Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

22 september 2018

Gastblog | Een gokje op de aandelenmarkt

Gastblog | Een gokje op de aandelenmarkt

Onlangs schreef zuinigeman zelf een stuk over beleggen. Zuinigeman kiest op dit moment niet voor beleggen.  Zelf ben ik een paar jaar geleden wel  begonnen met beleggen. Maar het staat allemaal eigenlijk nog steeds in de kinderschoenen.

Eerst belegde ik simpel in een fonds bij een bank. Triodos om precies te zijn. Zij hebben "verantwoorde" fondsen, met aandelen in bedrijven die duurzaamheid en eerlijk handelen hoog in het vaandel hebben. Daar heb ik dus een paar jaar een bescheiden bedrag, 50 euro per maand, in gestort. Na een paar jaar had ik eigenlijk geen rendement gemaakt. Wat voor een groot deel komt door de kosten die zo'n fonds doorrekent. Ik heb de getallen niet meer in mijn hoofd want de rekening is inmiddels afgesloten, maar de beheerskosten bedroegen een flink percentage en ik zag geen resultaat, dus vroeg ik mij af waar ik dan voor betaalde. Ik besloot het over een andere boeg te gooien.


Ik ben zelf gaan beleggen. Het geld wat vrij kwam uit de Triodos rekening heb ik daar deels voor gebruikt. Het ging om ruim 1350 euro, waarvan ik 1000 heb afgelost op mijn hypotheek. Ik betaal 5% rente dus dat is een mooi en zeker rendement. De rest heb ik belegd. Ik heb besloten een beleggingrekening bij ING te openen. Daar heb ik ook mijn betaalrekening dus dat is handig. Via de app die zij bieden ben ik mij een beetje gaan verdiepen in wat er allemaal te koop is.

Door het lezen van met name Amerikaanse blogs, van bijv. Mr. Money Mustache, had ik al besloten dat ik vooral in fondsen en indextrackers wilde investeren. Het verschil is voor mij nog wat vaag maar met beide producten investeer je met de aankoop van 1 aandeel feitelijk in heel veel verschillende bedrijven tegelijkertijd. Dat spreid dan het risico. Ik heb aandelen gekocht in een onroerengoed fonds en de S&P dividend aristocrats index. De laatste heeft als eis dat bedrijven dividend blijven uitkeren. Doet een bedrijf dat een jaar niet dan wordt het uit de index gegooid. Dividend is naast koersstijging een mooie manier om geld te verdienen met beleggen. Ook het onroerendgoed fonds keert dividend uit. Daarnaast heb ik belegd in een Vanguard staatsobligatiefonds. Obligaties zijn risicomijdender maar leveren dus gemiddeld ook minder rendement.

Uiteindelijk heb ik mij toch ook laten verleiden tot het kopen van individuele aandelen, nl. in de Deutsche Bank. De koers was erg gedaald toen ik ze kocht en dat heeft daarna doorgezet. ik verlies er nu dus op. Het is als het ware een gokje, ik denk dat een instituut zoals de Deutsche Bank er uiteindelijk wel weer bovenop komt en dat ik dan winst ga maken.


Wat levert het op tot nu toe. Een verlies van 2,67 %! Dat komt met name door de Deutsche Bank. Daar heb ik ruim 18 % op verloren. Het onroerendgoed fonds bracht ruim 10 % op. En de Dividend aristocrats ruim 4 %. De obligaties staan nu op een verlies van 0,33 % maar dat wisselt echt continue. Had ik niet belegd in de Deutsche Bank, dan was mijn rendement zeker wel flink positief geweest, zo 6 á 7 %.

Alleen komt hier dan de grote aap uit de mouw, ik moet namelijk nog meerekenen dat ik 4 euro per kwartaal betaal voor de rekening. Met krap  400 euro op de rekening is dat dus ongeveer 1 %. Stijgt de waarde van je portefeuille door winst of meer beleggen dan worden die kosten dus relatief steeds lager. Daar komt dan nog 0,24 % servicefee bij. Ik betaal nu dus 1,24 % per kwartaal puur voor het hebben van deze rekening. Hoe zich dat dan vertaalt in jaarlijkse kosten is wat ingewikkeld te voorspellen als ik meer zou gaan beleggen, maar stel dat mijn portefeuille op 400 euro blijft dan betaal ik dus ieder kwartaal € 4,96, wat €19,84 per jaar is, en dat is bijna 5 % per jaar! Dat is een flinke hap, en dat komt natuurlijk met name door die vaste kosten van 4 euro per kwartaal.  En om het nog leuker te maken, de 3 fondsen waar ik in beleg vragen ook beheerskosten, dat varieert van 0,3 tot 0,4 % per jaar. Dat is laag, en daar selecteer ik ook op. Fondsen met hogere beheerskosten koop ik niet. Aan individuele aandelen zoals dus Deutsche Bank zijn geen lopende kosten verbonden maar, de ING rekent wel weer kosten voor het handelen in deze aandelen, nl. 4 euro per transactie. Al met al begint het mij nu best te duizelen. Ik kan wel de conclusie trekken dat ik hier vooralsnog niet rijk mee ga worden.


Wat ben ik hier nou mee van plan...nou eigenlijk toch wel doorgaan. Ik had al meer willen investeren. Maar omdat ik dit niet iedere maand vást doe, komt het er steeds niet van. Net als zuinigeman, moet ik nog steeds wel investeren in mijn huis. Ik hou onder andere daarom een flinke spaarbuffer aan die wél iedere maand vast wordt aangevuld. En aflossen op de hypotheek levert mij nu flink wat op door de hoge rente die ik betaal, dus ergens heeft dat nu nog mijn voorkeur. Echter, over anderhalf jaar loopt mijn rentevaste periode af, en dan ga ik hopelijk minder rente betalen. Dan ga ik beleggen wellicht aantrekkelijker vinden. Maar ook voor die tijd wil ik proberen er toch meer geld in te stoppen.

Ik laat mij niet ontmoedigen door deze korte termijn resultaten. Beleggen is, meen ik begrepen te hebben, toch vooral iets waar je op de hele lange termijn iets van moet verwachten. Geduld is vereist. En zoals al blijkt uit bovenstaande cijfertjes, het gaat steeds makkelijker de goeie kant op naarmate je portefeuille groter is. Omdat de vaste kosten dan relatief steeds kleiner worden. Ik ben zeker niet van plan te beleggen met geld wat ik denk nodig te hebben in de nabije toekomst, en los van wat ik verwacht nodig te hebben vind ik een lekkere spaarbuffer belangrijk. Maar het is dus wel de bedoeling dat de portefeuille het komende jaar wat gaat groeien. En dan is het rendement na 2019 hopelijk wat beter.

Wat betreft de duurzaamheid waar ik het al eerder over had, die komt in mijn portefeuille totaal niét ten uiting. Dat zit mij ook wel een beetje dwars. Zijn de aandelenmarkt en duurzaamheid eigenlijk wel verenigbaar? Ik weet het niet. Als ik heel nuchter kijk naar de duurzame fondsen die er zijn constateer ik dat ze minder rendement lijken op te leveren en ook hoge kosten maken. Ga ik daarin investeren, dan had ik zeker net zo goed mijn geld bij Triodos kunnen laten staan. Los van de aandelenmarkt stort ik wel iedere maand een klein bedrag op Oikocredit, een instelling die microkredieten verstrekt. Vooralsnog hou ik het daarbij, maar ik hou de ontwikkelingen wat betreft verantwoorde fondsen wel in de gaten.


Rest nog de grote angst van iedere belegger, er kan natuurlijk een grote crash komen. Dat wordt zelfs op korte termijn verwacht. De grote namen in de beleggingswereld zeggen vooral dat zo'n crash altijd voorbijgaat (is zo tot nu toe),  en dat je daarvanuitgaande niet moet verkopen maar vooral kopen in zo'n periode (lijkt best logisch). Daar zijn ook stalen zenuwen voor nodig en de toekomst zal uitwijzen of ik die heb. Vooralsnog heb ik met mijn klein bedrag aan beleggingen in ieder geval niet veel te verliezen.

Deze gastblog is geschreven door Saskia, 1 x per 2 weken schrijft Saskia een gastblog op zaterdag. 
 1. Ik snap niet dat je met zo´n hypotheekrente niet gewoon verder bent gaan aflossen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Snap je punt. Ik spaar op een aparte rekening een bedrag per maand zodat ik sowieso 1000 per jaar extra kan aflossen. Verder gaat er af en toe nog wat extra's heen. Daar ben ik tevreden mee. Ondertussen wilde ik toch ook beginnen met beleggen. Gewoon om het te ontdekken. Verder is het een manier (hopelijk) geld te laten groeien wat ondertussen ook beschikbaar blijft. Wat ik aflos bespaart wel rente maar komt pas weer beschikbaar als ik die hoop stenen verkoop.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had ook zo’n beleggersrekening bij de ING, maar de kosten zijn best hoog t.o.v. de rendementen.
  Alleen de dividend leverde nog wat op, maar daar werd je ook niet rijk van.
  Ik ben nu begonnen met Indexbeleggen via Meesman.nl, de kosten zijn daar heel laag en je hebt er verder geen omkijken naar, gewoon een paar jaar laten staan. Het rendement bij Meesman was de afgelopen 10 jaar ongeveer 7% per jaar, is natuurlijk geen garantie voor de toekomst.
  Maar als je de aandelen bij ING verkoopt en daarmee de eerste keer inlegt bij Meesman dan kun je daarna per maand 100 euro inleggen en dan kun je ook lekker sparen. Bij een dip op de beursen gewoon laten staan, na verloop van tijd stijgen ze wel weer.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken