Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

19 juli 2020

De portemonnee van Patrick (36)

De portemonnee van Patrick (36)

De portemonnee van Patrick (36) netto inkomsten zijn €3.500 per maand In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Patrick (36)Stel je zelf voor…


Hoi! Mijn naam is Patrick en ik ben 36 jaar oud, en samen met mijn vriendin (S) ouders van een prachtige dochter.  In het dagelijks leven werk ik in de marketing en zij in HR.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Jazeker, op mijn eigen blog https://thelittlebuffett.com schrijf ik graag over beleggen, investeren en persoonlijke financiën.

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik volg onder meer Nederlandse blogs van Zuinige man, FOB, en Porterenee. Daarnaast volg ik ook veel buitenlandse financiële blogs zoals The Motley Fool en nieuwssites zoals Yahoo Finance. En ik bekijk ook veel over beleggen en investeren op Youtube.


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


Niet veel, misschien een paar losse euro’s die er waarschijnlijk al maanden in zitten. Ik pin eigenlijk alles.

Wat zijn jullie netto-inkomsten per maand?


Mijn netto inkomsten zijn €3.500 per maand, en mijn vriendin verdient €2.600 euro per maand.

Daarnaast verhuur ik nog mijn voormalige appartement. De huurinkomsten dekken eigenlijk alle vaste lasten en hypotheek. Netto levert dit nog zo’n €450 extra inkomsten per maand op.
Inkomsten per maand
Gezamenlijk netto salaris € 6.100,00
Nettobedrag huurinkomsten € 450,00
Kinderbijslag (omgerekend per maand) € 74,00
Kinderopvangtoeslag € 190,00
Totaal € 6.814,00

huur inkomsten levert netto €450 extra op.

Wat zijn jullie vaste lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten per maand
Eigen beleggingsrekening € 1.000,00
Hypotheek € 1.580,00
TV-Internet-Netflix € 65,00
Wegenbelasting € 112,00
Gas/Water/Licht € 173,00
Schoonmaakster € 100,00
Belastingen € 191,00
Verzekeringen € 74,00
Abonnementen € 70,00
Kinderopvang € 627,00
Hypotheek & overige vaste lasten huurhuis € 650,00
Studieschuld € 100,00
Beleggingsrekening dochter € 75,00
Zorgverzekeringen € 225,00
Totaal € 5.042,00


Wat zijn jullie variabele lasten per maand?


Uitgaven variabele lasten per maand
Boodschappen € 600,00
Benzine € 55,00
Uit eten € 100,00
Kleding € 50,00
Uitstapjes € 75,00
Totaal € 880,00

Een belangrijk onderdeel van onze uitgaven is direct beleggen. We betalen onszelf dus altijd eerst als het salaris binnenkomt. Dit heb ik mezelf geleerd, zodat ik dit geld al ‘kwijt ben’ en dus niet kan uitgeven aan andere zaken. Daarna volgen de overige vaste lasten.

Als we aan het einde van de maand nog geld overhouden, dan gaat dit naar de spaarrekening voor vakanties of andere grote uitgaven. We zijn onlangs verhuisd dus op dit moment hebben we veel grotere uitgaven voor de inrichting van ons huis.

Hoe beheer je de financiën?


De financiën worden bijgehouden in Google Sheets. Ik vond hier enkel jaren geleden een voorbeeld template genaamd ‘Montly Budget’ dat ik ben gaan invullen voor onszelf.

En wie doet de financiën?


We zijn allebei wel bewust van onze uitgaven, maar ik denk dat ik wel degene ben die het meest met budgetplanning bezig is. Ik vind het leuk om onze in- en uitgaven bij te houden in het Google Sheets template. We hebben een gedeeld bestand voor onze gezamenlijke rekening, maar ik heb hem ook voor mijn eigen rekening gemaakt. Ik vind het wel een sport om aan het einde van de maand nog iets extra over te houden.


Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Jazeker, wij mogen zeker niet klagen over onze inkomsten. Toen onze dochter geboren werd, zijn we binnen een jaar na haar geboorte verhuist naar een kleinere stad met meer ruimte om het huis, en toch iets lagere hypotheeklasten. Ook zijn we allebei iets minder uur per week gaan werken om zo meer tijd te hebben voor onze dochter. Dit was financieel mogelijk en zeker een luxe omdat we nu nog steeds kunnen sparen/beleggen.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


We zijn wel bewust van onze financiën, maar houden niet daardoor onze hand op de knip. Omdat we onszelf eerst betalen van ons salaris, vinden we het geen probleem om het restbedrag makkelijker uit te geven als het een keer zo is. We hebben al gespaard, dus als we een keer een extra uitstapje willen maken, of ergens wat willen eten, dan doen we dat gewoon.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Vooral samen, en soms met onze ouders. Daarnaast hebben we ook een financieel adviseur met wie we jaarlijks onze financiële huishoudboekje doornemen.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Nee, valt eigenlijk wel mee. Ik heb wel eens een periode actief belegd (daytraden), maar dat kostte mij alleen maar geld. Sindsdien beleg ik alleen maar op lange termijn en grotendeels passief via ETF’s en indexbeleggen.

sparen voor financiële reserves

Spaar je ook maandelijks geld?


Elke maand storten we €1.000 op de beleggingsrekening, en ook €75 op de beleggingsrekening van onze dochter. Soms houden we ook nog geld over aan het einde van de maand wat naar de spaarrekening gaat.

Ik wilde bewust een beleggingsrekening openen voor onze dochter, omdat je dan het meest profiteert van tijd en het rente-op-rente effect. Met een klein bedrag per maand bouw je zo toch een leuk bedrag op over 18 jaar. Het geld is daarna voor haar studie of eerste huis.

En zo ja, waar sparen jullie voor?


Voor vakanties, maar vooral ook om financieel onafhankelijk te worden. We zien het allebei niet zitten om tot ons 70e fulltime te blijven werken. Als het mogelijk is om met minder uur per week werken ook rond te komen, of om eerder met pensioen te kunnen gaan, dan zouden we dat allebei doen. We vinden ons werk allebei heel leuk, maar iets meer balans dan 5 dagen werken en 2 dagen weekend zouden we wel fijn vinden. Een deel van onze inkomsten zou dan komen uit dividend en overige beleggingen.

geld verdienen

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Ik denk dat we allebei nog steeds werken maar niet meer fulltime. Ook wonen we nog steeds in huis dat we dit jaar gekocht hebben. Misschien heeft onze dochter tegen die tijd een broertje of zusje gekregen. Verder hoop ik dat we een stapje dichter bij financiële onafhankelijkheid zijn.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Herkenbaar verhaal. Wij bevinden ons in een ongeveer gelijke situatie maar werken wel allebei 32 uur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk om te lezen! Goed bezig. Ik vind het altijd mooi om te zien, hoe meer geld er verdient wordt, er ook meer uitgegeven wordt aan, in mijn ogen, luxe dingen. Schoonmaker, beste hypotheek en wat abonnementen. Geen kritiek hoor, absoluut niet, maar voor mij voelt het zo dat hoe meer je verdient, je dus ook echt meer uit gaat geven. Ik heb ook geen idee als wij veel meer zouden verdienen dan dat we nu doen of we dit blijven sparen of toch ook wat ruimer gaan leven.. Geen idee maar ik vind het een mooie portemonnee van!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er staat dat de huuropbrengsten de hypotheek en vaste lasten dekken van het verhuurde appartement. In jullie overzicht zit er echter wel een 'gat' in van 200 euro per maand. Helemaal dekkend is het dus niet, of mis ik iets?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan bevestigen dat het klopt :)
   Bij onze inkomsten heb ik de netto opbrengsten meegeteld. De hypotheek en vaste lasten zijn er dan al van af.

   Verwijderen
  2. OK helder. Maar dan had je de kosten van de hypotheek dus ook niet bij de kosten hoeven te vermelden. Want nu is de verhouding scheef tussen inkomsten en uitgaven.

   Verder hebben jullie het uitstekend voor elkaar. Ik zou denk ik wel wat meer sparen persoonlijk voor jullie dochter, zeker als je daar straks haar studie voor wilt betalen.

   Verwijderen
 4. Lekkere inkomens zeg. En goed bezig, 1000 euro maandelijks beleggen. Volgens mij klopt het inderdaad niet zoals het er nu staat met het huurhuis. Het lijkt alsof je er 200 euro op inlevert, maar dat klopt denk ik niet. Verder ben ik nieuwsgierig welke hypotheekschuld hoort bij een maandlast van 1580 euro. Kan je daar nog iets over zeggen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het maandelijkse genoemde hypotheekbedrag is nog zonder hypotheekaftrek. Wij 'sparen' dat eigenlijk op voor de jaarlijkse inkomstenbelasting. We hebben wel een hele lage rente van 1.74% dus we betalen relatief weinig rente en een groot deel per maand ook echt af.

   Het is misschien wat lastig omschreven, maar de huurinkomsten kloppen ook. Ik reken bij onze inkomsten enkel het deel mee wat we er echt aan overhouden, nadat de hypotheek en lasten van het huurhuis al zijn betaald.

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken