Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

25 oktober 2017

Hoeveel % sparen van je inkomen? in 3 stappen

Hoeveel % sparen van je inkomen? in 3 stappen

Wie maandelijks een vast bedrag opzij zet, krijgt minder snel financiële problemen. Een Nibud-vuistregel is daarom om maandelijks minstens tien procent van uw inkomen te ‘sparen’. Maar niet iedereen kan 10% sparen.

De een spaart wel tot 50% van zijn inkomen en iemand anders is al blij met het sparen van 10,- euro per maand. Welk bedrag je elke maand kan sparen ligt natuurlijk ook deels aan je maandelijkse inkomen.

3 stappenplan | Hoeveel % sparen van je inkomen?Stap 1 Bepaal hoeveel % u kan missen van uw netto inkomen


Bepaal hiervoor eerst uw totale netto maandinkomen. Gebruik hiervoor de nodige documenten zoals loonstrookjes, of zoek via bankafschriften of online bankieren de bedragen van uw maandelijkse inkomsten op. Deel het totale bedrag door het aantal % en u weet nu wat uw aangeraden spaarbedrag is. Bijvoorbeeld: uw netto inkomen is 1500 euro. En je wilt 5% sparen. Dan is de rekensom: 1500 : 100 X 5% = 75

Stap 2 Automatisch gaan sparen


Sparen gaat makkelijker, als u het bedrag maandelijks automatisch naar een spaarrekening laat overschrijven. U kunt dit instellen via online bankieren. Als u inkomen zoals salaris of uitkering wordt gestort op uw bankrekening.

Ik heb het zelf zo ingesteld dat op de eerste van de maand 25% van mijn maand salaris automatisch overgemaakt wordt naar een spaarrekening.

Mijn spaargeld word naar een andere bank gestort, zo komt mijn salaris binnen op een bankrekening van de Rabobank en de 25% van mijn salaris wat ik spaar gaat automatisch naar de spaarrekening (gratis) van Triodos. Zo kan ik er niet gelijk bij het geld, en als ik inlog op mijn betaalrekening dan zie ik het opgebouwde spaargeld niet. Zo kom ik zelf minder in de verleiding om geld op te nemen en ga ik meer nadenken en afwachten als ik iets wil gaan kopen. Na een een aantal dagen kom ik tot de conclusie dat ik het niet nodig heb.

Een andere manier om ongemerkt te sparen is om 'pinsparen' aan te zetten. Bij elke pintransactie spaar je dan automatisch een percentage. Waarschijnlijk merk je het niet eens dat je het hebt uitgegeven. Uiteindelijk bouw je dan toch weer een leuk bedrag op. Uiteindelijk is automatisch sparen de manier om structureel een deel van je inkomen apart te zetten.

Stap 3 Check jaarlijks uw spaargedrag


Aan het eind van het jaar kunt u de balans opmaken. Is het gelukt om een aantal procent van uw netto maandinkomen te sparen door het jaar heen?

Als het niet is gelukt, is het verstandig te kijken of dit spaarbedrag wel binnen uw budget valt. Misschien moet u het spaarbedrag wat naar beneden bijstellen en kijken of het dan wel lukt. In een later stadium kunt u het bedrag weer verhogen. Maak gebruik van een (online) huishoudboekje, zelf gebruik ik een excel bestand van huishoudboekje.

Lukt het wel om het aantal % te sparen van uw inkomen. Stel het spaarbedrag dan bij naar boven.
 1. Automatisch sparen is een goede tip waardoor je meer spaart. Wij hebben verschillende spaardoelen voor onszelf geformuleerd waarvoor we automatisch sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Elke maand hebben wij een verschillend inkomen. Dan is het wel erg moeilijk om bepaalde percentages te sparen! En nee, ook een gemiddelde nemen is moeilijk' sommige maanden zijn er erg veel kosten en weinig i komsten, andere maanden zijn er wei ig kosten en veel inkomsten. Enig idee hoe we dat het beste aanpakken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Door een aantal tegenvallers kan ik helaas deze maand niet sparen. Wel gaan de verkopen op marktplaats goed: deze verdiensten gaan wel rechtstreeks naar de spaarrekening. Deze maand alleen al €133,-!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Automatisch sparen is de manier om structureel een deel van je inkomen apart te zetten. Wanneer ik geld bespaar door bijv. een andere energieleverancier, wordt de besparing ook direct aan het spaarbedrag toegevoegd. Geldt ook voor salarisverhogingen e.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een andere manier om ongemerkt te sparen is om 'pinsparen' aan te zetten. Bij elke pintransactie spaar je dan automatisch een percentage. Waarschijnlijk merk je het niet eens dat je het hebt uitgegeven. Uiteindelijk bouw je dan toch weer een leuk bedrag op.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken