Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

24 januari 2019

Zuinig leven heeft voordelen | Ontdek 5 voordelen van zuinig leven

Zuinig leven heeft voordelen | Ontdek 5 voordelen van zuinig leven

Een eenvoudig leven en zuinig leven klinkt een beetje saai en erg sober maar als je weinig geld tot je beschikking hebt en eenvoudig en zuinig leeft, heeft het zo zijn voordelen. Een stuk meer dan je in eerste instantie zal denken.

Hoe minder geld ik uitgeef, hoe minder geld ik moet verdienen en hoe minder ik kan werken. Ik leef al enkele jaren vrij zuinig (al kan het altijd meer), maar ik probeer zoveel mogelijk uit mijn ene euro te halen en meer plezier en tijd te ervaren voor minder geld. Hoe minder euro's ik uitgeef hoe meer vrijheid en vrije tijd ik ervoor terug krijg. Hieronder beschrijf ik 5 voordelen van zuinig leven

5 voordelen van zuinig leven


1. Je houdt meer geld over


Eenvoudig leven en zuinig leven zorgt ervoor dat je geld overhoud. Leef beneden je stand en daardoor geef je minder geld uit dan er binnenkomt. Als je meer geld over houd kan je met het geld gaan sparen en omdat je zuinig leeft spaar je sneller dan ooit. Een goed gevulde spaarrekening geeft een vrij gevoel in je hoofd.

Je kan je schulden gaan aflossen en daardoor krijg je nog meer rust in je hoofd. En als spaarrekening goed gevuld is kan je altijd nog nadenken om je geld te gaan investeren. Je kan denken aan geld beleggen of denken aan het kopen van een woning of een je eigen koopwoning duurzamer maken. Ik zet maandelijks geld opzij voor op de spaarrekening en een gedeelte daarvan gebruik ik om onze koopwoning duurzamer te maker. Door aan de ene kant zuinig te leven kan ik op de lange duur wel comfortabel wonen en duurzamer gaan leven.

2. Je hebt minder lasten


Als je zuinig leeft dan gaan je maandelijkse vaste lasten omlaag. Je gaat besparen op de vaste lasten en neemt elke maandelijkse vaste lasten onder de loep als het goedkoper kan. Hoe minder je aan abonnementen en vaste lasten hebt hoe minder administratie je hebt.

Je krijgt niet alleen vaste lagere lasten. Maar ook je hoeft krijg minder lasten, je krijgt minder geldzorgen, je kan meer gaan sparen, je komt niet meer elke maand geld te kort, je hoeft minder te gaan winkelen, vergelijken en verlangen naar nieuwe producten en of diensten, je krijgt simpelweg meer rust in je hoofd. En meer rust in je hoofd is beteren voor je geest en voor je gehele gezondheid.

4 jaar geleden had ik ook veel geld zorgen omdat ik steeds maar geld te kort kwam en daar viel weer een rekening op de deurmat die ik niet kon betalen, dan neem je maar contact op om het maandelijks te gaan betalen, dit zorgde voor veel meer stress en veel meer administratie. Uiteindelijk heb ik alles nu op orde en veel minder aan kop zorgen.

3. Je hoeft minder hard te werken


De meeste mensen werken keihard week in week uit, jaar na jaar en geven (bijna) al hun geld uit wat ze verdienen. Als je eenvoudig en zuinig leeft en bewust beneden je stand leeft en daardoor heb je minder geld nodig om rond te kunnen komen.

Zo heb ik aan het begin van mijn carrière altijd (6 jaren) 28 uur per week gewerkt en op mijn 29ste in 2017 ben ik 4 uur per week minder gaan werken, dat kan doordat ik veel zuiniger leef en minder inkomen nodig hebt.

Misschien ga ik over een aantal jaren wel een carrière switch maken, je weet het nooit. Als je immers van weinig rond kan komen, kan je zo'n verandering van baan wel gaan doen. Maar als je al het geld wat binnenkomt ook uitgeeft en maandelijks net rond kan komen van je salaris en in vaste dienst bent, dan denk ik dat je toch niet zo snel van baan of carrière gaat veranderen als iemand die met weinig inkomen kan rondkomen.

4. Je wordt minder materialistisch


Als je zuinig leeft geef je ook minder om materialisme. Teveel spullen maken je ongelukkig want er zijn altijd mooiere, betere en luxere spullen te koop. Door zuinig te leven helpt je deze cyclus te doorbreken. Je begint te beseffen dat al die nieuwe spullen je niet gelukkiger maken, het kost veel tijd en geld. Je word minder snel in de verleiding gebracht als je minder materialistischer bent.

Minder spullen en minder bezit word ook steeds populairder en word niets voor niets veel geschreven over minimalisme en consuminderen. Minimalisme en consuminderen hoort ook bij een zuinig leven.

5. Je hebt meer tijd


Je hebt meer tijd over als je zuinig leeft. Want je koopt bijna geen spullen en als je spullen koop heb je ze vaak echt ook nodig. Maar spullen hebben kost ook tijd, zo moet je spullen gaan afstoffen, opruimen het kan kapot gaan en je moet het repareren.

Als je minder gaat werken hou je ook meer tijd over voor je eigen vrijheid en geluk. Je kan eenvoudige dingen in het leven doen, wat minder geld kost. Als je meer tijd hebt kan je ook meer zelf gaan doen en ondernemen. Zelf een picknick organiseren met je gezin of beste vriendin in plaats van te eten in een restaurant. Met de kinderen naar een speeltuin in de buurt in plaats van een indoor speelparadijs. Genieten van een wandeling door de natuur in plaats van in de avonduren gaan sporten na werktijd.

Financieel onafhankelijk

Financieel onafhankelijk worden dat willen steeds meer mensen door zuinig aan te doen en zuinig te leven maak je alvast een begin om financieel onafhankelijk te worden. Financieel onafhankelijk worden gaat niet zomaar op een of andere dag het gaat vaak in kleine stappen. Zuinig leven is een kleine stap daarin. Hoe simpeler je leeft, hoe vrijer je wordt.

Wat betekent voor jou zuinig leven?

 1. Feitelijk heeft natuurlijk iedereen even veel tijd op een dag. Door zuiniger te leven hoef je minder tijd van die dag te besteden aan betaald werk. En door je wensen bij te stellen (minder dingen te willen kopen) hoef je nog minder tijd te besteden aan betaald werk.
  Het grootste voordeel wat ik zie is: keuzevrijheid en rust.
  Door niet alles te willen, of niet alles nu te willen heb ik meer keuze in hoe ik mijn tijd wil besteden. En doordat ik kan sparen ervaar ik rust (als ik al wat wil kan ik het kopen. Ik hoef niet wakker te liggen van rekeningen).
  Puckie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik kom uit een rijk geslacht, zo van "nee he, alwéér een Rolex". Dat geeft ook precies aan waarom ik als kind al wilde minderen met alles. Het sjachrijn, de ontevredenheid, het altijd uit zijn om de anderen de ogen uit te steken met wat jij hebt aangeschaft.
  Zuinig zijn geeft mij een gevoel van tevredenheid, tevreden kunnen zijn met gewone dingen. Een bloeiende struik in de tuin, een mooie zonsondergang of maansverduistering,de geur van gebakken brood(en het lekkere brood zelf he)Ik zie zuinig leven als verrijking van mijn leven. Ik word wel meewarig aangekeken dat ik als arme sloeber leef, maar goed, zo hoofdschuddend kijk ik naar hen dat ze als arme geest leven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier word ik blij van... mensen die eenvoud en minder als prettig ervaren! Nicolet

   Verwijderen
 3. IK ben zuinig maar anders dan vroeger, toen kocht ik goedkope spullen om minder uit te geven. Nu koop ik op zich duurdere spullen ,maar doe daar veel langer mee en ben daardoor in verhouding toch zuiniger dan vroeger. Zo kocht ik afgelopen jaar een behoorlijke dure winterjas, maar verwacht wel dat ik er langer mee doe dan de vorige jas die ik voor weinig kocht, die goedkope jas was niet echt warm en bovendien niet waterdicht, daardoor moest ik er een 2e jas bij kopen, want de jas was na een onverwachte regenbui doorweekt en de volgende keer dat ik de deur uit moest niet droog. Mijn nieuwe jas is wel water en winddicht , zit warmer en ik kan de voering in het voor en najaar dragen als tussen jas. Door in 1e instantie meer uit te geven , ben ik toch goedkoper uit. Zuiniger leven betekend voor mij niet minder uitgeven, maar wel veel bewuster en dat is zuiniger.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind dat ik minder materialistisch ben geworden en dat bevalt heel goed! Daarnaast besteed ik veel minder tijd aan winkelen dan vroeger en ook dat is fijn! Inmiddels vind ik winkelen zelfs vervelend dus doe ik het zo min mogelijk! Gr Nicolet

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag zuinige man,
  Door ziekte Ben ik even een weekje verplicht thuis en ben begonnen met lezen van blogs van af het begin.
  Ik volg er al een paar meer
  Wat ik jammer vind aan jouw blog dat we geen inzicht krijgen in jouw(jullie) inkomsten en uitgaven. Ik weet dat vriendlief dit niet wil, maar zou jouw blog wel een stuk interessanter maken.
  De wekelijkse boodschappen/weekmenu en meterstanden kunnen wat mij betreft eruit blijven.
  Verder heb ik nog een paar vragen:
  * Heb je je opleiding tot verpleegkundige niveau 4 niet afgemaakt?
  * Ben je nooit begonnen met de rijlessen?
  * Had de gastbloggers Femke en Mandy geen lust meer om te schrijven?
  Verder heb ik door jouw blog nog weer nog weer een paar voor mij interessante blogs opgeleverd om te lezen
  Zelf hou ik al jaren al mijn in-en uitgaven tot op de cent nauwkeurig bij.
  Ik heb 1 reactie geplaatst bij al je blogjes en dat was bij jouw blog: Hoe word ik rijk?
  En neem van mij aan (ik ben inmiddels 60 jaar) Je grootste rijkdom is je GEZONDHEID!!!!
  Ga lekker door met bloggen, ik blijf je volgen.
  Groeten J.R

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vooral het minder waarde gaan hechten aan spullen vind ik herkenbaar. Vroeger vond ik 'winkelen' erg leuk, en nu veel minder.

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi geschreven, ik merk bij mezelf vaak dat het stap voor stap gaat. Eerst wilde ik graag meer gaan sparen, sinds ik (be)spaarblogs ben gaan lezen heb ik ook allerlei dingen toegepast waardoor ik inderdaad meer kan gaan sparen en nog belangrijker ik ben het ook leuk gaan vinden om ermee bezig te zijn.
  Naar mate je steeds beter weet waar je op kunt bezuinigen ga je ook vanzelf inzien dat je veel minder spullen nodig hebt dan je altijd dacht. Waardoor je uiteindelijk weer nog meer geld kunt besparen. Dat vond ik zelf wel erg leuk om te merken!
  Zuinig leven betekend voor mij; niet ondoordacht met je geld smijten en geen geld uitgeven aan onzinnige dingen die je eigenlijk niet nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken