Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

1 maart 2020

De portemonnee van D (33) & E (33)

De portemonnee van D (33) & E (33)

De portemonnee van D (33) & E (33) In deze rubriek vraag ik de lezers naar de inhoud van hun portemonnee. Elke zondag komt in de rubriek De Portemonnee Van... een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Hoeveel geld komt er maandelijks in de portemonnee en hoeveel geld rolt er maandelijks uit de portemonnee. Waar doen ze het van?

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de portemonnee van... D (33) & E (33)Stel je zelf voor…


Wij zijn D (33 jaar oud) & E (33 jaar oud) en hebben een zoon van nog geen 2 jaar oud. D werkt als Vastgoed Adviseur (40 uur per week) en E werkt in de schoonheidsverzorging (32 uur per week)

Heb je zelf ook een blog op financieel gebied?


Nee.

En welke financiële blogs volg je graag?


MrMoneyMustache
PorteRenee


Wat zit er op dit moment aan geld in je portemonnee?


Ik heb geen portemonnee meer. Alleen in mijn auto heb ik nog wat kleingeld liggen voor o.a. het boodschappenwagentje. De pasjes zitten in mijn telefoonhoes.

Wat zijn jullie netto-inkomsten per maand?


Inkomsten per maand
Salaris D € 2.855,20
Salaris E € 2.250,00
Hypotheek rente aftrek € 193,33
Kinderopvangtoeslag € 407,58
Kindertoeslag (gemiddeld p.m) € 73,83
Totaal € 5.779,94

D: €2.855,20 per maand excl. vakantiegeld, E: Variabel loon maar gemiddeld komt het uit op € 2.250,- euro per maand excl. vakantiegeld. Dit is ook excl. het belastingvoordeel van de IACK (inkomensafhankelijke combinatie korting) welke we dit jaar voor het eerst zullen krijgen. We verwachten toch een bedrag van om en nabij de 2.000,- euro, mooi meegenomen.


Wat zijn jullie vaste lasten per maand?


Uitgaven vaste lasten per maand
Hypotheek (bruto) € 940,96
TV/Internet/Netflix/Spotify € 63,50
Gas / licht + water € 76,44
Sport € 21,66
Telefoons € 37,00
Lenzen € 13,12
Verzekeringen 9incls zorg, autp's, etc) € 294,06
Wegenbelasting 2 auto's € 138,00
Bruto kinderopvang € 600,40
Bankrekeningen € 4,35
Gemeentelijke belastingen en heffingen € 86,83
ANWB € 8,88
Glazenwasser € 8,50
Sparen zoon € 50,00
Totaal € 2.343,70


Wat zijn jullie variabele lasten per maand?


Variabele lasten per maand
Boodschappen (gemiddeld) € 300,22
Brandstof 2 auto's € 210,02
Overige kosten uit eten, cadeaus, uitjes € 889,76
Totaal € 1.400,00

Op 2019 gebaseerd gaat hier ongeveer 1.400,- euro per maand aan op. Van deze 1.400,- euro heb ik 2 zaken in beeld momenteel. Dat zijn de boodschappen en brandstof. De rest bestaat dan uit; uit eten, cadeaus, uitjes en andere leuke dingen. Boodschappen (gemiddeld per maand, excl luiers en schoonheidsproducten). Dan blijft er dus gemiddeld zo ongeveer 2.000,- euro per maand over om te sparen.

Hoe beheer je de financiën?


We hebben beide een eigen rekening waar ons salaris op binnen komt. Zodra dit binnen komt maken we alles over naar de gezamenlijke rekening op 700 euro na. Deze 700 euro (op beide rekeningen dus) gebruiken we voor alle variabele lasten in de maand.

Dan hebben we 1 gezamenlijke rekening waar alle toeslagen op gestort worden en waarvan alle vaste lasten automatisch afgeschreven worden. Alles wat er dan ‘over’ is net voordat we onze salarissen krijgen, gaat naar de spaarrekening, welke aan de gezamenlijke rekening gekoppeld zit. Onze zoon heeft ook een eigen spaarrekening.

Vanaf het moment dat wij een huis gekocht hebben samen (2015) ben ik alles gaan bijhouden in excel. Dit is een uit de hand gelopen hobby geworden want ik heb in mijn bestand nu tabbladen voor:
 • kosten per auto per jaar,
 • onderhoudsplanning van het huis met daarin de kosten
 • pensioenopbouw
 • hypotheekbetalingen en stand van zaken mbt de hypotheek
 • lonen/salaris D
 • lonen/salaris E
 • meterstanden per maand bijgehouden met de graaddagen hierin verwerkt
 • maandelijkse uitgaven (variabele uitgaven)
 • vaste laste overzicht
 • spaargeld


En wie doet de financiën?


Ik (D) vind het heerlijk om overal inzicht in te hebben en op deze manier hebben we al veel kosten bespaard. Ik lees op deze blog vaak dat de vrouwen de financiën bijhouden, voor mijn gevoel vaker dan dat de mannen dat doen... Mijn vrouw doet er niets mee, ze moet er om lachen maar is er wel blij mee dat ik het doe. Gelukkig denken we hetzelfde over hoe we met ons geld om gaan.

Tevreden met de inkomsten en uitgaven?


Ja, we zijn ons ervan bewust dat we het goed hebben. We zouden alleen het liefst de hypotheek zo snel mogelijk af willen lossen zodat we die maandelijkse last snel zien zakken. Het lijkt ons een heerlijk gevoel om die vaste lasten te missen zodat onverwachte financiële tegenvallers makkelijker opgevangen kunnen worden.

Houd je je geld in de knip? Of geef je het ook makkelijk uit?


We geven het geld bewust uit maar kunnen ook veel geld uitgeven aan iets moois of nuttigs. Ik zoek wel altijd naar de beste deal (beste prijs kwaliteit verhouding dus niet persé het goedkoopste).


Praat je met anderen over geld? Hoe wordt er gereageerd?


Thuis zijn we altijd heel open over geld geweest. Van salaris tot wat zaken kosten. Dat heeft mij van jongs af aan inzicht gegeven hoe ik met geld om wil gaan. Met vrienden soms ook, alleen merk ik vaak ook dat er nog een soort van taboe op heerst. Veel mensen willen er zelf niet veel over zeggen en dat is natuurlijk ook prima.

Mensen die horen hoe wij met geld om gaan reageren het eerst een beetje verbaast en vinden het soms wat overdreven. Ik kan er van genieten als zij dan na een tijdje toch bij mij komen met vragen over hoe wij bepaalde zaken geregeld hebben.

Heb je wel eens een financiële misser gehad?


Niet echt. 5 jaar geleden kochten wij een huis en hebben de rente toen vastgezet voor 20 jaar. Achteraf gezien hadden we dat beter niet kunnen doen... maar dat is achteraf en konden we op dat moment natuurlijk niet veel aan doen.


Spaar je ook maandelijks geld?


We hebben een aantal spaardoelen waaraan ik een spaarpercentage heb toegekend. Omdat wij iedere maand variabele inkomsten hebben en variabel uitgeven, sparen we dus ook variabel. Een percentage bied daarom uitkomst voor ons. We kennen op dit moment de volgende spaardoelen:
• Extra aflossing hypotheek (20%)
• Huis/Tuin (onderhoud en aanpassingen/verbouwingen) (40%)
• Auto (onderhoud en vervanging) (20%)
• Vakantie (20%)

Iedere 1.000,- euro die we sparen voor de extra aflossing van de hypotheek worden meteen overgemaakt. Dat mag volgende maand weer is de verwachting.

Voor deze spaardoelen hebben we momenteel, net na een verbouwing thuis, in totaal 13.000,- euro gespaard. Verder reserveren we altijd 5.000,- euro voor onvoorziene zaken. Deze worden dus niet onderverdeeld in bovenstaande spaardoelen.

We gaan even in de toekomst kijken. Hoe zien jouw financiën er over 5 jaar uit?


We verwachten nog wat te groeien in salaris en hebben ons voorgenomen om qua vaste en variabele kosten zo min mogelijk te gaan stijgen. Het geld wat we dan meer overhouden willen we dan voornamelijk gebruiken om de hypotheek versneld mee af te lossen.

Ook een keer meedoen? Meld je aan!

Op dit moment zijn er weinig nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De portemonnee van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen portemonnee verhaal.

Aanmelden kan via zuinigeman@gmail.com of via de contactpagina. Je ontvangt vervolgens de vragenlijst per e-mail. Je kan uiteraard ook anoniem meedoen.

 1. Wat een mooi overzicht! Jullie hebben het prima voor elkaar zo te zien. Valt me alleen op dat de post overige (cadeaus, uitjes, enz) erg hoog is. Bijna 900 euro per maand, maar wellicht is dat een bewuste keuze omdat jullie al flink kunnen sparen/aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Mandy. Die is inderdaad behoorlijk hoog, maar hier kopen we ook drogisterij producten van (luiers, schoonheidsproducten, etc) en kleding als het nodig is. Komt niet altijd op maar dat hoeft natuurlijk ook niet persé.

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het een prachtig verhaal! En ik kon mijn lachen niet onderdrukken bij de uit de hand gelopen tabs van de excelsheet. Bij ons is precies hetzelfde gebeurd (inmiddels zo'n 10 tabs). Heb ook steeds weer nieuwe handigheidjes gebouwd. "Meterstanden per maand bijgehouden met de graaddagen hierin verwerkt" vind ik erg interessant. Kun je die hier niet delen? Mijn ervaring is dat door zoveel overzicht te creeren je steeds minder geld uitgeeft. Er is steeds minder verspilling. Hierdoor hebben wij de hypotheek enorm terug kunnen brengen. Ik denk overigens dat het niet iets is van man of vrouw, maar gewoon van degene die het interessant vindt en leuk vindt om te bouwen en te rekenen. De overige kosten vond ik trouwens niet hoog. Die zijn bij ons net zo hoog. Maar als je bijv. al eigen risico moet betalen ofzo, is het zo op.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken