Waar doen ze het van? Kasboek delen? Of hypotheek verhaal delen? Er zijn geen nieuwe deelnemers meer. Mee doen? mail dan naar zuinigeman@gmail.com of neem contact op.

8 april 2018

Maakt geld écht gelukkig?

Maakt geld écht gelukkig?

Wij kijken iedere week het programma Steenrijk, Straatarm dat wordt uitgezonden op SBS6. Een van de vragen in het programma is maakt geld echt gelukkig?

De meeste deelnemers aan het programma Steenrijk, Straatarm zegt dat geld wel alles makkelijker maakt en dat je minder stress hebt als er een rekening op je deurmat valt en dat je spullen kan kopen zonder er bij te nadenken.

Nieuwe spullen kopen
Ondertussen kopen de deelnemers in het programma nieuwe kleding, gaan ze naar de kapper en op de eerste dag van hun rijke leven bestellen ze bijna allemaal fastfood om thuis te laten bezorgen. Vaak gaan ze een dagje uit naar een pretpark bijvoorbeeld.


Minder stress met meer geld
Als je steeds maar denkt dat je met je geld het einde van de maand niet red, dan kan wel stress van krijgen. Ook zie je dat lager opgeleide mensen, weinig geld krijgen voor hun werk. Terwijl iemand met een opleiding een aardig loon krijgt.

Ook zie je in het programma dat mensen diverse zware banen hebben of zelfs 3 banen hebben om maandelijks rond te komen. En altijd maar proberen extra te werken om de vaste lasten elke maand te kunnen betalen.


Maakt geld echt gelukkig?
Na 1 week steenrijk te zijn geweest, gaan de deelnemers van het programma weer naar huis. Toch vinden de straatarme deelnemers het toch weer fijn om thuis te zijn. En maakt geld ze niet gelukkig! Maar als je iets meer geld hebt maakt het je je leven wel makkelijker. Geven ze allemaal toe.


Onze huishouding
Ik zelf denk dat geld eventjes gelukkig maakt. En als je het eenmaal hebt dat je het normaal gaat vinden. De een geeft juist meer uit als er meer geld binnenkomt per maand en de ander leeft somber voort terwijl zijn of haar loon stijgt met de jaren.

Ook in onze huishouding zie je dat ik met een opleiding wat meer verdien per uur dan mijn vriend die niet zo goed kan leren en daardoor iets lager geschoold is. Daardoor werkt hij voor hetzelfde (bijna minimum) loon per maand 8 uur per week meer! Dat is toch 32 uur meer per maand voor hetzelfde loon. Het is niet altijd eerlijk...

Wat vind jij? Maakt geld echt gelukkig?
 1. Iemand die een studie heeft gedaan heeft hier over het algemeen ook in geinvesteerd, tijd en geld. En daarna hebben ze een over het algemeen "zwaardere" functie dan iemand die met zijn handen werkt. Een arbeider die de hele dag in de bouw werkt heeft fysiek wel een zware last, maar die last kun je wegslapen. Iemand die mentaal werkt kan dat (over het algemeen) minder makkelijk "wegslapen". Als die mentale last in je rug gaat zitten is het vaak al zo lang aan de gang dat het veel langer duurt dan een rugprobleem door fysieke arbeid (uiteraard uitzonderingen daargelaten).
  Ander voordeel dat de man met de gouden handen heeft tov de kantoorman (jaja of vrouw) is dat ze over het algemeen minder kosten hebben aan het verbouwen / bijhouden / opknappen van eigen woning. Hiervoor moet de kantoorman vaak goed geld betalen voor de uurlonen. En de kantoorman kan ook moeilijker "bijklussen" dan de arbeider. Wat ook een slok op een borrel kan schelen. Daarbij; de vakantiedagen van de kantoorman zijn (wederom over het algemeen) vele malen minder dan die van de man die met zijn handen werkt. Als je dat omrekend (evenals bij leraren) is het verschil al een stuk minder. Daarbij hebben ze toeslagen / overurenvergoeding, reiskostenvergoeding die de kantoorman vrijwel allemaal mist of iig minimaal is. Ik denk dat het dus wel meevalt. Een winkelverkoper, die verdienen volgens mij pas echt weinig.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geef het je te doen, een zware lichamelijke baan tot wellicht je 71e.... De ‘voordelen’ die je noemt zijn allemaal goed en wel (en zeker niet voor iedere handarbeider van toepassing) maar ik denk dat een kantoorbaan toch echt minder zwaar is. Ik werk zelf op kantoor maar zie wat zwaar lichamelijk werk met mijn zwagers doet. Allebei versleten voor hun tijd, niks ‘wegslapen’ van je werkdag. Ik zit me gewoon een beetje nijdig te maken dat je denkt dat het zo gemakkelijk is, zwaar lichamelijk werk. Ik denk dat je het maar een poosje moet gaan doen, dan piep je wel anders denk ik...

   Verwijderen
  2. Ik ben het alleen eens met je laatste zin, ik werk in een winkel en verdien net iets meer dan het minimumloon. Het is een combi van zwaar lichamelijk werk (bouwmarkt en we sjouwen vaak genoeg spullen die zwaarder zijn dan wettelijk toegestaan om te tillen) en "kantoorbaan"(klantenservice, klachten oplossen, leverancierscontacten enz). En opleiding maakt niets uit, want je krijgt geen cent meer daarvoor (ik heb MBO4 maar dit geldt ook voor HBO/WO). Je kunt je afvragen wat ik daar doe met mijn opleiding, maar vind maar eens een baan met een hoger salaris als je een vijftiger bent. Geld maakt niet gelukkig, en ik kan me prima redden met mijn loon, dus mij hoor je niet klagen.
   Ik ken een echtpaar (miljonairs) die hun dochter van 21 verloren door een verkeersongeval, zij hadden maar wat graag al hun geld ingeleverd om hun dochter terug te krijgen. Dus geld is nodig om te leven, meer niet.

   Verwijderen
  3. Heb in het verleden zwaar lichamelijk werk(in de zorg) gedaan en nu een "zwaardere/verantwoordelijke" administratieve functie, ook in de zorg.
   Ik kan je vertellen dat dat wel vol te houden zal zijn, maar aan bed werken niet tot je 67e. Ben het duidelijk oneens met je argument. Overigens zijn mensen met fysiek, zwaar werk veelal op hun 16e begonnen met werken en zij die investeerden in tijd voor studie en geld vaak 5-10jaar later. En al die meevallertjes waarvan je denkt dat die er zijn, vallen vies tegen hoor. En dat 'wegslapen'?, wat een vreselijke onzin..... Als er mentale klachten zijn bij hogeropgeleiden/kantoorbanen, is de functie dan niet misschien te hoog gegrepen? Toch erg dat je van mentale klachten na een nacht slapen niet uitgerust bent.
   Misschien ook pas oordelen als je echt weet wat de fysieke belasting van mensen met zwaar lichamelijk werk inhoudt (zorg/bouw etc). Overigens; mensen die in de zorg/bouw werken hebben ook opleidingen gedaan die geld en tijd hebben gekost.

   Verwijderen
 2. Toevallig is mijn zoon timmerman in de bouw en heel veel voordelen van vroeger zijn geschrapt zoals b.v. vorstverlet dus die extra vrije dagen zijn weg.
  Overuren worden nauwelijks gemaakt,toeslagen heeft hij niet en reiskostenvergoeding is minimaal.

  Hij werkt samen met oudere bouwvakkers die zonder uitzondering nog moeilijk kunnen meekomen dus veel taken nemen de jongere werknemers over om te helpen.
  Het programma steenrijk straatarm kijk ik elke week het valt me op dat de armere deelnemers het gepieker elke dag om rond te komen zwaar vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind niet dat geld gelukkig kan maken, wel makkelijker. Wij zitten niet in de stress als er een rekening binnen komt die we even niet voorzien hadden. Natuurlijk denk ik wel; hmm van dat geld hadden we ook wat leuks kunnen doen, maar he, we hebben het geld dus betalen we het ook maar gelijk. We zijn spaarzaam om leuke dingen te kunnen gaan doen.

  Leuk programma he? Mag er ook graag naar kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel leuk programma, vooral het weekbudget de een heeft 80 euro per week en de ander 1500 euro per week te besteden. En hoe anderen met minder geld rond komen is zeer interressant.

   Verwijderen
 4. Geld maakt 'gelukkig' totdat je zo veel hebt en/of verdiend dat het hebben van zoveel geld een heel nieuw set zorgen met zich meebrengt....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geld maakt nier perse gelukkig, maar armoede maakt ongelukkig

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toen ik fulltime als schoonmaakster werkte verdiende ik meer dan met mijn huidige kantoorbaan. En dat met hbo niveau. Mijn man is ongeschoold en krijgt ruim 2x mijn salaris. Dus het gaat niet altijd op. Tegenwoordig maak ik ook schoon naast mijn kantoorbaan om extra te kunnen sparen.

  BeantwoordenVerwijderen

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Begin met typen en toets enter om te gaan zoeken