitjes en natuurlijk de boeren kool. Het geld wat ik erin heb gestoken aan zaadjes heb ik al 20keer terugverdiend aan mijn verse groentes. 😊👍

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ieder zijn ding en een moestuin in duidelijk niet jouw ding! Niet erg toch? Ik zou er heel wat voor geven om een moestuin te hebben (we hebben een dakterras met potten), maar ik heb geen idee hoeveel werk het uiteindelijk is en dus kan ik niet oordelen. Wens jullie veel plezier met jullie bijna onderhoudsvrije nieuwe tuin!

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken