Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

26 februari 2020

De hypotheek van T (30) & M (29)

De hypotheek van T (30) & M (29)

De hypotheek van T (30) & M (29) Hypotheekvrij zijn wie wil dat nou niet? Er zijn mensen die hypotheekvrij leven. De laatste jaren zijn er veel mensen gaan aflossen op de hypotheek om zo financieel onafhankelijk te worden. Daardoor kunnen ze minder gaan werken, financieel vrij(er) worden of eerder met pensioen gaan.

In de rubriek De hypotheek Van gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van een lezer. Want ja, wie is er niet nieuwsgierig naar de hypotheek van een ander?

hypotheek verhaal

Deze week gaan wij een kijkje nemen in de hypotheek van... T (30) & M (29)


Stel jezelf voor…


Wij zijn T 30 jaar en M 29 jaar, wij wonen in Rotterdam Centrum met onze kat. Wij wonen ondertussen al 6 jaar in dit appartement, welk we eind 2013 hebben gekocht. Wij werken beide fulltime (36 uur en 40 uur)

Wat voor type woning heb je gekocht?


Wij wonen in een 2-kamer appartement (60m2) in een woontoren. Wij wonen op de 16e verdieping, met uitzicht op het centrum, de Nieuwe Maas en de bruggen.

En waarom heb je deze woning gekocht?


T werkte al een paar jaar als verpleegkundige. M was net afgestudeerd en woonde op kamers in Den Haag, en had nog geen baan. Wij hadden al 2 jaar een relatie en we waren het zat om regelmatig heen en weer te reizen om elkaar te zien. Vandaar we hadden besloten om te gaan samenwonen. Aangezien T in Rotterdam werkt en M nog werkzoekend was, hebben we ervoor gekozen om in Rotterdam Centrum te wonen. Dit zodat er een goede OV verbinding is voor een potentieel nieuwe baan van M.


Waarom heb je gekozen voor een koopwoning en niet voor een huurwoning?


T verdiende al boven het inkomen van sociale huur, en we vonden beiden het bedrag voor een woning in de vrije sector het niet waard. Eind 2013 was er nog geen ‘’huizencrisis’’ in Rotterdam, dus we konden meerdere woningen bezichtigen zonder haast/druk. Ook waren de huizen nog betrekkelijk goedkoop.

Ook hadden we al besloten om zo snel mogelijk hypotheekvrij te willen leven en zonder /minder grote vaste lasten in de toekomst. Dus dan kom je al snel op kopen uit, bij huur blijf je toch elke maand een bedrag betalen en ‘’bouw je niets op’’

Welke hypotheek/schulden heb je?


We hebben een annuïteitenhypotheek met NHG, afgesloten bij ING.
Rentevast periode loopt eind 2020 af. (periode van 7 jaar)
Wij verwachten dan een fors lagere rente te krijgen (met een lagere maandlast)


Wat was de hoogte van de hypotheek bij afsluiten?


Wij hebben de kosten koper en overige kosten zelf betaald, en dus alleen een hypotheek voor de huizenprijs zelf. Deze was 180.000 euro. Ook omdat we bijna alle meubels en apparatuur kregen van familie en vrienden bij het samenwonen, konden we nog een extra bedrag gelijk aflossen.

Is de waarde van je huis hoger of lager dan je hypotheek?


Deze appartementen worden nu verkocht voor gemiddeld 300.000 euro. Laatste aanslag mbt WOZ-waarde was 308.0000 euro. Dus de waarde van ons appartement ligt nu een stuk hoger.

Wat zijn de maandelijkse lasten van de hypotheek?


Omdat wij elke keer tussentijds wat aflossen, is de bruto hypotheekbedrag nu 668 euro per maand.


Los je ook extra af op de hypotheek?


Ja, wij lossen oa af met de HRA en we sparen hier elke maand een bedrag voor.

En hoeveel is er al afgelost op de hypotheek?


Ongeveer 60.000 euro.

Waarom ben je gaan aflossen op je hypotheek?


We willen zo snel mogelijk minder werken, maar nog wel fijn kunnen leven.  Ook geeft het ons een gerust gevoel voor de toekomst, er kan altijd wel iets gebeuren m.b.t. werk. Dan scheelt het al een stuk als je dan lagere verplichte maandlasten hebt.


Had je een aflosplan gemaakt?


Nee. Wij lossen af wat we kunnen en willen.

Hoe voelt het aflossen? En hoe hou je het vol?


Het geeft ons een fijn gevoel. En we beseffen ook dat we redelijk goed verdienen. Hierdoor is het best vol te houden zonder er dingen voor te laten.

Welke dingen laat je voor het aflossen?


Wij proberen zo goedkoop mogelijk op vakantie te gaan. Ook leven we redelijk minimalistisch, we kopen weinig tot geen nieuwe meubels.


Wat is het hypotheekbedrag op dit moment?


120.143 euro.

Heb je nog tips voor mensen met een hypotheek? Die nog niet aflossen of twijfelen om af te lossen op de hypotheek?


Als je het financieel kan permitteren, gewoon doen. Het geeft een gevoel van vrijheid en het is fijn om de maandelijkse lasten omlaag te zien gaan!

Ook een keer meedoen? Meld je aan!


Ben je druk aan het aflossen of juist niet aan het aflossen? Ben je al hypotheekvrij? En wil je jouw verhaal delen aan de hand van een vragenlijst? Op dit moment zijn er geen nieuwe aanmeldingen voor de rubriek De hypotheek van... Lees jij de rubriek ook zo graag? Zonder aanmeldingen is er geen hypotheek verhaal.

Meld je dan via zuinigeman@gmail.com of via de contact pagina aan en vermeld daarbij de hypotheek van. En dan staat jouw verhaal binnenkort op Zuinigeman om anderen te inspireren.
Meld je aan voor de hypotheek van...
  1. Goed bezig! Ben benieuwd wat de nieuwe rente jullie straks gaat brengen. Als ik jullie openstaande hypotheekbedrag vergelijk met het mijne (met een vrij lage rente), gaat er straks nog flink wat vanaf.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel goed. En de aflossing geeft je meteen een maandelijks rendement in de vorm van lagere verplichte vaste lasten!

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken