Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

29 augustus 2018

Sparen: Begin met 10% sparen van je inkomen

Sparen: Begin met 10% sparen van je inkomen

Wie maandelijks een vast bedrag opzij zet, krijgt minder snel financiële problemen. Een Nibud-vuistregel is daarom om maandelijks minstens tien procent van uw inkomen te sparen.

Voordat je 10% van je inkomen kan sparen, moet je weten hoeveel geld er maandelijks erin komt en hoeveel geld maandelijks eruit gaat. Dat lijkt een open deur, maar pas als je overzicht hebt over je financiën, wordt het interessant. Dan kun je kijken waar je geld op kunt besparen. Om vervolgens het geld dat je overhoudt te gaan sparen.


Maandelijks tien procent sparen
Als je wilt sparen, zet dan aan het begin van de maand tien procent van je inkomen op je spaarrekening. Anders is aan het eind van de maand namelijk alles verdwenen in een zwart gat. Zelf spaar ik automatisch 32% van maand inkomen, op de eerste dag van elke maand en betaal ik mijzelf eerst. Pay yourself first wordt dat ook wel genoemd.

Lees ook: Hoe ik elke maand veel geld kan sparen?

Krijg je extra inkomsten? Zet ze gelijk apart en boek het over naar je spaarrekening! Zo krijg je langzaam maar zeker een spaarpotje.


Spaargeld uitgeven
Wees niet te bang om het geld dat je opzij zet, ook uit te geven. Het geld dat je opzij zet is bedoeld voor onvoorziene uitgaven, reserveringsuitgaven of vakantie, of welk doel je jezelf ook stelt. Dus gaat de koelkast een keer kapot of heb je een nieuwe broek nodig, dan kan je dit gerust van je spaarrekening betalen. Je spaart immers iedere maand 10 procent, zo vul je je spaargeld steeds weer snel aan. En kom je niet in de problemen.

Hoeveel % spaar jij elke maand van je inkomen?
 1. Ik probeer 30% te sparen van mijn inkomen. Wil niet altijd lukken hoor, maar bij voorkeur wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op dit moment zet ik 20% van mijn inkomen direct opzij. Daarnaast geef ik mezelf ook 20% zakgeld waardoor ik niet aan mijn spaargeld hoef te komen bij het kopen van een nieuwe broek bijvoorbeeld. De overige 60% zijn vaste lasten. Ik zou nog kunnen bezuinigen op mijn zakgeld en deze ook sparen maar met een buffer van bijna 20.000 euro spaargeld vind ik dat op dit moment eigenlijk niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zet ±35% van "ons" geld apart.
  Maar dit heet dan "hypotheek & pensioen".
  Als het potje weer lekker is opgelopen, los ik extra af.
  Hierdoor dalen de hypotheek lasten en spaar ik meer voor "pensioen".
  Op deze sneeuwbal manier zijn de hypotheek lasten inmiddels gedaald van 1600 euries naar een kleine 900.
  En leg ik nog steeds hetzelfde bedrag in het "potje".
  Op deze manier gaat het sparen sneller en hoef ik niet door tot 68 jaar en 6 maanden.
  gr John

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik probeer rond de 30% te sparen, wel volgens pay yourself first maar soms gaat er toch weer iets af. In de praktijk is het denk ik min 25% per maand.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben geen vaste bedragen,de ene keer is het iets meer of iets minder dat er gespaard wordt maar iedere maand toch wel iets.
  Maar we proberen nu in een record tempo te sparen haha levert ook wel eens hilarische momenten op.. laten we zeggen je wordt ook vindingrijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik probeer iedere maand van de 2800,- die binnenkomt € 1500,- te sparen. Aangezien mijn vaste lasten rond de € 1100,- zitten en ik uiteraard ook nog leefgeld nodig heb is 1500 eigenlijk net te hoog voor me om uit te komen. Maar ik probeer het bedrag wat ik te kort kom voorlopig te compenseren met verkoop van spullen op bijv. MP. Ben nu 45 jaar en wil stoppen met werken op 55/56 jarige leeftijd. Bezig met een strak financieel plan om dit mogelijk te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier verschillende de inkomsten elke maand enorm. Maar ik ga uit van een klein basissalaris waar ik de vaste lasten van betaal en alles wat er extra bij komt gaat naar mijn spaarrekeningen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zit momenteel op 33% sparen voor de lange termijn, over een jaar gemiddeld. Dat wil zeggen, geld dat er niet bijvoorbeeld een paar maanden later weer uit gaat voor een grote aankoop of vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij sparen rond de 30% van ons inkomen...lukt niet elke maand maar we doen ons best!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik gebruik de 50-30-20 regel: 50% vaste lasten, 30% vrije keuze (kleding, kapper, uitjes), 20% sparen/opzij. Van die 20% gaan ook wel reserveringen voor vakantie en auto-onderhoud, maar dat zie ik dus technisch als sparen. Dat lukt me nog niet helemaal, met name door de verbouwing van het nieuwe huis en onverwachte extra kosten. In mei haalde ik 14,5%, in juni 12,6% en in juli (vakantie) 8,3%.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken