Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

8 februari 2019

Hoe begin je met een noodbuffer

Hoe begin je met een noodbuffer

Er kan veel gebeuren in een mensen leven, ziekte, verlies van baan, de auto gaat kapot. Het zijn allerlei gebeurtenissen waar je je niet zo een, twee, drie iets aan kunt doen. Voor zulke gebeurtenissen is het verstandig om geld achter de hand te hebben, in de vorm van een  financiële noodbuffer.

Hoe slaag je erin om maandelijkse je rekeningen te betalen en nog steeds genoeg geld achter de hand te houden. Je weet dat je wat geld opzij moet zetten voor noodsituaties, maar je bent niet helemaal zeker hoe je dat voor elkaar krijgt. Misschien bent je al bezig geweest met een noodbuffer en is het uiteindelijk niet gelukt. Hieronder zijn zes eenvoudige stappen om te bouwen aan een noodbuffer ongeacht je huidige inkomen.


Maar wat is een nood buffer?


Een financiële noodbuffer is een bedrag op je spaarrekening die je in tijden van nood kan aanbreken. Het voordeel van zo’n noodbuffer is dat je niet direct in de financiële problemen komt, als er een gebeurtenis zich aandient. Want je hebt immers geld achter de hand voor deze gebeurtenissen.

Hoeveel buffer moet je hebben?


Dat ligt natuurlijk ook aan een aantal zaken, ben je alleen, met zijn tweeën of met een heel gezin en inkomen en leeftijd spelen ook mee. Heb je een huurwoning of een koopwoning? Dat speelt ook mee. Als de cv-ketel stuk gaat dan bel je met de woningbouwvereniging of verhuurder als je een huurwoning hebt, dan word de cv-ketel gerepareerd.

Heb je een eigen woning en gaat dan de cv-ketel stuk, dan moet je het betalen uit eigen zak of een dure lease cv-ketel nemen. En zo gaat het niet alleen om je woning maar ook om de auto, wasmachine, koelkast en ga zo maar door. Het is niet zo makkelijk te zeggen hoeveel je nodig hebt, maar een maandsalaris van 6 maanden heb je wel minimaal aan buffer nodig.

David Bach is een financieel specialist uit Amerika, hij heeft een aantal vuistregels: hij adviseert om als twintiger ongeveer driemaal je maandelijkse uitgaven als noodbuffer achter de hand te hebben. Als dertiger moet je drie toe zes maanden aan maandelijkse uitgaven reserveren, als veertiger 6 tot 12 keer de maandelijkse uitgaven en als vijftiger 12 tot 24 keer de maandelijkse uitgaven. Als je ouder wordt ben je ook kwetsbaarder om inkomen te verliezen en meestal verdien je ook meer geld als je ouder bent, daarom loopt de noodbuffer op als je ouder bent.


Start een nood buffer in 6 eenvoudige stappen



1. Bepaal het bedrag van je noodbuffer


Er zijn een heleboel meningen over hoeveel geld je in een noodbuffer moet stoppen. Maar het enige advies wat gegeven kan worden is wat voor jou van belang is. Vraag jezelf af hoeveel geld je achter de hand wil houden om je financieel veilig voelen, Heb je een bedrag bepaald? Zorg ervoor dat je dat bedrag gaat sparen en bewaren in je noodbuffer. Kan je geen bedrag bepalen? Ga dan naar stap 2. Heb je wel een bedrag bepaalt dan kan je stap 2 overslaan.

2. Bereken je maandelijkse kosten


Breng je reguliere vaste maandelijkse lasten in kaart. Schrijf alles op in een schriftje of in een excel bestand en maak een lijst om inzicht te krijgen in je maandelijkse uitgaven. Kijk ook naar de kosten van onderhoud aan je eigen woning (als je die hebt) of de vervangings-waarde van je auto. Zo krijg je meer inzicht om een bedrag te bepalen voor je noodbuffer. Heb je een eigen woning, een auto en duurdere spullen in huis en moet je het laten repareren of vervangen, dan is het ook verstandiger om een grotere noodbuffer aan te houden.

3. Een spaarrekening openen


Zodra je weet hoeveel geld je wilt opslaan in je noodbuffer, is het tijd om te kiezen waar je je geld gaat bewaren. Aangezien je bij een calamiteit ten aller tijden snel bij je geld wil komen, moet je je noodbuffer vrij toegankelijk houden, het is dan logischer om een (gratis) internetspaarrekening te openen.

4. Bepaal hoeveel geld je kunt veroorloven om te sparen


Heb je geen noodbuffer? Het belangrijkste is dat je vandaag nog begint met een noodbuffer. Heb je je financiën inzichtelijk, dan kan je bepalen hoeveel geld je elke maand kan sparen voor je noodbuffer. Zelfs 10 euro per maand zal helpen, dus maak je geen zorgen als dat alles is wat je je kan veroorloven om maandelijks te sparen. Als je start met een klein bedrag per maand, kan je altijd je bedrag verhogen. Het kost even tijd om aan je gewenste bedrag in je noodbuffer te hebben.

5. Instellen van automatische betalingen


Spaar maandelijks automatisch een geld bedrag voor je noodbuffer. Plan dit in, zodat je het niet vergeet. Je kunt dan achteroverleunen en je saldo groeit maand na maand. Stel aan het begin van elke maand of telkens wanneer je salaris gestort word een automatische opdracht naar de spaarrekening voor je noodbuffer. Zo krijg je minder kans om het geld te vergeten te sparen en kan je het ook niet gebruiken voor anderen dingen.

6. Besparen op allerlei uitgaven


Probeer geld te besparen op allerlei uitgaven. Zodra je ergens geld op bespaart, kan je je maandelijks spaar bedrag voor de noodbuffer verhogen. Je noodbuffer groeit dan veel sneller naar jouw gewenste bedrag wat je in stap 1 bepaalt hebt. Zuinige man heeft ook een slimme checklist om geld te besparen in 2019 geschreven. Volg de geldbesparend checklist en misschien kan jij ergens nog geld besparen en je noodbuffer extra aanvullen.

Heb jij een noodbuffer? En bij wel bedrag voel jij je veilig?

  1. Zekers hebben wij een buffer, maar deze keldert hard helaas, oudste dochter start met rijles, hypotheek overgesloten dus extra kosten zoals notaris en taxatiekosten en vanaf de zomer studerend kind, dus blij met buffer maar er is niet tegen te sparen momenteel😢

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja maar hij is minimaal op dit moment. Wel nog beleggingspotje achter de hand. Doel voor dit jaar is om het te vullen tot 2 netto maandsalarissen. Daarnaast hebben we aparte rekeningen voor reserveringen zoals bijvoorbeeld voor het in 1x betalen van de zorgverzekering of het vervangen van de auto.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik gebruik een hele grove methode: gewoon standaard zoveel mogelijk geld doorsluizen naar de spaarrekening. Elke keer dat ik wat heb, huppekee naar de spaarrekening. Dat maakt dat het voelt alsof ik er niet meer aan kan zitten, en dat werkt heel goed voor mij gelukkig.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De Amerikaanse sociale vangnetten zijn anders dan de Nederlandse. De Amerikaanse visie en bedragen voor buffer op Nederland plakken vind ik daarom onzin. Maar goed, ik heb wel een buffer.

    BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken