Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

23 februari 2019

Gastblog | Erfpacht

Ik woon in Amsterdam, en daar zijn, ik geloof alle of anders bijna alle, huizen gebouwd op erfpachtgrond. De grond is eigendom van de gemeente  en de eigenaar van het huis betaalt een jaarlijkse canon, of koopt het met een groot bedrag voor lange tijd af.

In 2017 is besloten huiseigenaren de kans te geven de erfpacht eeuwig af te kopen. Of een canon vast te leggen voor eeuwig. Voordeel hiervan is dat je dus nooit meer voor verrassingen komt te staan. Of de rekening is voor altijd betaald, of je weet al wat je gaat betalen wanneer je erfpacht periode afloopt. Verder krijgt de snelle beslisser ook nog een vette "korting".

Amsterdam erfpacht canonpercentage


Ik vind het moeilijk in te schatten wat dit nou feitelijk inhoudt. We krijgen 25 % korting en wie voor 1 janauari 2020 besluit krijgt nog eens 10% korting. Dus, kennelijk heeft de gemeente berekend wat ze een goede prijs zouden vinden voor eeuwig afkopen of de prijs eeuwig vastleggen, en daar komt dus die korting op. Maar het bepalen van wat die canon zonder korting zou moeten zijn...hoe doen ze dit eigenlijk? Op de site van de gemeente Amsterdam vind ik dat de canon een percentage is van de grondwaarde. Het zogenaamde canonpercentage, wat afhankelijk is van het rendement op staatsleningen. En de grondwaarde wordt vastgesteld door een bepaald percentage te nemen van de WOZ waarde. In Amsterdam kan tot wel grofweg de helft van de WOZ waarde toegekend worden aan de grond. (Die dus eigenlijk niet van de eigenaar van het huis is.) Leg je de canon voor 1 jaar vast dan is het canonpercentage lager dan wanneer je het voor langere tijd vastlegt. Voor zekerheid betaal je. En zekerheid is in deze wel fijn, gezien de WOZ waarden die echt door het plafond schieten in deze stad. Wat voor een groot deel komt door stijgende grondprijzen, waar een koper dus wel voor betaald zonder eigenaar te worden van de grond, en dan vervolgens de gemeente geld moet geven voor het gebruik....pfff.  In ieder geval, voor eeuwig vastleggen, dat is toch ook voor de gemeente een heel nieuwe kwestie. Het zal toch voor een deel natte vingerwerk zijn...


Eeuwigdurende erfpacht


Maar goed, volgen we het nog of slaapt iedereen al;-) Ik denk zelf wel, dat het heel handig is een besluit te nemen hierover. Of je nou eeuwig afkoopt of de canon die in de toekomst betaald moet worden alvast vastlegt, het is een goede deal. Niet alleen door de korting. Maar vooral eigenlijk  door de WOZ waarde die gebruikt wordt, dat is nl. de WOZ waarde van 2014 of 2015, afhankelijk van welke van de 2 het laagst is. En de WOZ waarden waren toen vele tienduizenden euro's lager dan ze nu zijn, en hoogstwaarschijnlijk nog veel lager dan ze in de toekomst zullen zijn. Ik was dus heel nieuwsgierig waar het voor mij op uit zou komen en ben direct toen het kon, oktober 2017, begonnen met het hele aanvraagproces. De gemeente werd echter een beetje overvallen door hoeveel werk hier feitelijk aan vast zit en pas nu bijna anderhalf jaar later heb ik mijn aanbieding binnen. Eeuwig afkopen zou mij 5400 kosten, leg ik de canon vast dan betaal ik wanneer mijn erfpacht afloopt 325 per jaar gecorrigeerd voor inflatie. Dat is vanaf 2054. De vorige eigenaar van mijn huis, een woningbouwcorporatie, is namelijk zo vriendelijk geweest de erfpacht tot dat jaar af te kopen.
"In 2054 ben ik of niet meer in leven, of ik woon hier hoogstwaarschijnlijk niet meer." 
Ik hoef niet lang na te denken. Ik vind 5400 euro op zich een goede deal maar ook een hele smak geld. In 2054 ben ik of niet meer in leven, of ik woon hier hoogstwaarschijnlijk niet meer.  Ik doe dit dus feitelijk niet voor mijzelf. En al is dat wel zo dan is 325 euro ( gecorrigeerd voor inflatie) per jaar goed op te brengen. Zeker aangezien ik tegen die tijd allang  geen hypotheek meer heb. Ik zou nog in de verleiding kunnen komen het toch eeuwig af te kopen, om dan bij verkoop een hogere prijs te kunnen krijgen. Maar ik verwacht dat ook voor de mensen aan wie ik mijn huis ga verkopen in de toekomst, het jaar 2054 ook nog zo ver van hun bed show is, dat het de waarde van mijn huis niet noemenswaardig zal laten stijgen. Ik gebruik mijn spaargeld dan liever om op een andere manier waarde aan mijn huis toe te voegen.

Notaris kosten


Deze erfpacht nu laten vastleggen kost wel geld, ik moet er namelijk voor naar de notaris. Ik reken op zeker 300 euro. Maar ik doe het toch. Bij verkoop heeft een volgende koper dan in ieder geval die zekerheid. En al is dat voor diegene niet belangrijk omdat het bijvoorbeeld een starter op de markt is en hij/zij voor 2054 ook allang weer vertrokken is, dan neemt die persoon dat toch ook weer mee wanneer hij/zij gaat verkopen. Ik denk dus dat het de investering van die paar honderd euro wél waard is.

Deze gastblog is geschreven door Saskia, 1 x per 2 weken schrijft Saskia een gastblog op zaterdag.

Ben benieuwd, hebben we lezers die ook hierover een beslissing gaan nemen of hebben genomen?

  1. Persoonlijk zou ik de erfpacht eeuwig durend afkopen. Ik zou het prettig vinden en meer geld er voor over hebben om dan een woning te kopen. Nu is de markt in Amsterdam best goed en raak je het zonder eeuwig durende erfpacht ook wel aan de straat stenen kwijt.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken