Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

17 januari 2019

5 eenvoudige regels voor persoonlijke financiën

5 eenvoudige regels voor persoonlijke financiën

Veel mensen zijn bezig met zijn of haar persoonlijke financiën (in het Engels personal finance genoemd). Het word steeds populairder om eerder met pensioen te gaan, mensen willen niet langer door werken tot hun 67ste of zoals ik tot mijn 71ste. Ook willen steeds meer mensen financieel onafhankelijk worden. Niets voor niets schieten blogs over personal finance als paddenstoelen uit de grond!

Verbeter je persoonlijke financiën! Hieronder heb ik 5 eenvoudige regels geschreven over persoonlijke financiën. Hoe meer je deze 'regels' volgt, hoe beter je financiële situatie zal worden.

5 personal finance regels


1. Geef minder geld uit dan je verdient
Als er één fundamentele regel is voor persoonlijke financiën in het Engels Personal Finance, dan is dit het volgende. Je moet minder uitgeven dan je verdient en dat verschil voor de toekomst gaan sparen, beleggen of andere investeringen. Zodat als je ouder bent en later minder energie meer hebt om te werken, dat je het rustiger aan kunt gaan doen door parttime te gaan werken of dat je eerder kan stoppen met werken en zo van je rust kan genieten. Je kunt gaan wachten tot dat je de (postcode)loterij gaat winnen, maar een grote kans is juist dat je deze niet wint. Geef dus minder geld uit dan je verdient.

2. Houd alles zo eenvoudig mogelijk
Hoe meer bankrekeningen en spaarrekeningen je hebt hoe meer kans je hebt dat je een betaling mist.  Hoe meer beleggingsrekeningen je hebt, hoe minder aandacht je aan elke belegger kunt geven en daarmee heb je kans dat je een groot probleem mist. Hoe meer spaar, betaal en beleggings-rekeningen je hebt, hoe meer tijd en energie je nodig hebt om alles bij elkaar te houden en daardoor kan je minder overzicht hebben.


3. Focus eerst op het bouwen van een noodbuffer
Je kunt beginnen met het opbouwen van een geldbuffer door wekelijkse of maandelijkse automatische overschrijving van uw betaalrekening naar uw spaarrekening in te stellen en vervolgens de geldbuffer alleen in tijden van nood gaan gebruiken. In de afgelopen 4 jaar heb ik een geldbuffer van 7500 euro kunnen aanleggen, ik kon sneller mijn geldbuffer aanleggen doordat ik mijn schulden één voor één te hebben afgelost.

4. Zorg ervoor dat je je schulden snel aflost
Als je eindelijk een (kleine) geldbuffer in tijden van nood hebt kunnen sparen, ga je daarna zo snel mogelijk bezig houden met het aflossen van schulden. In plaats van elke maand de noodbuffer aan te vullen, ga je je geld steken in het extra aflossen van je maandelijkse schulden. Los de schuld met de hoogste rente percentage als eerste af. Ook je rente bedrag daalt dan elke maand, zo ervoor dat je de rente die je niet meer betaald gaat gebruiken om extra af te lossen op je schulden. Hierdoor krijg je een sneeuwbaleffect en de sneeuwbal word steeds groter en groter. Dus je schulden worden steeds een stapje minder.


5. Pensioen opbouwen
Er zijn zelfs mensen die in loondienst zijn en geen pensioen opbouwen. Mijn zwager is daar een voorbeeld van, want hij werkt als kippenvanger en hij bouwt in al die jaren in loondienst geen pensioen op en hij krijgt later alleen maar een basispensioen door middel van de AOW. Maar een zelfstandige zonder personeel (zzp) moet ook zelf zijn of haar eigen pensioen gaan opbouwen. Zorg ervoor dat je later spaargeld of een pensioen achter de hand houd of zorg ervoor dat je alleen hoeft rond te komen van een AOW.
 1. Misschien voor je zwager ook goed om een ander vak erbij te gaan leren, kippenvangen houd je niet vol tot je 68ste. Hier werken kippenvangers vaak via een loonwerkbedrijf, daar zijn ook andere taken, zoals gras afrijden, sloten baggeren, klepelen enzovoorts.Werk met trekker, hakselaar, shovel of graafmachine. Iets minder belastend voor het lijf en overdag.

  Je schrijft, geef minder uit dan je verdient, ikzelf heb als motto, leef sober. Dat is niet spartaans dat je op een droge boterham de dag door moet in een koud huis, maar dat is ook niet smorgens al aan de champagne beginnen in een huis zo heet gestookt als een sauna.Gewoon, normaal sober, eenvoudig, met af en toe eens een uitspattinkje. Ik drink bv nooit koffie in een tentje, malle dure onzin, ik neem wel zelf iets te drinken mee. Maar af en toe als ik mijn vriendin op stap neem met een dagje uit, doen we uitgebreid koffie met appeltaart en slagroom. We kunnen ook erg genieten van sjieke koffie thuis. Lekkere koffie maken, Marokkaanse kruidige koffie of Irish coffee, met iets wat we zelf gebakken hebben.

  Ik heb ineens zin in havermoutkoekjes, hoe kan dat nou? :)

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kippenvanger....wat moet ik me daar bij voorstellen behalve dan dat je kippen vangt. Vangt hij er 1, 2 of 1000 krijgt hij per kip betaald. Ik weet dat dit een beetje vreemde vragen zijn maar mijn nieuwsgierigheid wint het toch van 'laat maar'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Apart beroep is het, maar hij werkt 40 uur per week en krijgt per uur betaald. het is wel wenselijk dat je met een vang ploeg van een stuk of 6 personen een aantal vragenwagens kunt vullen door ze te vangen (per 4 a 5 kippen) en dan in een krat stoppen. Soms moet een hele kippenschuur (vaak midden in de nacht) leeg zijn om zo snel mogelijk de kippen vervoeren na de slachterij. Het is een apart beroep, maar hij is al in loondienst en tot een jaar of 60 "kan" je het volhouden.

   Het is gewoon een bedrijf en niet via de overheid. Ook kippen ruimen bij vogelgriep en andere epidemieën, dan word hij ingezet om de dode dieren te ruimen. Het beroep betaald slecht nog geen 9 euro netto per uur, veel nacht's werken (geen nacht toeslag!) en geen pensioen opbouw.

   Verwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken