Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

14 maart 2020

Gastblog | Hoe loopt het bespaarjaar?

Gastblog | Hoe loopt het bespaarjaar?

bespaarjaar De eerste twee maanden van het jaar zitten erop! Ik heb geen kleding, schoenen of accessoires gekocht. Mijn regenpak zit deze tijd van het jaar standaard in een van mijn fietstassen. Zoals u heeft kunnen lezen op mijn eigen blog is mijn fiets, met tassen en al, nog niet zo lang geleden gestolen. 

Ik heb daarom in februari een regenpak gekocht. Maar tocht tel ik dat niet mee, ik vind dat dat bij mijn  vervoerskosten hoort. Zonder regenpak kan ik niet droog op mijn werk komen en zou ik met de auto of het OV moeten gaan in plaats van op de fiets. Het was ook geen impulsaankoop of leuk kledingstuk waar ik mijn zinnen op had gezet. Een regenpak is voor mij net zo belangrijk als opgepompte fietsbanden en werkende fietsverlichting! Dus geen onderdeel van het bespaarjaar. Beetje rare logica misschien, maar voor mij klopt het.


Ik ben geen kledingwinkels binnen gegaan, heb geen online kledingwinkels bekeken en zelfs toen ik een paar keer bij de Hema was heb ik niet toch even snel door de rekken met aanbiedingen gesnuffeld. Ik ben nog steeds tevreden met mijn huidige garderobe. In een spreadsheet houd ik bij welke kleding ik draag.

Het systeem werkt als volgt:

Iedere ochtend tijdens het ontbijt - achter de laptop - vul ik de spreadsheet in. Ik werk met kleuren: geen kleur = niet gedragen, rood = 1x gedragen, oranje = 2 x gedragen, groen = meer dan 2 x gedragen. Ik probeer alles te dragen, maar merk dat ik af en toe toch iets uit de kast pak waar ik me prettig in voel.

Ik ga het systeem waarbij ik iets pak dat vooraan hangt weer wat strakker volgen. Het liefst wil ik zoveel mogelijk wisselende combinaties aan. Dit ga ik overigens níet met mijn spijkerbroeken doen. Ik heb een nieuwe liggen, die bewaar ik voorlopig nog. Mijn andere spijkerbroeken ga ik eerst afdragen, te beginnen met de donkerblauwe die ik in januari en februari heb gedragen. Deze begint tekenen van slijtage te vertonen en is al een stuk minder donkerblauw dan een jaar geleden.


In januari en februari heb ik dus mijn donkerblauwe spijkerbroek en een grijs colbertje vaak gedragen. Ook heb ik een olijfgroen jersey jurkje en olijfgroen lang wollen vest veel aangehad, ik draag dit setje in het weekend. Daarnaast droeg ik vaak een zwarte jersey skinny met lang zwart jasje. Dat setje was makkelijk en verzorgd genoeg voor school. Een rood colbert dat ik al jaren heb en nu twee keer heb gedragen zat niet lekker en gaat op de 'kan weg stapel' aan het eind van mijn bespaarjaar.


Van mijn schoenen houd ik niet bij hoe vaak ik ze draag, die draag ik allemaal, sommige paren zeer regelmatig, andere paren wat minder vaak maar deze komen vast nog een keer van pas. Zo heb ik een aantal paar schoenen met hoge hakken, niet praktisch voor werk, maar wel leuk voor een feestje onder een mooie jurk. Ze zijn vrij tijdloos en wegdoen kan altijd nog.


Ook de jassen doen niet mee met het systeem in mijn spreadsheet. Ik draag ze allemaal, afhankelijk van het weer, de kleding die ik eronder aan heb en of ik op de fiets of in de auto ergens naar toe ga. Mijn jassen heb ik allemaal al jaren en gaan nog wel even mee ook. Geen reden om daar iets van weg te doen of nog bij te kopen.

Een paar weken geleden las ik een leuke blog van collegablogger Anja van Minimalist Dutchie. Zij maakte een lijstje met dingen waarvan zij er maar één heeft. Erg leuk en inspirerend vond ik dat. Ik wil met mijn garderobe ook naar zoiets toe. Ik heb nu nog voldoende spijkerbroeken om een paar jaar vooruit te kunnen, maar eentje zou ook genoeg zijn! En dat geldt voor meer kledingstukken.

Het voorjaar is in aantocht, ook voor die tijd van het jaar heb ik volop leuke kleding!  Op naar de volgende twee maanden van mijn bespaarjaar.

Bent u al in de verleiding gekomen om voorjaarskleding aan te schaffen?


Stella

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken