Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

21 juni 2020

De portemonnee van Emma (24)

De portemonnee van Emma (24)

Emma skerestudent In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... Emma (24)Stel jezelf voor…


Hoi! Ik ben Emma (24). Momenteel ben ik bezig met mijn onderzoeksmaster aan de Universiteit van Wageningen, oftewel de WUR. Daarnaast heb ik enkele side-hustles en ben ik onlangs een blog begonnen over persoonlijke financiën voor studenten: SkereStudent.com.

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Jazeker, dat is SkereStudent.com

En welke financiële blogs volg je graag?


Ik lees graag de posts van Lekker Leven Met Minder en die van Mr Money Moustache. Maar nog liever dan blogs, volg ik graag financial influencers via social media zoals YouTube, Instagram en TikTok!


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


€10,62. Ik gebruik eigenlijk nooit contant geld, maar ik vind het wel fijn om iets van contanten te hebben voor het geval dat.

Wat zijn jouw gemiddelde netto-inkomsten per maand?


Inkomsten
Ouderbijdrage € 505,00
Erfenis € 600,00
Zorgtoeslag € 104,00
Bijbaantjes, verkopen en overig € 360,00
Totaal € 1.569,00

€360 Bijbaantjes (freelance tekstschrijven) verkopen via Marktplaats en United Wardrobe en overig.

inkomen per maand

Wat zijn jouw vaste lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten per maand
Huur € 389,00
Zorgverzekering € 144,00
Totaal € 533,00

Wat zijn jouw variabele lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten per maand
Collegegeld en studiebenodigdheden € 237,00
Cadeaus € 81,00
Vakantie € 74,00
Boodschappen € 73,00
Verzorging & gezondheid € 50,00
Kleding & sieraden € 46,00
Huishouden & elektronica € 43,00
Uit eten & drinken € 43,00
Hobby's, vrije tijd & sport € 19,00
Vervoer € 14,00
Belasting € 10,00
Goede doelen € 3,00
Bankkosten € 1,00
Totaal € 694,00


Hoe beheer je de financiën?


Aangezien ik zo goed als al mijn uitgaven met mijn pinpas doe, is het bijhouden heel makkelijk. Gedurende de maand kan ik mijn uitgaven en inkomsten indelen in categorieën via mijn bankapp, en aan het einde van de maand maak ik ook een overzicht voor op mijn blog. Die blogposts worden elke maand heel goed gelezen. Het is nou eenmaal heel interessant om een kijkje te kunnen nemen in andermans portemonnee!

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Zeker! Mijn inkomsten zouden wat hoger mogen, maar daar ben ik mee bezig. Verder ben ik ook heel blij met mijn uitgavenpatroon. Dat zag er een paar jaar geleden namelijk heel anders uit. Ik gaf toen veel meer geld uit aan vakanties, uit eten gaan en kleding.


Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


Ik ben een big spender in de zin dat ik graag dure dingen koop. Ik houd van kwaliteit en van luxe. Maar dat doe ik niet vaak, daardoor zijn mijn gemiddelde uitgaven aan dat soort dingen  ook vrij laag. Ik koop dus liever twee keer per jaar een spijkerbroek van €150 van hoge kwaliteit zodat hij goed zit en lang mooi blijft, dan dat ik er 6 koop bij de H&M die snel verslijten. Minder producten kopen is beter voor het milieu en op deze manier wordt ik ook een stuk blijer van die dingen die ik dan wél koop.

Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Af en toe. Ik praat natuurlijk heel veel over geld en geldzaken online doordat ik een blog over persoonlijke financiën heb, maar met vrienden en familie ligt dat toch net iets anders. De reden dat ik mijn blog ben begonnen was namelijk onder andere doordat ik maar moeilijk met vriendinnen over geld kon praten! Gelukkig is mijn vriend wel heel open over geld, en kunnen we gezellig samen kletsen over beleggen enzo.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Niet echt. Ook voordat ik op mijn uitgaven ging letten kocht ik dingen die ik echt leuk/goed vond. Ik kocht alleen veel te veel.

500 euro per maand beleggen

Spaar je ook maandelijks geld?


Zeker! Al beleg ik veel meer dan ik spaar. De waarde van mijn beleggingsrekeningen is op dit moment €16.000 en op mijn spaarrekening staat €2.000. Gemiddeld spaar/beleg ik zo’n €500 per maand. Op dit moment gaat daarvan vrijwel het hele bedrag naar mijn beleggingsrekeningen, omdat ik het op dit moment niet nuttig vind om meer dan €2.000 op mijn spaarrekening te hebben staan. Mocht er iets gebeuren, dan kan ik het daarmee makkelijk 2 tot 3 maanden uithouden. Voor mij als student is dat voldoende.

En zo ja, waar spaar jij voor?


Ik wil graag mijn studieschuld afbetalen. Tot een maand geleden leende ik namelijk maximaal. Echter krijg ik sinds deze maand een erfenis van €600, en is lenen niet meer nodig. Super fijn! Mijn studieschuld is opgelopen tot €70.000, en ik hoop binnen een paar jaar ook €70.000 te hebben verzameld op mijn beleggingsrekeningen. Hopelijk kan ik dan met het rendement op mijn beleggingen mijn studieschuld gaan terugbetalen.

tijd is geld

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


Mijn vriend en ik houden allebei erg van reizen. Na mijn afstuderen zullen we waarschijnlijk een tijdje in Nederland werken, waarna we op wereldreis willen, of in het buitenland gaan wonen. Digital nomad worden dus! Hoe snel we dat gaan doen is nog niet helemaal duidelijk, maar we willen in ieder geval niet binnen 5 jaar een huis gaan kopen. Daar ben ik erg blij mee, want een studieschuld telt zwaar mee bij de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Huren geeft ons flexibiliteit en daar hechten wij op dit moment veel waarde aan.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

  1. 70.000,00 was dat écht nodig?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind dat ook een ongelooflijk hoog bedrag als studieschuld.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken